Η Ιταλία σχεδιάζει να περικόψει τον αριθμό των τουριστών που επισκέπτονται το Τσίνκουε Τέρε, ένα ιδιαίτερα γραφικό τμήμα της βορειοδυτικών ακτών της που αποτελείται από πέντε ψαροχώρια και έχει κηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Περίπου 2,5 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν την περιοχή το 2015, αλλά το τρέχον έτος ο αριθμός αυτός θα πρέπει να περιοριστεί σε 1,5 εκατομμύριο.
Αυτή η δραστική απόφαση εγείρει προβληματισμούς σχετικά με τις επιπτώσεις και τα οφέλη του μαζικού τουρισμού και ιδιαίτερα του τουρισμού των κρουαζιερόπλοιων.
Αυτή η περιοχή της Ιταλικής Ριβιέρας, η οποία χαρακτηρίζεται από τα παραδοσιακά παραθαλάσσια χωριά που βρίσκονται οικοδομημένα σε ανώμαλο έδαφος, κάποτε ήταν δυσπρόσιτη για τον μαζικό τουρισμό.
Ωστόσο, οι κρουαζιέρες βοήθησαν ώστε να αλλάξει άρδην η κατάσταση. Τα πλοία αυτά άρχισαν να ελλιμενίζονται στο κοντινό λιμάνι της Λα Σπέτσια μόλις πριν από δύο δεκαετίες και σήμερα φθάνουν αρκετά κάθε εβδομάδα.
Αυτό επέφερε άμεσα οικονομικά οφέλη στην περιοχή. Ομως, δεδομένου ότι ο αριθμός των τουριστών αυξάνεται κάθε χρόνο, η καταπόνηση στις τοπικές υποδομές έχει γίνει πάρα πολύ έντονη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που προκύπτουν.
Είναι ενδεικτικό ότι, μόνο πέρυσι, περίπου 650.000 από τους τουρίστες που επισκέφθηκαν το Τσίνκουε Τέρε προήλθαν από τα κρουαζιερόπλοια.
Δεδομένου ότι πρόκειται για μικρά χωριά που βρίσκονται σε επισφαλείς θέσεις, δεν διαθέτουν τα απαραίτητα, όπως είναι το νερό, η αποχέτευση, ο ηλεκτρισμός και οι υπηρεσίες μεταφορών, για να φιλοξενήσουν μια τέτοια κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης.
Κι ενώ στο Τσίνκουε Τέρε υπάρχουν μερικές δημόσιες τουαλέτες, δεν είναι αρκετές, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αναφέρουν ότι οι τουρίστες χρησιμοποιούν τα πεζοδρόμια, ακόμη και ιδιωτικούς κήπους για τις ανάγκες τους.
Ωστόσο, καταστάσεις σαν αυτές που βιώνει το Τσίνκουε Τέρε, εξαιτίας του μαζικού τουρισμού των κρουαζιερόπλοιων δεν είναι καινούργιες.
Στη Βενετία θα έπρεπε ήδη να υπάρχει μια προειδοποίηση για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από την έλευση πάρα πολλών κρουαζιερόπλοιων.
Περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της ιστορικής πόλης έχει αποχωρήσει από το 1980, όταν η δημοτικότητά της ως τουριστικού προορισμού εκτινάχτηκε στα ύψη, και λιγότεροι από 58.000 άνθρωποι ζουν στην πόλη σήμερα.
Ο αριθμός τους επισκιάζεται από τους 100.000 ή και περισσότερους τουρίστες που την επισκέπτονται κάθε μέρα κατά την περίοδο αιχμής του καλοκαιριού, εκ των οποίων οι 30.000 προέρχονται από τα κρουαζιερόπλοια.
Τα περισσότερα από αυτά τα μεγάλα υπερωκεάνια μεταφέρουν 3.000 ή και περισσότερους επιβάτες, με αποτέλεσμα ο αριθμός των επισκεπτών στην πόλη να υπερβαίνει τη φυσική της ικανότητα, όπως τουλάχιστον καθορίζεται από τις υπάρχουσες κλίνες των ξενοδοχείων της.
Το γεγονός αυτό καθιστά την καθημερινή ζωή δύσκολη. Οι βόλτες των τουριστών που τραβούν χιλιάδες φωτογραφίες προκαλούν χάος στα μονοπάτια της, ενώ υπάρχουν χρονοβόρες ουρές για τα θαλάσσια ταξί, τα ποσοστά των οποίων έχουν αυξηθεί εξαιτίας της ζήτησης.
Αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει την εκτόξευση των τιμών σε ολόκληρη την πόλη.
Σε ολόκληρη τη Βενετία ο τουρισμός είναι προτεραιότητα, λόγω των εσόδων που αποφέρει. Ομως, παράλληλα, οι τιμές των ακινήτων συνεχίζουν να αυξάνονται και οι κάτοικοι δυσκολεύονται να αντέξουν οικονομικά τη στέγαση στην πόλη, τα μικρά καταστήματα κλείνουν, καθώς δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα μεγαλύτερα, και οι βασικές υπηρεσίες για τη ζωή στην πόλη μειώνονται.
Κάθε χρόνο τα κρουαζιερόπλοια αδειάζουν περίπου 1 δισεκατομμύριο γαλόνια αποβλήτων στη θάλασσα. Αν και υποτίθεται ότι αυτό θα πρέπει να το κάνουν στον βαθύ ωκεανό, πολλές φορές αδειάζουν τα απόβλητα κοντά στις ακτές, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.
Οταν το κρουαζιερόπλοιο «Costa Concordia» προσέκρουσε σε ύφαλο ανοιχτά της Τοσκάνης τον Ιανουάριο του 2012, έγινε φανερό το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής που μπορούν να προκαλέσουν τα πλωτά ξενοδοχεία.
Κι όταν οι προσπάθειες των διασωστών εξαντλήθηκαν, οι θαλάσσιοι βιολόγοι, φοβούμενοι ότι οι τοξίνες (όπως τα πετροχημικά και τα ανθρώπινα απόβλητα) θα διαρρεύσουν στο νερό, εργάστηκαν γοργά ώστε να μεταφέρουν είδη κοραλλιών και σφουγγαριών σε ασφαλέστερες γειτονικές περιοχές.
Αλλά και τα νερά και οι εύθραυστοι κοραλλιογενείς ύφαλοι γύρω από τα νησιά της Καραϊβικής μπορεί να επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό από τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια.
Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και τα θαλάσσια οικοσυστήματά τους αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης του τουρισμού, αλλά τα δύο τρίτα των κοραλλιών της περιοχής απειλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Σε ένα περιστατικό τον περασμένο Δεκέμβριο, το «Zenith», ένα σκάφος 12 καταστρωμάτων που μεταφέρει περισσότερους από 1.800 επιβάτες, αγκυροβόλησε κοντά στον κοραλλιογενή ύφαλο του Grand Cayman καταστρέφοντας μεγάλα κομμάτια του, καθώς έσυρε την άγκυρά του στον πυθμένα του ωκεανού.
Κι ενώ υπάρχουν κανονισμοί για την προστασία του κοραλλιογενούς υφάλου, το πλοίο βρισκόταν μέσα στην περιοχή του αγκυροβόλιου, με αποτέλεσμα η πλοιοκτήτρια εταιρεία να μην καταβάλει την παραμικρή αποζημίωση.
Σε κάποιες περιοχές έχουν καταστραφεί ακόμη και σκόπιμα οι κοραλλιογενείς ύφαλοι. Στο Φάλμουθ, στη βόρεια ακτή της Τζαμάικα, το λιμάνι εκβαθύνθηκε προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για πολύ μεγαλύτερα πλοία, όπως το «Royal Caribbean», χωρητικότητας 6.000 επιβατών, το «Allure of the Seas» και το «Oasis of the Seas». Κι ενώ υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι λήφθηκε μέριμνα για την ανοικοδόμηση του κοραλλιογενούς υφάλου αλλού, οι περιβαλλοντολόγοι αναφέρουν ότι προκλήθηκε ανεπανόρθωτη καταστροφή.
Η τεράστια ανάπτυξη της βιομηχανίας της κρουαζιέρας υποβαθμίζει με ραγδαίους ρυθμούς τους προορισμούς της, δηλαδή τα ίδια τα προϊόντα που διαθέτει προς πώληση.
Εάν η ίδια η βιομηχανία της κρουαζιέρας δεν το βλέπει αυτό ως επαρκή λόγο για να επιβάλει κανονισμούς, τότε η διεθνής κοινότητα έχει την ευθύνη να παρέμβει.
Τόσο για τους ανθρώπους που ζουν σε προορισμούς που εξαρτώνται από τον τουρισμό όσο και για όσους ως τουρίστες θέλουν να υπάρχει ένας κόσμος για να δουν και στο μέλλον.
* ΠΗΓΗ: The Conversation
* Διαβάστε: «Αναπτυξιακό» νέφος διά θαλάσσης - «Εφ.Συν.» 8/6/2015
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας