Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.6° 15.2°
2 BF
77%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.4°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 15.5°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
2 BF
88%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
77%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
2 BF
86%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 15.5°
2 BF
93%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 15.9°
1 BF
70%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
2 BF
69%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.8° 16.8°
2 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
49%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.3° 16.2°
1 BF
65%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.6° 15.8°
0 BF
77%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
72%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Την «απασχόληση» της Γκεοργκίεβα στις μυστικές υπηρεσίες της Βουλγαρίας κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής διακυβέρνησης επιβεβαίωσαν αρκετοί ακόμη επιφανείς Βούλγαροι | AP Photo/Virginia Mayo

«Κρυστάλλινος» βίος και πολιτεία

Είναι στραβοί, απρόσεκτοι ή μήπως ολότελα σάπιοι; Τα διεθνικά σώματα αυτού του έρμου πλανήτη όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η Ευρωπαϊκή Ενωση καταφέρνουν να επιλέγουν εδώ και χρόνια σε θέσεις-κλειδί πρόσωπα αμφιλεγόμενα, χωρίς να κοιτάξουν το παρελθόν και το παρόν τους.

Το «έλλειμμα» αυτό αναδεικνύει μια πρόσφατη έρευνα του Ελβετού δημοσιογράφου Yves Kugelman για την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, εκ Βουλγαρίας, που μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες ήταν και υποψήφια για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Η πολύμηνη έρευνα του Kugelman δείχνει ότι η σημερινή αντιπρόεδρος της Ε.Ε. -υπεύθυνη για τον κοινοτικό προϋπολογισμό και την καταπολέμηση της απάτης- ήταν στο παρελθόν πληροφοριοδότρια των βουλγαρικών μυστικών υπηρεσιών, ενώ η οικογένειά της διατηρεί σήμερα ισχυρούς δεσμούς με πολυσχιδή όμιλο επιχειρήσεων πίσω από τον οποίο κρύβεται η μαφία.

Ολα αυτά ήταν γνωστά πριν ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ ανακοινώσει στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι αποσύρει την υποστήριξή του στην Ιρινα Μπόκοβα προς χάριν της Γκεοργκίεβα για την υποψηφιότητα της χώρας του στη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Η Μπόκοβα, γενική διευθύντρια της UNESCO, είχε οριστεί υποψήφια της Βουλγαρίας για τη θέση αυτή από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το ξαφνικό άδειασμά της από τον Μπορίσοφ μάλλον δεν ήταν τυχαίο. Η Γκεοργκίεβα είχε ξεκινήσει επικοινωνιακή εκστρατεία προκειμένου να πετάξει εκτός κούρσας την Μπόκοβα και να προωθήσει τον εαυτό της τουλάχιστον έναν χρόνο πριν.

Για το «πριόνισμα» της Μπόκοβα αξιοποιήθηκε μάλιστα, με συνεχή πόλεμο και δημοσιεύματα εναντίον της, βουλγαρικός όμιλος μίντια του οποίου ο ιδιοκτήτης είναι συνέταιρος με την κόρη της Γκεοργκίεβα.

Την Γκεοργκίεβα όμως τη στήριξαν κυρίως η αφρόκρεμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ο συνασπισμός των κεντροδεξιών κομμάτων της Ε.Ε.).

Η Μόσχα κατήγγειλε μάλιστα ότι πίσω από την αντικατάσταση της Μπόκοβα ήταν η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, που ήθελε όσο τίποτε την εκλογή της Γκεοργκίεβα στη θέση του γ.γ. του ΟΗΕ.

Στο τέλος όμως η Γκεοργκίεβα πάτωσε.

Στην ψηφοφορία που έγινε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 6 Οκτωβρίου κατετάγη 9η μεταξύ 10 υποψηφίων, ενώ ασκήθηκαν και δύο βέτο από μόνιμα μέλη.

Η πρόταση του Συμβουλίου προς τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού ήταν ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος τελικά εξελέγη νέος γενικός γραμματέας.

Παρότι η «πατάτα» αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή, η ιστορία εκθέτει τους μηχανισμούς ελέγχου του ΟΗΕ και της Ε.Ε., η οποία, εκτός της Γκεοργκίεβα, κατάφερε ως γνωστόν να εκλέξει κατά καιρούς σε καίριες θέσεις διάφορα «διαμάντια» ηθικής και ακεραιότητας όπως ο Μπαρόζο της Goldman Sachs και η Κρουζ των offshore.

Και αν για αυτούς τους δύο μπορεί κανείς να δικαιολογηθεί ότι δεν γνώριζαν, στην περίπτωση της Βουλγάρας αξιωματούχου τα πράγματα είναι διαφορετικά, αφού το αμφιλεγόμενο παρελθόν της είναι γνωστό καιρό τώρα.

Ο συμπατριώτης της βουλευτής Βέλιζαρ Εντσεφ αποκάλυψε πέρυσι ότι η Γκεοργκίεβα είχε προσληφθεί από την κρατική ασφάλεια τη σοβιετική περίοδο, πριν καν σταλεί το 1987 για μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο.

Ο Εντσεφ το γνώριζε γιατί και ο ίδιος ήταν συνεργάτης της ασφάλειας εκείνη την περίοδο. Καθώς η αποκάλυψη αυτή άρχισε να λαμβάνει διαστάσεις στον βουλγαρικό Τύπο, η Γκεοργκίεβα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αγωγές, που όμως ποτέ δεν κατέθεσε.

Την «απασχόληση» της Γκεοργκίεβα στις μυστικές υπηρεσίες της Βουλγαρίας κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής διακυβέρνησης επιβεβαίωσαν αρκετοί ακόμη επιφανείς Βούλγαροι στο ρεπορτάζ του Kugelman.

Μεταξύ άλλων και πρώην ανώτερο στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών αλλά και ένας πρώην καθηγητής πολιτικής οικονομίας, μέντορας της Γκεοργκίεβα, στο οικονομικό πανεπιστήμιο της Σόφιας Karl Marx Higher Institute (μετέπειτα University of National and World Economy).

Από την τότε 25μελή ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου στην οποία συμμετείχε η Γκεοργκίεβα βγήκαν δύο μετέπειτα πρωθυπουργοί και δύο αντιπρόεδροι κυβερνήσεων.

Ωστόσο, μόνον η Γκεοργκίεβα και άλλοι δύο κατάφεραν να κάνουν μεταπτυχιακά σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Διόλου τυχαία και οι τρεις τους ήταν πληροφοριοδότες της κρατικής ασφάλειας.

Η Γκεοργκίεβα συνέχισε τις σπουδές της στο London School of Economics, που στη συνέχεια της άνοιξε τον δρόμο για μια θέση στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Εργάστηκε εκεί από το 1993 ώς το 2010. Στη διάρκεια των σπουδών της στη βρετανική πρωτεύουσα, η «δουλειά» της ήταν η διείσδυση στους ακαδημαϊκούς κύκλους των δυτικών πανεπιστημίων.

Το παρελθόν της στην κομμουνιστική περίοδο παρέμεινε καλά κρυμμένο μετά την πτώση του καθεστώτος, ενώ αγνοήθηκε παντελώς από τη Δύση, που έσπευσε να την αξιοποιήσει στην Παγκόσμια Τράπεζα, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παραλίγο στο ύπατο αξίωμα του ΟΗΕ.

Υποστήριξη

Η προϋπηρεσία της Γκεοργκίεβα στην Παγκόσμια Τράπεζα και στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας -ως ερευνήτρια και βοηθός καθηγητή- ήταν πάντως υπεραρκετή για την εκλογή της στην Κομισιόν το 2010.

Προτάθηκε από τη Σόφια για τη θέση του επιτρόπου ξανά την τελευταία στιγμή, όταν εντελώς ξαφνικά αποκαλύφθηκε ότι ο σύζυγος της αρχικής υποψήφιας Ρουμιάνα Τζέλεβα διατηρούσε σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.

Είχε βέβαια την αμέριστη υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Με τα χρόνια αποκαλύφθηκε ότι και η οικογένεια της Γκεοργκίεβα διατηρεί στενούς δεσμούς με επιχειρήσεις της μαφίας - η κόρη της αποτελεί ανώτατο στέλεχος του πολυσχιδούς ομίλου επιχειρήσεων Multi Group (MG).

Η ΜG αποτέλεσε, σύμφωνα με εκθέσεις του Αμερικανού διπλωμάτη -και μετέπειτα πρέσβη- Τζέιμς Πάρντιου, στη Σόφια το 2005, «τον μεγαλύτερο όμιλο συμφερόντων του οργανωμένου εγκλήματος στη Βουλγαρία».

Σύμφωνα με τον Αμερικανό, η MG κατάφερε να μετασχηματίσει κάποιες από τις παράνομες δραστηριότητές της σε έναν νόμιμο όμιλο επιχειρήσεων. Βασικό αντικείμενο του ομίλου είναι η διαχείριση των τεράστιων περιουσιακών στοιχείων που απέκτησε από το λαθρεμπόριο, το ξέπλυμα χρήματος, την παραχάραξη, τα προϊόντα-μαϊμού.

Η κόρη της Γκεοργκίεβα, Ντεσισλάβα Κίνοβα, εργάζεται εδώ και χρόνια σε επιτελικές θέσεις θυγατρικών εταιρειών της MG, όπως η BTDS -που εξειδικεύεται στη διαχείριση ξενοδοχείων, resorts, tour operators, ακινήτων, κατασκευών.

Η BTDS έπαιξε μείζονα ρόλο σε σημαντικά αθλητικά γεγονότα όπως το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Σκι στο Μπόροβετς το 2014. Χορηγός των αγώνων ήταν η θυγατρική τράπεζα της MG, FIB. Ακόμη δύο μέλη της οικογένειας της Γκεοργκίεβα είχαν δεσμούς με την MG.

Ολα αυτά όμως αγνοήθηκαν τόσο κατά την εκλογή της Γκεοργκίεβα στην Κομισιόν όσο και κατά την εκστρατεία προώθησής της για τη θέση του γ.γ. του ΟΗΕ…

Ομορφος κόσμος, αγγελικά πλασμένος!

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Κρυστάλλινος» βίος και πολιτεία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας