Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.9° 13.8°
0 BF
82%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 13.6°
2 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
2 BF
73%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.5° 12.5°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
82%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
1 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.1° 15.1°
1 BF
88%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.7° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.5° 14.9°
2 BF
70%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 15.0°
2 BF
80%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
1 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
53%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
89%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.2° 15.1°
0 BF
78%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 16.8°
3 BF
84%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
13.8° 11.8°
0 BF
87%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
2 BF
83%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
2 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025

Σταματά η εκτροπή υδάτων στο ρέμα της Πικροδάφνης

Φρένο» στις προθέσεις της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Ηλιούπολης να μετατρέψουν το ρέμα της Πικροδάφνης, το τρίτο μεγαλύτερο ποτάμι του Λεκανοπεδίου Αττικής, σε αγωγό αποχέτευσης ομβρίων υδάτων βάζει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αλίμου.

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αφορά την κατασκευή δύο αγωγών αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, των Σ2 και Σ3, στην Ηλιούπολη Αττικής από τον Νοέμβριο του 2014, οι οποίοι σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να εκβάλλουν στο ρέμα της Πικροδάφνης, εκτρέποντας νερά από το ρέμα Τραχώνων.

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να μην επιτραπεί η σύνδεση των δύο αγωγών του Δήμου Ηλιούπολης με το ρέμα Πικροδάφνης, καθώς κάτι τέτοιο ενέχει τον κίνδυνο πρόκλησης φαινομένων πλημμύρας.

Η αρνητική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αλίμου για τη σύνδεση των υπό κατασκευή αγωγών στην Ηλιούπολη με το ρέμα της Πικροδάφνης λήφθηκε καθώς από τη μελέτη οριοθέτησης–διευθέτησης του ρέματος Πικροδάφνης που συντάχθηκε μερίμνη της Περιφέρειας Αττικής διαπιστώθηκε ότι με την αποπεράτωση του έργου η πλημμυρική παροχή στη συμβολή του ρέματος Πικροδάφνης με τη λεωφόρο Ποσειδώνος θα είναι περίπου 230 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο, όταν η υφιστάμενη διατομή έχει δυνατότητα παροχέτευσης στην ίδια θέση περίπου 90 κ.μ./δευτερόλεπτο

Επιπλέον, ότι το νερό που θα συγκεντρώνουν οι υπό κατασκευή προαναφερθέντες αγωγοί προέρχεται από άλλη λεκάνη απορροής και ότι με τη σύνδεσή τους θα προσθέσουν επιπλέον παροχή στο ρέμα.

Και ότι, όπως είναι σήμερα η διατομή του ρέματος, ο κίνδυνος πλημμύρας είναι κατά πολύ αυξημένος με μια επιπλέον ποσότητα ομβρίων που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το ρέμα Πικροδάφνης και άρα θα προκαλέσει συχνότερα φαινόμενα πλημμύρας.

Με αυτά τα δεδομένα, το Δημοτικό Συμβούλιο Αλίμου αποφάσισε ομόφωνα να μην επιτραπεί η σύνδεση των αγωγών Σ2 και Σ3 του Δήμου Ηλιούπολης με το ρέμα Πικροδάφνης, αν δεν υλοποιηθούν πρώτα τα έργα διευθέτησης που προβλέπει η σχετική μελέτη της Περιφέρειας Αττικής, στο τμήμα του ρέματος που υπάγεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Αλίμου.

Δεδομένου ότι η αρνητική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αλίμου, που γνωστοποιεί σήμερα η «Εφ.Συν.», έχει ληφθεί από τον Νοέμβριο του 2015 και προφανώς είναι σε γνώση της Περιφέρειας Αττικής, καθίσταται άξιο απορίας το γεγονός ότι η Περιφέρεια δεν έχει δημοσιοποιήσει την τοποθέτησή της γι’ αυτήν, ούτε το πώς σκοπεύει να αντιδράσει στο «φρένο» που μπαίνει στη σύνδεση των αγωγών με το ρέμα.

Στα έργα διευθέτησης που προβλέπει η μελέτη της Περιφέρειας Αττικής αντιτίθεται το Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης, αφού αυτά αφορούν τη χρήση σαρζανετιών, ως τη μοναδική ενδεδειγμένη λύση για την προστασία της κοίτης και των πλαγιών του ρέματος.

Εντούτοις, τα σαρζανέτια είναι μια μέθοδος κατά την οποία αποψιλώνεται η περιοχή από τη βλάστηση, κόβεται κάθε δέντρο και θάμνος και δημιουργούνται σκάλες με πέτρες τυλιγμένες σε συρματόπλεγμα, με αποτέλεσμα αυτή η λύση να καταστρέφει το ζωντανό του οικοσύστημα, δηλαδή τη χλωρίδα και την πανίδα του, αλλά και την αισθητική του τοπίου.

Η προσφυγή στο ΣτΕ

Σχέδια διευθέτησης με χρήση αυτής της λύσης (σαρζανέτια) έχουν ήδη εγκριθεί στην Ηλιούπολη, για τα 200 τελευταία μέτρα του ρέματος που βρίσκονται ακόμη σε φυσική κατάσταση.

Οπως αναφέρει η Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης, για την κατάργηση της επιλογής αυτής, πολίτες της ευρύτερης περιοχής προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας υποδεικνύοντας λύσεις αποκατάστασης και προστασίας του ρέματος, όπου αυτό απαιτείται, με πρακτικές και υλικά φιλικά στο περιβάλλον, χωρίς να καταστρέφουν το φυσικό οικοσύστημα.

Το αίτημά τους πρόκειται να εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 25 Μαΐου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκτροπή των νερών από το ρέμα των Τραχώνων στο ρέμα της Πικροδάφνης αποκαλύφθηκε από έγγραφα που εντόπισαν ενεργοί πολίτες που αντιδρούν στα έργα, καθώς δεν είχε προηγηθεί καμία ενημέρωση των κατοίκων, δεν έχει τοποθετηθεί καμία προειδοποιητική ταμπέλα στην περιοχή του έργου και, κυρίως, σε όλα τα έγγραφα της διοικητικής διαδικασίας για την εκτέλεση του έργου (προκηρύξεις, εγκρίσεις μελετών κ.λπ.) δεν αναφέρεται το γεγονός αυτό και φαίνεται ότι πρόκειται για κατασκευή κοινών υπόγειων υπονόμων ομβρίων και μόνο.

Το ίδιο συνέβη και σε όλα τα έγγραφα όπως αναρτήθηκαν στη «Διαύγεια».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Σταματά η εκτροπή υδάτων στο ρέμα της Πικροδάφνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας