Τα χρονικά περιθώρια για την εξεύρεση λύσης αναφορικά με το ελληνικό χρέος είναι πλέον συγκεκριμένα και περιορισμένα. Οι δε τακτικές που ακολούθησαν στο τελευταίο Eurogroup ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Πολ Τόμσεν και Νότιοι υπουργοί Οικονομικών αναδεικνύουν το κρίσιμο της κατάστασης. Νέα σενάρια και πολιτική αντιπαράθεση ενώ απομένουν περίπου είκοσι ημέρες από τη νέα συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο.
Η απόρριψη της γερμανικής πρότασης
Απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον συνθέτουν ένα σκηνικό ακραίων τακτικισμών και σκληρών αντιπαραθέσεων που εκτυλίχθηκε στη συνεδρίαση το βράδυ της Δευτέρας.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιχείρησε αρχικά να «πλασάρει» μια συμφωνία που περιελάμβανε μόνον την επικύρωση των ψηφισθέντων από την ελληνική Βουλή και θα μετέθετε ουσιαστικά τη λήψη των τελικών αποφάσεων για μετά τις γερμανικές εκλογές.
Φαίνεται πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θέλησε να επιδώσει ένα «τελεσίγραφο» προς το ΔΝΤ, το οποίο θα μετέφερε ο Τόμσεν στη διοίκηση του Ταμείου, με άμεσο κίνδυνο ένα ναυάγιο της όλης διαπραγμάτευσης για το ελληνικό χρέος.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απέρριψε αμέσως τη γερμανική πρόταση, ενώ με την άποψή του συμφώνησαν ενεργά και άλλοι συνάδελφοί του, ο Γάλλος Μπρουνό Λε Μερ και ο Ιταλός Πιερ Κάρλο Παντοάν, οι οποίοι επέμειναν στην ανάγκη εύρεσης συγκεκριμένης λύσης άμεσα.
Πλεονάσματα και χρέος
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπήκαν και τα πλεονάσματα που πρέπει να πετύχει η Ελλάδα μετά το 2022. Για την 4ετία 2018-2022 τα ζάρια έχουν ριχτεί: 3,5% του ΑΕΠ.
Για την περίοδο 2023 -2060, όμως, η Γερμανία ζητεί τώρα πλεονάσματα της τάξης του 2,2 % ετησίως (από 2,6 % που ζητούσε αρχικά), ενώ το ΔΝΤ δεν δέχεται πάνω από 1,5% του ΑΕΠ, εκτιμώντας ότι ο στόχος για τη βιωσιμότητα του χρέους θα καταστεί μη εφικτός.
Ως προς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα εφαρμοστούν από του χρόνου το καλοκαίρι, το ΔΝΤ ζήτησε όχι μόνο να καθοριστούν από τώρα, αλλά να αποσαφηνιστεί και η ποσοτικοποίησή τους, προτείνοντας μεγαλύτερη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του ΕΤΧΣ και μεγαλύτερη περίοδο χάριτος.
Η πρόταση ελάφρυνσης του χρέους από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, που προέβλεπε επέκταση κατά 15 χρόνια των λήξεων για ορισμένα δάνεια, δεν κατάφερε να μεταβάλει τη στάση του ΔΝΤ έτσι ώστε να συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.
Διαβεβαιώσεις για έγκαιρη εκταμίευση της δόσης
Τη βεβαιότητα ότι ως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα βρεθεί ένας συμβιβασμός μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ, ο οποίος θα επιτρέψει την έγκριση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, εκφράζουν καλά πληροφορημένες πηγές των Βρυξελλών.
Δεν θα υπάρξει κανένα δράμα για την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι. Η δόση θα εκταμιευθεί εγκαίρως», δηλώνουν οι ίδιες πηγές από τις Βρυξέλλες, οι οποίες ωστόσο βεβαιώνουν ότι για να επέλθει ένας συμβιβασμός μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων στο θέμα του χρέους, εντός των τριών επόμενων εβδομάδων, θα πρέπει να συμβούν δύο πράγματα: πρώτον, να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και δεύτερον οι εκτιμήσεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας να βασιστούν σε υποθέσεις που στα μάτια του ΔΝΤ να είναι «ρεαλιστικές» και «αξιόπιστες».
FT: Συμβιβαστικό σχέδιο Βερολίνου-ΔΝΤ
Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε μία προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα με το Βερολίνο κατέθεσε συμβιβαστικό σχέδιο που προβλέπει: Το Ταμείο να λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση και όταν τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους γίνουν συγκεκριμένα (μετά τις γερμανικές εκλογές) να επανεξετάσει τη στάση του, αποφασίζοντας το χρηματικό ποσό συμμετοχής του.
Πυρά κατά Σόιμπλε
Επικριτικός απέναντι στη στάση που τηρεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, εμφανίζεται ο γερμανικός Τύπος την ίδια ώρα που εναντίον του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στρέφει τα πυρά του ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, λέγοντας ότι «ο Σόιμπλε παίζει πάλι με τα σπίρτα σε μια αποθήκη καυσίμων».
«Οι καθυστερήσεις έχουν να κάνουν με πολιτικές σκοπιμότητες, αν παρακολουθήσει κανείς το εσωτερικό πολιτικό πεδίο της Γερμανίας το καταλαβαίνει», σχολιάζει ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, Νίκος Παππάς.
«Ναι» στο «κούρεμα» 45% - «όχι» στο «κούρεμα» 47%
Στο μεταξύ, σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Civey, η οποία έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας «Die Welt»: Το 45,6% των πολιτών στην Γερμανία τάσσεται υπέρ του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ενώ το 47,2% είναι κατά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας