Τα Ηνωμένα Εθνη παραμένουν πρόθυμα και στη διάθεση των πλευρών που επιθυμούν να έλθουν σε συμφωνία σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του διεθνούς οργανισμού Στέφαν Ντουζαρίκ. Είχε ερωτηθεί πώς βλέπει ο Αντόνιο Γκουτέρες τη συνέχιση του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών στις συνομιλίες.
Προφανώς, είπε, πρέπει να σκεφτούμε τα επόμενα βήματά μας, όπως και τα μέρη, επαναλαμβάνοντας πως είναι καιρός προβληματισμού για όλες τις πλευρές.
Πρόσθεσε ότι ο Εσπεν Μπαρθ Εϊντε θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Αναφερόμενος στο Κραν Μοντανά ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα δήλωσε πως ήταν ξεκάθαρο από τις θέσεις των διαφόρων πλευρών ότι η διαφορά ήταν ακόμα αρκετά μεγάλη και η διάσκεψη έπρεπε να κλείσει.
Ερωτηθείς για την έναρξη της διαδικασίας γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Στέφαν Ντουζαρίκ είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν θα ήθελαν να δουν οποιαδήποτε περιστατικά, προσθέτοντας ότι προφανώς ανησυχούν από τις συνεχείς εντάσεις στη συγκεκριμένη περιοχή.
Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη γεώτρηση στο τεμάχιο 11, αφού είναι η πρώτη δίπλα στο αιγυπτιακό κοίτασμα Ζορ το οποίο αποδεδειγμένα διαθέτει τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου.
Ο Γιώργος Λακκοτρύπης μιλώντας στην επιτροπή Ελέγχου της Βουλής επισήμανε ότι το υπουργείο Ενέργειας παρακολουθεί σε άμεσο χρόνο τις έρευνες στο τεμάχιο 11 «Ονησίφορος».
Γεώτρηση της Αγκυρας;
Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή του ΑΚΕΛ, Ειρήνης Χαραλαμπίδου, για το ενδεχόμενο η Τουρκία να προχωρήσει σε τοποθέτηση πλατφόρμας στο τεμάχιο 6, ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι μελετώνται όλα τα ενδεχόμενα και γίνονται συντονισμένες ενέργειες κυρίως από το υπουργείο Εξωτερικών.
Η Κύπρος μπορεί να αντιδράσει μόνο με διπλωματικά και νομικά μέτρα σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να εγκαταστήσει πλατφόρμες σε οικόπεδα στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας.
Ο κ. Λακκοτρύπης επισήμανε ότι η Τουρκία αμφισβητεί την Κυπριακή Αποκλειστική Ζώνη σε τρία επίπεδα:
1) Θεωρεί ότι η γεώτρηση που ξεκίνησε χθες στο τεμάχιο 11 «Ονησίφορος» βρίσκεται σε αιγυπτιακά νερά.
2) Θεωρεί ότι το μισό βόρειο κομμάτι του 6, το μισό 5 και το μισό 4 νοτιοδυτικά ανήκουν στην Τουρκία.
3) Θεωρεί ότι τα τεμάχια 8, 9, 2, 3 και μεγάλο μέρος του 12 είναι αδειοδοτημένα από τα κατεχόμενα και ειδικότερα από την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων.
Για τα τεμάχια αυτά αναζητούν πλατφόρμα, ώστε να προχωρήσουν σε δικές τους έρευνες, κάτι το οποίο, όπως είπε ο κ. Λακκοτρύπης, είναι πολύ δύσκολο, αφού καμία από τις μεγάλες εταιρείες δεν θα συνεργούσε σε παράνομη ενέργεια.
Ο κ. υπουργός αποκάλυψε ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros, το 2014, ήταν στελεχωμένο από προσωπικό νορβηγικής εταιρείας.
Ενα χρόνο αργότερα η νορβηγική εταιρεία ζήτησε από την Κυπριακή Δημοκρατία άδεια εκ μέρους των αιγυπτιακών αρχών για να χρησιμοποιήσει μέρος της κυπριακής ΑΟΖ, ώστε να ολοκληρώσει τις σεισμολογικές μελέτες της. Αντιδράσαμε, είπε, και απέστειλε ο ίδιος επιστολή στον ομόλογό του της Αιγύπτου, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη εταιρεία να χάσει το συμβόλαιο.
«Θα προβούμε κι εμείς σε αντίστοιχα βήματα έναντι της μονομερούς αυτής ενέργειας» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε ερώτηση σχετικά με την έναρξη των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.
Τουρκικές καταγγελίες
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά, κατηγορώντας την ε/κ πλευρά για ανειλικρίνεια.
«Την ώρα που γίνονταν διαπραγματεύσεις για λύση στο Κυπριακό, είδαμε να φέρνει η ε/κ πλευρά ένα πλοίο στην περιοχή για γεωτρήσεις. Η ε/κ πλευρά στο θέμα της λύσης επέδειξε ανειλικρίνεια. Εκεί που επικεντρωνόμαστε στη λύση, προβαίνουν με προκλητικό τρόπο σε μονομερείς γεωτρήσεις. Επειδή δεν ήταν ειλικρινείς, για τον λόγο αυτό δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Δεν θα μείνουμε αμέτοχοι στις μονομερείς ενέργειες των Ε/κ. Ως προς τα βήματα που θα γίνουν για το θέμα αυτό συνεργαζόμαστε ήδη με το υπουργείο Ενέργειας. Θα προβούμε κι εμείς σε αντίστοιχα βήματα ενάντια στις μονομερείς αυτές ενέργειες» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς ανακοίνωσε επίσκεψη εντός του έτους στο Τελ Αβίβ του ομολόγου του της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, με στόχο το κλείσιμο συμφωνίας για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς αερίου που θα συνδέει τις δύο χώρες. Μιλώντας σε διεθνή πετρελαϊκή σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη ο κ. Στάινιτς πρόσθεσε ότι η επίσκεψη θα βοηθήσει στην επιτάχυνση και στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
Το Ισραήλ, είπε, θέλει να αποκτήσει τη δυνατότητα να εξαγάγει φυσικό αέριο στην Τουρκία, όπως επίσης και στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια μέσω της τουρκικής επικράτειας.
Σχεδιάζει επίσης να προωθήσει έργο για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς αερίου προς την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κύπρο.
Ο Στάινιτς διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ θεωρεί και τα δύο σχέδια κατασκευής αγωγών -και εκείνου προς την Ευρώπη και εκείνου προς την Τουρκία- πολύ σημαντικά, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Μη με αναγκάσετε να επιλέξω».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας