Παράνομες έκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις ευνοϊκές συμφωνίες που είχαν συνάψει οι Starbucks και Fiat με τις φορολογικές αρχές της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου αντίστοιχα, προκειμένου να φοροαποφεύγουν.
Μετά από έρευνα που διήρκεσε περίπου έναν χρόνο, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Λουξεμβούργο προσέφερε με τις εν λόγω συμφωνίες επιλεκτικά φορολογικά πλεονεκτήματα στη χρηματοδοτική εταιρεία της FIAT και η Ολλανδία αντίστοιχα στην εταιρεία φρύξης καφέ της Starbucks.
Αυτό υλοποιήθηκε με τις πασίγνωστες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου Luxleaks φορολογικές αποφάσεις (tax rulings). Καθ’ όλα νόμιμες αποφάσεις των φορολογικών αρχών, οι οποίες θεωρητικά αποτελούσαν δηλώσεις των προθέσεών τους προς τις επιχειρήσεις για τον τρόπο υπολογισμού των εταιρικών φόρων.
Τριγωνικές συναλλαγές
Επί της ουσίας όμως οι αποφάσεις αυτές μείωναν τεχνητά τον φόρο που έπρεπε να καταβάλουν οι δύο επιχειρήσεις.
Αυτό γινόταν συγκεκριμένα με τον καθορισμό τιμών για την πώληση υπηρεσιών και προϊόντων μεταξύ των θυγατρικών των δύο εταιρειών («τιμές μεταβίβασης») οι οποίες δεν ανταποκρίνονταν σε αυτές της αγοράς.
Ετσι, το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της εταιρείας φρύξης καφέ της Starbucks μεταφερόταν σε θυγατρικές στο εξωτερικό, όπου δεν φορολογείται, ενώ η χρηματοδοτική εταιρεία της Fiat κατέβαλλε φόρους μόνο για ένα μικρό μέρος των πραγματικών κερδών της.
Πέρυσι η ολλανδική θυγατρική της Starbucks πλήρωσε φόρο μόνο 600 χιλιάδες ευρώ, ενώ η αντίστοιχη της Fiat στο Λουξεμβούργο λιγότερα από 400 χιλιάδες ευρώ.
Η Επιτροπή τόνισε ότι με αυτές τις νόμιμες φορολογικές αποφάσεις οι θυγατρικές της Starbucks και της Fiat κατάφεραν να αποφύγουν από το 2008 και το 2012 αντίστοιχα 20-30 εκατ. ευρώ έκαστη.
Το οξύμωρο είναι ότι ενώ η Επιτροπή διέταξε Λουξεμβούργο και Ολλανδία να ανακτήσουν τους μη καταβληθέντες φόρους, αυτές φαίνεται να μην το επιθυμούν.
Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμενιά, δήλωσε χθες ότι η κυβέρνησή του διαφωνεί με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ η ολλανδική κυβέρνηση εξέφρασε έκπληξη και επιφυλάσσεται για το ενδεχόμενο έφεσης.
Starbucks και Fiat διαφώνησαν και αυτές κάθετα με την απόφαση και διεμήνυσαν ότι προτίθενται να προβούν σε έφεση κατά της απόφασης.
Από την πλευρά της η Δανή επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Μαργκέτε Βεστάγκερ τόνισε μετά την ανακοίνωση της απόφασης ότι «οι φορολογικές συμφωνίες που μειώνουν τη φορολογική επιβάρυνση μιας εταιρείας δεν συνάδουν με τους κανόνες της Ενωσης που αφορούν τις κρατικές ενισχύσεις».
«Είναι παράνομες», είπε, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως με την απόφαση το μήνυμα αυτό θα ακουστεί τόσο από τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών όσο και τις επιχειρήσεις. «Ολες οι επιχειρήσεις, μεγάλες ή μικρές, πολυεθνικές ή όχι, θα πρέπει να πληρώνουν δίκαιο μερίδιο φόρου», διεμήνυσε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας