Χωρίς να κάνουν την παραμικρή νύξη στις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί από περιβαλλοντικούς φορείς και χωρίς να έχουν δώσει έστω και τυπικές απαντήσεις στα ερωτήματα των Δήμων Περάματος και Κερατσινίου-Δραπετσώνας που «ακουμπούν» και αγωνιούν για την επίμαχη περιοχή, η ηγεσία της Εκκλησίας υπέγραψε χθες το μνημόνιο συνεργασίας με το ΤΑΙΠΕΔ για τη μελέτη αξιοποίησης της έκτασης των 3.000 στρεμμάτων στο Σχιστό.
Την τελετή παρουσίασης του ιερού real estate στο εκκλησιαστικό κτήμα Σχιστού Σκαραμαγκά «καθαγίασε» ο πρωθυπουργός, που έκανε λόγο για όραμα που γίνεται πράξη. «Το όραμα αυτό έγκειται στη δυνατότητα της Εκκλησίας να μπορέσει επιτέλους να αξιοποιήσει επ’ ωφελεία ολόκληρου του ελληνικού λαού την ακίνητη περιουσία που της έχει απομείνει», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε τι συνίσταται η ωφέλεια του λαού δεν είναι σαφές, μια και παρά τις διαβεβαιώσεις της εκκλησιαστικής ηγεσίας ότι όλα θα γίνουν «σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και με σεβασμό στη νομολογία του ΣτΕ», δεν έχουν απαντηθεί τα κρίσιμα ερωτήματα για την επιβάρυνση μιας περιβαλλοντικά ευαίσθητης και προστατευόμενης ζώνης του όρους Αιγάλεω, όπως και έκτασης που έχει χαρακτηριστεί ως δασική αλλά και ως αρχαιολογικός χώρος. Επίσης, παραμένει απορίας άξιο γιατί η ηγεσία της Εκκλησίας ή έστω της εταιρείας (Σχιστό Α.Ε.) που έχει συγκροτηθεί για το επενδυτικό σχέδιο απαξίωσε έστω και να συναντηθεί και να ακούσει τις προτάσεις των δημάρχων Περάματος και Κερατσινίου, οι οποίοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας απείχαν, αν και είχαν προσκληθεί, από τη «φιέστα» όπως τη χαρακτήρισαν.
Αυτές τις γκρίζες ζώνες του σχεδίου η Εκκλησία, με την υποστήριξη της κυβέρνησης, επιχειρεί να τις ξεπεράσει προβάλλοντας το έργο ως κατ’ εξοχήν «πράσινο». Εξ ου και η ονομασία «The Green Σχιστό», σε προφανή αναλογία με το «The Ellinikon» της Lamda. Κατά την Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (ΕΚΥΟ), το επενδυτικό σχέδιο, με κεντρικό στοιχείο του την ανάπτυξη κέντρου logistics, μεταφοράς και διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων το οποίο «συνομιλεί» με την Cosco, ιδιοκτήτρια του λιμανιού του Πειραιά, και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (του εφοπλιστή Προκοπίου πλέον), «θα δημιουργήσει τουλάχιστον 10.000 νέες θέσεις εργασίας και θα αναβαθμίσει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής αλλά και των όμορων δήμων».
Ο αριθμός των θέσεων εργασίας ακούγεται εντυπωσιακός, αλλά δεν είναι σαφές αν και πώς τεκμηριώνεται. Ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υποσχέθηκε «περισσότερο πράσινο, περισσότερες και καλύτερες δουλειές, υγιεινό περιβάλλον, βιώσιμη ανάπτυξη».
Ο πρωθυπουργός έταξε «πολλά καινούργια δέντρα και να αποδώσουμε στις τοπικές κοινωνίες ένα μεγάλο πάρκο» στη θέση του σημερινού εγκαταλειμμένου περιβαλλοντικού πάρκου. Η Εκκλησία τονίζει ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί από δικούς της πόρους -περίπου 800 εκατ.-, ενώ η Μονάδα Ωρίμανσης Εργων του ΤΑΙΠΕΔ (υπό τον Π. Σταμπουλίδη) θα «τρέξει» τα γραφειοκρατικά προσκόμματα, τους διαγωνισμούς και την εκτέλεση των συμβάσεων που θα υπογράψει η «Σχιστό Α.Ε.», με φιλοδοξία να έχει ολοκληρωθεί σε τέσσερα χρόνια. Υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι δεν θα υπάρξουν νομικά εμπόδια ή προσφυγές.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας