Με «βαριά» ατζέντα αλλά χαμηλές προσδοκίες προσέρχεται το υπουργείο Περιβάλλοντος στη 19η σύνοδο των χωρών-μελών της Σύμβασης της Βαρκελώνης, της πρωτοβουλίας του ΟΗΕ για την προστασία της Μεσογείου, που συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια δράσης.
Η ελληνική διοργάνωση φιλοδοξεί πάντως να προσθέσει και την οικολογική διάσταση της προσφυγικής κρίσης.
Οι εργασίες, που ξεκινούν σήμερα στην Αθήνα και στις οποίες μετέχουν 150 αντιπρόσωποι από 21 μεσογειακές χώρες, επικεντρώνονται στη συνεδρίαση της Πέμπτης, στην οποία θα είναι παρόντες υπουργοί Περιβάλλοντος.
Η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την οικολογική πρωτοβουλία του ΟΗΕ και το UNEP/MAP είναι ο μόνος διεθνής οργανισμός που εδρεύει στην Αθήνα, ενώ θα αναλάβει την προεδρία για την επόμενη διετία.
Για τη θέση του προέδρου προτείνεται η γενική γραμματέας του υπουργείου Χριστίνα Μπαριτάκη.
«Γέφυρα τριών ηπείρων»
«Στόχος μας είναι να πάψει η Μεσόγειος να αποτελεί υγρό τάφο ψυχών και να εξελιχθεί σε γέφυρα μεταξύ των τριών ηπείρων, της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της συνόδου και πρόσθεσε:
«Εχουμε ετοιμάσει ένα δεκαετές πρόγραμμα, με έμφαση στην αλιεία, τον τουρισμό και τις οικιστικές πιέσεις, που φιλοδοξούμε να υιοθετηθεί από τη σύνοδο και να καθιερωθεί ως “Χάρτα της Αθήνας”».
Παραδέχθηκε όμως ότι η συμφωνία δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν χώρες με αντικρουόμενα συμφέροντα, και ανέφερε ότι τέσσερις χώρες (Τουρκία, Ισραήλ, Λιβύη και Συρία) δεν έχουν υπογράψει τη διεθνή σύμβαση για το δίκαιο των θαλασσών.
Επικαλέστηκε την περίπτωση της εντατικής αλιείας, για την οποία η Ευρώπη έχει θεσπίσει αυστηρά μέτρα αλλά τρίτες χώρες στηρίζουν σε αυτή την οικονομική επιβίωσή τους.
Εδωσε αναλυτικά στοιχεία για το ιδιαίτερο βάρος της Μεσογείου, τονίζοντας ότι εξυπηρετεί το 30% του παγκόσμιου εμπορίου με θαλάσσια μέσα και το 25% των μεταφερόμενων καυσίμων, ενώ υποδέχεται το 50% του αλιευτικού στόλου της Ευρώπης.
Δέχεται όμως ιδιαίτερα έντονες οικιστικές πιέσεις, αφού έχει δομηθεί το 50% των ακτών της και ειδικά στην Ισπανία φτάνει το 80%.
Υπολογίζεται ότι το 1975 στις μεσογειακές ακτές κατοικούσαν 95 εκατ. πολίτες και τώρα ξεπερνούν τα 155 εκατ., με αποτέλεσμα το 80% της ρύπανσης των θαλάσσιων υδάτων να προέρχεται από χερσαίες δραστηριότητες.
«Οι “πράσινες” πρακτικές είναι επένδυση και όχι κόστος» παρατήρησε ο Γ. Τσιρώνης και αποκάλυψε ότι η σωστή διαχείριση της βιοποικιλότητας υπολογίζεται ότι μπορεί να δημιουργήσει τζίρο 200 δισ. ευρώ τον χρόνο στις χώρες της Ευρώπης και να ωφελήσει τη χώρα μας, καθώς το 28% των εδαφών της έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA.
Πρωτοβουλίες κατοίκων
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προστασία της Μεσογείου από τις δευτερεύουσες επιπτώσεις του μεταναστευτικού.
Ο Γ. Τσιρώνης εκθείασε την πρωτοβουλία κατοίκων της Λέσβου, που ξεκίνησαν τη συλλογή σωσιβίων, λέμβων και άλλων πλαστικών υλικών που κατακλύζουν τις ανατολικές ακτές του νησιού.
Στόχος τους είναι να συγκεντρώσουν τα διάσπαρτα υλικά, να τα αξιοποιήσουν για κοινωνικούς σκοπούς και να αναπτύξουν προγράμματα ανακύκλωσης. Υπολογίζεται ότι το τελευταίο δεκάμηνο έχουν εναποτεθεί ανακυκλώσιμα υλικά 6.500 τόνων.
Η πρόταση αξιοποίησης έχει υιοθετηθεί από τη δημοτική αρχή και παρουσιάστηκε ήδη στις Βρυξέλλες για να μπει στο στάδιο της υλοποίησης, πιθανότατα με κοινοτική χρηματοδότηση.
Τα σωσίβια, παρόλο που δεν τηρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας, μπορούν να δοθούν σε πρόσφυγες στην Αφρική που δεν έχουν ούτε αυτή την υποτυπώδη προστασία.
Υπάρχει ήδη αίτημα από ανθρωπιστική οργάνωση. Τα σκάφη μπορούν να επισκευαστούν και να δοθούν σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώ τα υπόλοιπα υλικά θα αξιοποιηθούν σε σύστημα ανακύκλωσης που θα δημιουργηθεί στο νησί.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας