Παρά την δραστική αύξηση των επιτοκίων που αποφάσισε μέσα στη νύχτα η Κεντρική Τράπεζα, με την έγκριση του Βλαντιμίρ Πούτιν το ρούβλι συνέχισε να πέφτει, ανακάμπτοντας λίγο αργά το απόγευμα. Η κλιμάκωση αυτής της κρίσης ξυπνάει μνήμες από την λεγόμενη «ρωσική γρίπη» του 1998, που οδήγησε, επί προεδρίας Γιέλτσιν, στην παρέμβαση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην υποτίμηση του νομίσματος και τελικά σε στάση πληρωμών και μορατόριουμ στην αποπληρωμή των κρατικών δανείων.
Οι ραγδαίες εξελίξεις - που συμπαρασύρουν και τις ευρωπαϊκές αγορές και που ως επί το πλείστον οφείλονται στην συνεχή πτώση της τιμής του πετρελαίου - οδήγησαν σε μια πυρετώδη διαβούλευση στη διάρκεια της νύχτας μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας, οικονομικών παραγόντων και του Κρεμλίνου. Και μετά τις 10 μ.μ. κατέληξαν σε μια χωρίς προηγούμενο νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 650 μονάδες βάσης, δηλαδή στο 17%, προκειμένου να ανακοπεί η πτωτική πορεία του ρωσικού νομίσματος απέναντι στο δολάριο και το ευρώ.
Η τακτική απέδωσε όμως για πολύ λίγο. Το πρωί το ρούβλι άνοιξε έχοντας ανακάμψει κατά 10% απέναντι στα δυο νομίσματα, αλλά μέχρι το μεσημέρι είχε αρχίσει πάλι την κατρακύλα: το ένα δολάριο αντιστοιχούσε σε 80 ρούβλια και το ένα ευρώ σε 100 ρούβλια. «Τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν πολύ χειρότερα για την Ρωσία» είπε στους FT, ο οικονομολόγος Χάινζ Ρούτιμαν της ελβετικής Julius Baer. «Το τελικό στάδιο αυτής της τέλειας καταιγίδας θα είναι να επιβληθούν έλεγχοι στη διακίνηση κεφαλαίων καταθετών στις ρωσικές τράπεζες».
Οι επενδυτές θέλοντας να απομακρυνθούν όσο πιο γρήγορα μπορούν από τον κίνδυνο άρχισαν να ξεπουλάνε μαζικά μετοχές αναζητώντας καταφύγιο σε ασφαλέστερους «προορισμούς», την ώρα που η τιμή του πετρελαίου συνέχιε να πέφτει, φθάνοντας τα 59,02 δολάρια το βαρέλι (για πρώτη φορά κάτω από τα 60$ τα τελευταία πεντέμιση χρόνια) και το κόστος δανεισμού της χώρας εκτοξεύεται στα ύψη, με το επιτόκιο για τα 10ετή ομόλογα να έχει αυξηθεί περισσότερο από 2%, φθάνοντας το 15,36%, που είναι το υψηλότερο σημείο από το 2007.
Σύμφωνα με τους δυτικούς αναλυτές, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας θα δυσκολευτεί να εξισορροπήσει την κατάσταση, λόγω της αναταραχής στις αγορές συναλλάγματος, της συνεχούς πτώσης των τιμών του πετρελαίου, αλλά και των κυρώσεων της Δύσης και της γεωπολιτικής αστάθειας. «Δεν θα μπορούσα να φανταστώ ένα χρόνο πριν ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κεντρικής τράπεζας Σεργκέι Σεβτσόφ, «ούτε και στα χειρότερα όνειρα μου. Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Η αύξηση των επιτοκίων ήταν μια επιλογή μεταξύ μιας κακής και μιας πολύ κακής εναλλακτικής. Αυτό που συμβαίνει σήμερα και τις τελευταίες ημέρες θα έχουν πολλαπλές συνέπειες».
Ενδεικτικό της κρισιμότητας είναι η έκτακτη συνάντηση που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Ντμτρι Μεντβέντεφ, με τον κεντρικό τραπεζίτη και οικονομικά στελέχη της κυβέρνησης, χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες, εν μέσω φημολογίας ότι ίσως αναγκαστεί η κυβέρνηση να επιβάλει περιορισμούς στην ανάληψη καταθέσεων και την κίνηση των κεφαλαίων εκτός της χώρας, πληροφορίες που διαψεύστηκαν αρμοδίως.
Σε κάθε περίπτωση οι οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες της χώρας έχουν δύσκολες αποφάσεις να πάρουν. Ενώ από την μια μεριά θέλουν να αντιμετωπίσουν τους πληθωριστικούς κινδύνους και να σταθεροποιήσουν το νόμισμα - που έχει χάσει περίπου το μισό από την αξία του μέσα στο χρόνο- από την άλλη η υιοθέτηση μιας αυστηρής νομισματικής πολιτικής απειλεί να επιδεινώσει κι άλλο τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.
Η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει ήδη διαθέσει 80 δισ. δολάρια φέτος για να υπερασπιστεί το ρούβλι, εκ των οποίων τα 8 δισ. μέσα στο Νοέμβριο. Η χώρα διαθέτει ακόμα αποθέματα περίπου 416 δισ. δολαρίων.
Επενδυτές και αναλυτές στην Δύση έχουν επαινέσει την στάση που έχει κρατήσει μέχρι τώρα η Κεντρική Tράπεζα της Ρωσίας να στηρίξει το ρούβλι όταν άρχισε να κλυδωνίζεται λόγω της κρίσης στην Ουκρανία. Στη Ρωσία, ωστόσο βουλευτές ζήτησαν την παραίτηση της Ελβίρα Ναμπιουλίνα- που είναι επικεφαλής της τράπεζας από το 2013, αφού χρημάτισε υπουργός Οικονομίας και οικονομικός σύμβουλος του Πούτιν- και του πρώτου αντιπροέδρου της, υπεύθυνου για τη νομισματική πολιτική.
Η κρίση απειλεί και αρκετές χώρες που ενώ έπρεπε κανονικά να ωφελούνται από την πτώση της τιμής του πετρελαίου, βλέπουν τα νομίσματα τους να κλυδωνίζονται. Η Ινδική ρουπία για παράδειγμα έχασε 2,6% της αξίας της αυτό τον μήνα έναντι του δολαρίου, η τουρκική λίρα έπεσε 6,5% και το ραντ της Νοτίου Αφρικής 5,8%.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας