Ο ορισμός του παραλόγου; Αφού μας φόρτωσαν με νέο χρέος 86 δισ. ευρώ προκειμένου να μας ξανασώσουν, τώρα όλοι μαζί μιλούν ασύστολα για την «ελάφρυνσή» του, αλλά, προς Θεού, όχι για το κούρεμά του. Ο λόγος για τους πιστωτές μας, οι οποίοι, μετά την ταπεινωτική συμφωνία του περασμένου Σαββατοκύριακου, υπερθεματίζουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα για την ελάφρυνσή του.
Μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο χθες το πρωί η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι η ελάφρυνση είναι απαραίτητη για τη βιωσιμότητα της συμφωνίας και προϋπόθεση για τη συμμετοχή του Ταμείου.
«Για τη συμμετοχή μας είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που να ταιριάζει στις απόψεις μας. Αυτό σημαίνει ότι η μεν Ελλάδα πρέπει να μεταρρυθμιστεί και να πειθαρχήσει, οι δε πιστωτές να αναδιαρθρώσουν το χρέος», είπε. Διεμήνυσε ακόμη ότι η ελάφρυνση θα πρέπει να γίνει με έναν τριπλό συνδυασμό:
α. επιμήκυνσης των προθεσμιών λήξης των δανείων,
β. επιμήκυνσης της περιόδου χάριτος στην οποία δεν θα γίνονται αποπληρωμές των δανείων, και γ. μείωσης των επιτοκίων στο ελάχιστο. «Πιστεύουμε ότι αν τηρηθούν σωστά αυτές οι τρεις μέθοδοι, το χρέος θα μπορέσει να γίνει ξανά βιώσιμο. Με άλλα λόγια, μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα με άλλους τρόπους εκτός της διαγραφής», συμπλήρωσε.
Με δυο λόγια, η κυρία Λαγκάρντ ξέχασε παντελώς, μετά τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών, το κούρεμα. Κι όμως, δύο εβδομάδες νωρίτερα, το ίδιο το ΔΝΤ στο προσχέδιο ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους είχε προειδοποιήσει ότι ακόμη και αν εφαρμοστεί ο παραπάνω «τριπλός συνδυασμός ελάφρυνσης» που προτείνει σήμερα η Λαγκάρντ, το ελληνικό χρέος ενδεχομένως να μην είναι διαχειρίσιμο αν οι στόχοι για την ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα δεν πιαστούν. Το Ταμείο είχε καταστήσει σαφές ότι σ' αυτήν την περίπτωση ούτε τα δάνεια της ευρωζώνης ούτε ο παραπάνω «τριπλός συνδυασμός ελάφρυνσης» θα επαρκούσαν για να καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Θα χρειαζόταν, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ένα σημαντικό κούρεμα 30% του ΑΕΠ… Μάλιστα.
Περσινά ξινά σταφύλια, για τα οποία κανείς δεν θέλει να ακούει πια, ιδιαίτερα μετά την επιβολή της «γραμμής Σόιμπλε» στο τελευταίο Eurogroup ότι το κούρεμα παραβιάζει του ευρωπαϊκούς κανόνες.
Ετσι άπαντες περιορίστηκαν στην… ελάφρυνση μέσω της αναδιάρθρωσης, της αναδιαμόρφωσης, της επιμήκυνσης κ.ο.κ. Μεταξύ άλλων, ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ Εβαλντ Νοβότνι τόνισε σε συνέντευξή του ότι υπάρχουν νομικά εμπόδια σε ένα κούρεμα και ότι πιο πιθανή είναι μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και η παράταση αποπληρωμής του.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε αποδεχτεί προχθές μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι αναγκαία, αποφεύγοντας όμως να πει ποια είναι η καλύτερη μορφή για την επίτευξή της. Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν διεμήνυσε χθες ότι η ελάφρυνση του χρέους μέσω επιμηκύνσεων ήταν η κατ’ εξοχήν θέση της Γαλλίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας