Να κατεβάσουν τα ρολά στις βιομηχανίες και τις άλλες μονάδες που δεν χρησιμοποιούν σύστημα επεξεργασίας αποβλήτων στον Ασωπό ποταμό ή και στα εργοστάσια που έχουν, αλλά δεν λειτουργεί νόμιμα, διατάσσει το Συμβούλιο της Επικρατείας τα συναρμόδια υπουργεία.
Παράλληλα, οι δικαστές του ΣτΕ ζητούν να λυθεί άμεσα το πρόβλημα επεξεργασίας αποβλήτων και να αποκατασταθεί το οικοσύστημα στον Ασωπό ποταμό.
Χαρακτηριστικά, στη δικαστική απόφαση (υπ’ αριθμ. 3943/2015 του Ε΄ Τμήματος) αναφέρεται ότι απορρίπτονται κάθε μέρα 13.000 κ.μ. από μη επεξεργασμένα υγρά απόβλητα ή ελλιπώς επεξεργασμένα, ενώ τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των βιομηχανικών μονάδων στις περιοχές, από όπου διέρχεται ο Ασωπός, παρουσιάζει σημαντική αύξηση, η οποία φτάνει στο 57%.
Καμπανάκι χτυπούν και οι μελέτες για τον Ασωπό, στις οποίες καταγράφονται μεγάλες συγκεντρώσεις χρωμίου και άλλων τοξικών μετάλλων.
Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο δικαίωσε τους κατοίκους των περιοχών Χαλκούτσι, Σκάλα, Ωρωπού, Νέα Παλάτια και Δήλεσι, οι οποίοι ζητούσαν να υποχρεωθεί η πολιτεία να εκδώσει αποφάσεις σχετικά με την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων στην περιοχή και να εκδώσει Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο να χαρακτηρίζεται η περιοχή της λεκάνης απορροής του Ασωπού ποταμού «ζώνη ειδικών περιβαλλοντικών ενισχύσεων».
Στην απόφαση γίνεται μνεία στις πλείστες δικαστικές αποφάσεις που έχουν προηγηθεί και οι οποίες ζητούν την επιβολή κυρώσεων, ακόμη και διακοπή λειτουργίας, στις βιομηχανίες που ρυπαίνουν με υγρά απόβλητα τον Ασωπό και υπογραμμίζεται ο άμεσος κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων. Κατόπιν αυτών, οι σύμβουλοι Επικρατείας τονίζουν ότι η πολιτεία καλείται «να λάβει άμεσα μέτρα προστασίας και αποκατάστασης για την αντιμετώπιση του ζητήματος».
Πιο συγκεκριμένα, το ΣτΕ καλεί την πολιτεία «χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση»:
■ Να διακόψει τη λειτουργία όσων μονάδων δεν διαθέτουν σύστημα επεξεργασίας αποβλήτων ή λειτουργούν κατά παράβαση των σχετικών με την επεξεργασία αποβλήτων περιβαλλοντικών όρων, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω ρύπανση του οικοσυστήματος.
■ Να επιλύσει γενικότερα το πρόβλημα επεξεργασίας αποβλήτων, είτε με την κατασκευή κεντρικής μονάδας είτε με όποιο αντίστοιχο έργο επιλέξει, και
■ Να λάβει τα κατάλληλα μέτρα αποκατάστασης του διαταραχθέντος οικοσυστήματος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας