Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025

Οι 4 προκλήσεις και η ελάφρυνση

«Μια από τα ίδια» αποτελεί η περιβόητη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που παρουσιάστηκε χθες στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού του Συμβουλίου και της οποίας τμήματα είχαν δει το φως της δημοσιότητας νωρίτερα.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο για τη βελτίωση των μακροοικονομικών της ανισορροπιών. Ωστόσο η εκτεταμένη δημοσιονομική προσαρμογή και η εσωτερική υποτίμηση ήλθαν με μεγάλο κόστος για την κοινωνία, το οποίο συνέβαλε σε καθυστερήσεις εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και σε πισωγυρίσματα πολιτικών με αποκορύφωμα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, την κρίση εμπιστοσύνης του 2015.

Εκτοτε όμως η κατάσταση σταθεροποιήθηκε και η ανάπτυξη επανήλθε το 2016.

Τέσσερα αγκάθια

Παρά την πρόοδο όμως η Ελλάδα αντιμετωπίζει ακόμη 4 θεμελιώδεις προκλήσεις:

α. την τρωτή δομή των δημόσιων οικονομικών της

β. τη σημαντική φοροδιαφυγή και την αναποτελεσματικότητα της φορολογικής της διοίκησης

γ. την αποκατάσταση των ισολογισμών τραπεζών και ιδιωτικού τομέα

δ. δομικές ακαμψίες που εμποδίζουν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη

Πάνω απ’ όλα όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει το ελληνικό δημόσιο χρέος που παρά την ελάφρυνση παραμένει ακόμη εξαιρετικά μη βιώσιμο.

Πιστό στους γνωστούς ιδεολογικούς του προσανατολισμούς το Ταμείο υποστηρίζει ότι για την αντιμετώπιση των παραπάνω προκλήσεων και την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους ουσιώδης είναι η δημιουργία ενός ισχυρού και ιδιωτικού τομέα, ικανού να δημιουργεί βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη και απασχόληση.

Υπό το πρίσμα αυτό επικρίνει τις δημοσιονομικές πολιτικές του γ προγράμματος επειδή στηρίζονται σε υψηλούς φορολογικούς συντελεστές και στενή φορολογική βάση και τη συμπίεση των δαπανών.

Αυτές οι πολιτικές δεν είναι φιλικές προς την ανάπτυξη και ενδεχομένως να αποδειχτεί δύσκολο να συνεχιστούν.

Ετσι το ΔΝΤ προτείνει:

1. Για τη δημοσιονομική πολιτική:

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται περαιτέρω προσαρμογή πέραν αυτής την οποία ήδη εφαρμόζει.

Απαιτούνται όμως μεταρρυθμίσεις που θα διευρύνουν τη φορολογική βάση του ατομικού εισοδήματος και την ορθολογικοποίηση των συνταξιοδοτικών δαπανών έτσι ώστε ο δημόσιος τομέας να μπορεί να προσφέρει επαρκείς υπηρεσίες και στήριξη στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες δημιουργώντας παράλληλα συνθήκες για επενδύσεις και ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.

Αυτό σημαίνει μείωση αφορολογήτου, κατάργηση φοροαπαλλαγών και περικοπές στις συντάξεις.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι έτσι θα δημιουργηθούν περιθώρια για μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων έως και 10%, των συντελεστών φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στα επίπεδα του 15%-20% και επαναφορά του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ από το 24% σε 23%.

Οι παρεμβάσεις αυτές θα τονώσουν, σύμφωνα με το ΔΝΤ, επενδύσεις, ανάπτυξη και απασχόληση.

2. Για τον χρηματοπιστωτικό τομέα:

Η γρήγορη μείωση των «κόκκινων» δανείων είναι κατά το ΔΝΤ ουσιώδους σημασίας για την ανάκαμψη των τραπεζικών χορηγήσεων και την ανάπτυξη.

Αυτό θα απαιτήσει επιπρόσθετες προσπάθειες για την πλήρη εφαρμογή του νομικού πλαισίου των αναδιαρθρώσεων χρέους και την ενίσχυση των εποπτικών εργαλείων.

Ταυτόχρονα απαιτείται η περαιτέρω ενίσχυση της διακυβέρνησης των τραπεζών, η εξάλειψη των capital controls το συντομότερο δυνατόν και η διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

3. Για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις:

Απαιτούνται πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας, αγαθών και υπηρεσιών και για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και της ανάπτυξης.

Επιστροφή σε λιγότερο ευέλικτη αγορά εργασίας (βλέπε συλλογικές συμβάσεις) πρέπει να αποφευχθεί, καθώς αυτό θα έβαζε σε κίνδυνο τα δυνητικά κέρδη για επενδύσεις και απασχόληση.

4. Για την ελάφρυνση χρέους:

Ακόμη και με τις παραπάνω φιλόδοξες πολιτικές σε εφαρμογή η Ελλάδα δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χρέους, το οποίο με βάση το κύριο σενάριο του Ταμείου, ακόμη και αν εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα, θα εκτιναχθεί στο 275% του ΑΕΠ το 2060.

Απαιτείται ουσιώδης ελάφρυνση από τους Ευρωπαίους εταίρους για την βιωσιμότητα του (Βλ. αναλυτικότερα προτεινόμενα μέτρα «Στο 275% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος το 2060!»).

Λανθασμένα τα στοιχεία του ΔΝΤ λένε οι Ευρωπαίοι

Την άποψη ότι το αίτημα του ΔΝΤ για προνομοθέτηση μέτρων βασίζεται επί της ουσίας σε λανθασμένα στοιχεία για την ελληνική οικονομία αλλά μια συμφωνία για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι, για πολιτικού ς λόγους, αναγκαία πριν από τις 20 Φεβρουαρίου, εξέφραζαν χθες κύκλοι των Βρυξελλών.

Σημείωναν μάλιστα ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να δεχτεί την προνομοθέτηση μέτρων ώς ένα βαθμό και από την πλευρά του το ΔΝΤ να δείξει κάποια σημάδια καλής θέλησης σε ό,τι αφορά το ύψος αυτών των μέτρων.

Την ίδια στιγμή στη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του Ταμείου ο εκπρόσωπος της Ελλάδας Μιχάλης Ψαλιδόπουλος παρουσίασε επιστολές του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, στις οποίες αποτυπώνονται ενστάσεις για μια σειρά από παρατηρήσεις που διατυπώνουν η Ντέλια Βελκουλέσκου και οι συνεργάτες της στην έκθεση του άρθρου 4 και ειδικά σε ζητήματα που άπτονται των δημοσιονομικών, των εργασιακών και των μεταρρυθμίσεων.

Το Ταμείο δεν επρόκειτο να λάβει απόφαση για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Οι 4 προκλήσεις και η ελάφρυνση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας