Στην επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν την λήψη των αποφάσεων για το χρέος της Ελλάδας αλλά και την εφαρμογή των πολιτικών που προβλέπονται από το πρόγραμμα στάθηκε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά της συνομιλίας που είχε το Σάββατο το μεσημέρι με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου στην Ουάσινγκτον.
«Είχα μια παραγωγική συνάντηση σήμερα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την ομάδα του. Συζητήσαμε για τη σημασία της έγκαιρης ολοκλήρωσης των συζητήσεων για το χρέος και την επιτάχυνση της εφαρμογής των πολιτικών του προγράμματος, καθώς και τα δύο είναι κρίσιμα για την τόνωση των οικονομικών προοπτικών αλλά και για την χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.
Πάντως, χθες ευρωπαϊκές πηγές εξέφρασαν την άποψη ότι η συμμετοχή του Ταμείου είναι δικό του θέμα και ότι θα πρέπει να αποφασίσει τι θέλει να κάνει, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη «μπορεί και μόνη» της.
Όμως, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, υποστήριξε πως μια «εδραιωμένη παρουσία» του ΔΝΤ θα βοηθούσε την εμπιστοσύνη της αγοράς και πως οι δανειστές της Ελλάδας βρίσκονται πιο κοντά σε συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Οι θέσεις σήμερα είναι πολύ πιο κοντά από ό,τι ήταν στο παρελθόν. Έχουμε ακόμη ένα τελευταίο μίλι να διανύσουμε αλλά υπάρχει θετικό κλίμα γύρω από το τραπέζι και θεωρώ ότι αντικατοπτρίζει μια πραγματική προθυμία (το ΔΝΤ) να συμμετάσχει στο πρόγραμμα».
Στο μεταξύ το Βloomberg μετέδωσε ότι το ΔΝΤ θα ήθελε να δει μιας ευρείας κλίμακας ελάφρυνση του χρέους για όλα τα δάνεια της ευρωζώνης στην Ελλάδα - συμπεριλαμβανομένων και αυτών από άλλες χώρες και το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης. Αυτό το αίτημα αντιμετωπίζει αντίσταση από πολλούς Ευρωπαίους πιστωτές που είναι απλώς πρόθυμοι να συζητήσουν την ελάφρυνση κάποιων όρων σε ορισμένα δάνεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιστωτές της ευρωζώνης εργάζονται για μια προσφορά ελάφρυνσης του χρέους στην Ελλάδα που θα αποτελούσε κίνητρο για να μην κάνει πισωγύρισμα η Αθήνα στις μεταρρυθμίσεις και να συνεχίσει να τηρεί συνετή δημοσιονομική πολιτική.
«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και στη δημοσιονομική πορεία μετά το πρόγραμμα, πράγμα που σημαίνει σταθερά μεγάλα επίπεδα πρωτογενών πλεονασμάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντoμπρόβσκις.
Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, μια καλά σχεδιασμένη προσφορά περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο για την Αθήνα να μην απομακρυνθεί από το συμφωνημένο μεταρρυθμιστικό μονοπάτι και να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον μέχρι το 2022. «Πιστεύουμε ότι είναι απόλυτα ρεαλιστικό», είπε ο Ντομπρόβσκις και συμπλήρωσε: «Αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα είναι σε καλή δημοσιονομική τροχιά».
Θετικές αναφορές στην Επιτροπή Διοικητών του ΔΝΤ
Σε θετικό κλίμα για την Ελλάδα διεξήχθη χθες η συνεδρίαση της Επιτροπής Διοικητών του ΔΝΤ (IMFC) ενόψει της επικείμενης ολοκλήρωσης της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Παντοάν –επικεφαλής της ομάδας που εκπροσωπεί την Ιταλία, την Ελλάδα, την Αλβανία και την Μάλτα– σημείωσε τον σταθερό ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ελλάδα θα κινηθεί σε θετική οικονομική τροχιά και το 2018.
«Η ανάπτυξη συνοδεύτηκε από μείωση της ανεργίας και αύξηση της εμπιστοσύνης. Ταυτόχρονα, οι δημοσιονομικές επιδόσεις ήταν αξιοσημείωτα ισχυρές και υπερέβησαν τους στόχους που καθορίστηκαν στον προϋπολογισμό και στο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ)», ανέφερε.
«Τα δεδομένα σχετικά με τις προσδοκίες δείχνουν περαιτέρω βελτίωση το 2018. Το οικονομικό κλίμα έφθασε σε υψηλό 3,5 ετών το Φεβρουάριο. Βασισμένη στην ισχυρή παραγωγή, τη νέα αύξηση των παραγγελιών και τη δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας, ο δείκτης μεταποίησης σημείωσε υψηλό 17,5 ετών τον Φεβρουάριο. Η αυξημένη εμπιστοσύνη αντανακλάται επίσης στις πρόσφατες αναβαθμίσεις της χώρας και από τους τρεις οίκους αξιολόγησης.
»Αυτό το θετικό κλίμα αντανακλά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος του ΕΜΣ και την επικείμενη ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, καθώς και τις προσδοκίες ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει σταθερή πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Αυτές οι προσπάθειες υποστηρίζονται από τη δημιουργία ταμειακών αποθεμάτων και την έξοδο στις αγορές ομολόγων που έχουν ήδη ξεκινήσει θετικά, με την πιο πρόσφατη στις 8 Φεβρουαρίου, με την έκδοση επταετούς ομολόγου ύψους 3 δισεκ. ευρώ με απόδοση 3,5% κατά την οποία το βιβλίο παραγγελιών υπερκαλύφθηκε», σημείωσε.
Σκιαγραφώντας τους άμεσους στόχους που καλείται να επιτύχει η Ελλάδα μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, ο κ. Παντοάν σημειώνει πως πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα το κλείσιμό της τέταρτης αξιολόγησης και η επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος του ΕΜΣ που είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο. «Οι αρχές θα επεκτείνουν τα ταμειακά αποθέματα για την εξυπηρέτηση του χρέους, θα αποκτήσουν βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές και θα καθορίσουν σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος», αναφέρει στο τέλος η συγκεκριμένη ανακοίνωση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας