Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.2° 19.2°
3 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025

Σανίδα σωτηρίας στον άνθρακα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ανέλπιστο δώρο στη  βιομηχανία ορυκτών καυσίμων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που απειλεί ευθέως την ανάπτυξη των ΑΠΕ και τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα αποτελεί το νέο ενεργειακό «πακέτο» προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο δημοσιεύθηκε σήμερα, προειδοποιεί η Greenpeace. 

Οι  προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτροχιάζουν την έγκαιρη μετάβαση της Ευρώπης σε ένα ενεργειακό σύστημα 100% ΑΠΕ και παρατείνουν αχρείαστα την εξάρτηση από τον άνθρακα. Μέσα στο «πακέτο» προβλέπονται καταστροφικά μέτρα που ανταμείβουν γερασμένες και ρυπογόνες μονάδες ή που στερούν από πολίτες και συνεταιριστικά σχήματα τη δυνατότητα να συμμετάσχουν επί ίσοις όροις στην αγορά, συμβάλλοντας έτσι στον εκδημοκρατισμό του τομέα ενέργειας.

Τα μέτρα που προτάθηκαν από την Επιτροπή περιλαμβάνουν επιδοτήσεις γνωστές και ως «μηχανισμοί επάρκειας ισχύος» (capacity payments) οι οποίοι αναμένεται να ωφελήσουν τις μονάδες άνθρακα, φυσικού αερίου και πυρηνικών με την πρόφαση ότι θα «κρατήσουν αναμμένα τα φώτα».

Στην πραγματικότητα, η ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας υποφέρει ήδη από υπερεπάρκεια στην εγκατεστημένη ισχύ μονάδων ορυκτών καυσίμων.

Eως το 2026 περίπου το 95% των υφιστάμενων μονάδων άνθρακα θα μπορεί να δικαιούται τέτοιες αποζημιώσεις, αφού οι προτάσεις-δώρο της Επιτροπής στη ρυπογόνα βιομηχανία  υιοθετούν όριο για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μόνο για τις νέες μονάδες. Η Επιτροπή επίσης προτείνει να αποσυρθεί υφιστάμενη διάταξη που προβλέπει το δίκτυο ενέργειας να απορροφά την ανανεώσιμη ενέργεια κατά προτεραιότητα (priority dispatch). Αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε περισσότερα περιστατικά κατά τα οποία οι ΑΠΕ θα διακόπτονται - ειδικά σε στιγμές υπερεπάρκειας - γιατί οι ανθρακικές και πυρηνικές μονάδες δεν είναι τόσο ευέλικτες όσο η αιολική και η ηλιακή ενέργεια. 

Σύμφωνα με ανάλυση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κατάργηση του priority dispatch θα οδηγήσει σε αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα του τομέα ηλεκτροπαραγωγής κατά 10%!

Σύμφωνα με την Greenpeace, «είναι σαφές ότι τα παραπάνω μέτρα έχουν σχεδιαστεί προκειμένου να φρενάρουν την ανάπτυξη των ΑΠΕ, αλλά και να θέσουν τον ενεργειακό τομέα υπό τον έλεγχο των μεγάλων εταιριών ηλεκτροπαραγωγής».

«Τα Χριστούγεννα ήρθαν νωρίς για τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων μετά το δώρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εις βάρος των Ευρωπαίων πολιτών», σχολίασε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Για να υλοποιήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τις δεσμεύσεις της Συμφωνίας του Παρισιού, θα πρέπει να επιτρέψει τη συμμετοχή των πολιτών στον αγώνα ενάντια στις κλιματικές αλλαγές, μέσω του εκδημοκρατισμού του ενεργειακού τομέα και την προώθηση καθαρών και έξυπνων συμμετοχικών ενεργειακών λύσεων. Είναι σαφές όμως ότι αυτό το πακέτο πολιτικών βάζει φρένο σε αυτή την προσπάθεια. Διανέμει μετρητά στις ανθρακικές μονάδες και δίνει στις μεγάλες εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής υπερεξουσίες απέναντι στους καταναλωτές», τόνισε ο ίδιος.

Η Greenpeace απαιτεί από την Ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες, να αναζητήσει συμμαχίες με άλλα προοδευτικά κράτη-μέλη και να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια θεαματικής βελτίωσης των προτάσεων της Επιτροπής, με προτεραιότητες: 

  • Τη διασφάλιση της γρήγορης και απρόσκοπτης ανάπτυξης των ΑΠΕ και αντίστοιχης μείωσης των εκπομπών CO2 του τομέα ηλεκτροπαραγωγής.
  • Την τήρηση των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων της Συμφωνίας του Παρισιού.
  • Την προώθηση της συμμετοχικότητας των πολιτών και του εκδημοκρατισμού του ενεργειακού τομέα.
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Σανίδα σωτηρίας στον άνθρακα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας