ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
«Βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση» το οποίο θα πλήξει και τους Αμερικανούς πολίτες και θα αυξήσει τον πληθωρισμό χαρακτήρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για τους δασμούς. Ο Τραμπ διέταξε την ομάδα του να εξετάσει την επιβολή αμοιβαίων δασμών ανά χώρα, σε εμπορικούς εταίρους που εφαρμόζουν πολιτικές που μπορούν να θεωρηθούν επιζήμιες για τις ΗΠΑ.
Η Κομισιόν τόνισε πως η Ε.Ε. «θα αντιδράσει αποφασιστικά και αμέσως κατά των αδικαιολόγητων φραγμών στο ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο, μεταξύ άλλων όταν οι δασμοί χρησιμοποιούνται για την αμφισβήτηση νόμιμων και χωρίς διάκριση πολιτικών», και πως θα προστατεύσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και τους καταναλωτές από αδικαιολόγητα δασμολογικά μέτρα.
Η Επιτροπή δεν συνηθίζει να μιλάει τόσο ανοιχτά και ευθέως για θέματα εμπορίου - για πολλές μέρες προσπάθησε να διατηρήσει την ψυχραιμία της. Ωστόσο, από πολλές πηγές και πρόσφατα επισήμως από τον Ιρλανδό υπουργό Εξωτερικών Σάιμον Χάρις μάθαμε ότι η Ε.Ε. «θα διαβαθμίσει την αντίδρασή της» με βάση τον αντίκτυπο τυχόν νέων εισφορών.
Ο Τραμπ έχει δώσει προθεσμία μέχρι την 1η Απριλίου για την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας που θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει -και να διαταράξει δραματικά- το παγκόσμιο εμπόριο. Ανησυχώντας για την Ευρώπη, ο Τραμπ δήλωσε ότι το σύστημα θα βαθμονομηθεί για να αντισταθμίσει τα μη δασμολογικά εμπόδια, όπως οι φόροι προστιθέμενης αξίας, όπως είπε.
Η καθυστέρηση μπορεί να δώσει χρόνο για διαπραγματεύσεις, αν και ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να επιτρέψει εξαιρέσεις. Στο μεταξύ, προϊόντα όπως τα γαλλικά κρασιά και το ιρλανδικό βούτυρο αποστέλλονται στις ΗΠΑ σε όλο και μεγαλύτερες ποσότητες για να φτάσουν πριν από τους νέους δασμούς.
Στην ανακοίνωσή της η Ε.Ε. δηλώνει ότι «παραμένει προσηλωμένη σε ένα ανοικτό και προβλέψιμο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα που ωφελεί όλους τους εταίρους» και κατηγορεί επίσης τις ΗΠΑ πως υπονομεύουν το παγκόσμιο σύστημα στο πλαίσιο του οποίου αναπτύχθηκε το διεθνές εμπόριο.
Η Κομισιόν επισημαίνει πως η Ε.Ε. επιβάλλει κάποιους από τους χαμηλότερους δασμούς στον κόσμο και πως γι’ αυτό «δεν βλέπει καμία αιτιολόγηση για αύξηση των δασμών των ΗΠΑ στις εξαγωγές της».
«Οι δασμοί είναι φόροι. Επιβάλλοντας δασμούς, οι ΗΠΑ φορολογούν τους ίδιους τους πολίτες τους, αυξάνουν το κόστος για τις επιχειρήσεις, καταστέλλουν την ανάπτυξη και τροφοδοτούν τον πληθωρισμό. Οι δασμοί αυξάνουν την οικονομική αβεβαιότητα και διαταράσσουν την αποτελεσματικότητα και την ολοκλήρωση των παγκόσμιων αγορών» όπως σημειώνεται.
Επισημαίνοντας πως το εμπόριο παγκοσμίως αναπτύχθηκε μέσω προβλέψιμων, διαφανών κανόνων και χαμηλών δασμών, η Κομισιόν υπενθυμίζει πως εδώ και δεκαετίες η Ε.Ε. συνεργάζεται «με εμπορικούς εταίρους όπως οι ΗΠΑ για τη μείωση των δασμών και άλλων εμπορικών φραγμών», μεταξύ άλλων μέσω δεσμεύσεων στο πλαίσιο παγκόσμιων κανονισμών, «δεσμεύσεις που οι ΗΠΑ τώρα υπονομεύουν» όπως τονίζεται.
Αναφερόμενη στην εμπορική πολιτική της Ε.Ε., η Κομισιόν σημειώνει πως πάνω από το 70% των εισαγωγών φτάνουν στην Ευρώπη με μηδενικούς δασμούς και πως ο μέσος όρος των δασμών που η Ε.Ε. επιβάλλει σε εισαγόμενα αγαθά είναι ένας από τους χαμηλότερους παγκοσμίως.
«Πιστεύουμε σε εμπορικές εταιρικές σχέσεις που είναι αμοιβαία επωφελείς και ισορροπημένες, βασισμένες στη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Ε.Ε. διαθέτει το μεγαλύτερο και ταχύτερα αναπτυσσόμενο δίκτυο εμπορικών συμφωνιών στον κόσμο. Η Ε.Ε. έχει διαπραγματευτεί και συνάψει πάνω από τρεις φορές περισσότερες εμπορικές συμφωνίες από τις ΗΠΑ» τονίζεται.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας