Στον πάτο της ευρωζώνης βρίσκεται το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Ελλάδας, όπως εκφράζεται σε Μονάδες (ή Ισοτιμίες) Αγοραστικής Δύναμης (ΜΑΔ - Purchasing Power Parities) – δείκτης που επιτρέπει ουσιαστικές συγκρίσεις του ΑΕΠ μεταξύ των χωρών, αφού λαμβάνει υπόψη του τις διαφορές των τιμών.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία για το 2023 που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Εurostat, η Ελλάδα υστερεί κατά 33% έναντι του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 67 μονάδες.
Πρόκειται για το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο στην Ε.Ε. των 27 μετά τη Βουλγαρία και τον χαμηλότερο στις οικονομίες της ευρωζώνης. Μάλιστα, ενώ η Βουλγαρία μειώνει συνεχώς την απόσταση που τη χωρίζει από την υπόλοιπη Ε.Ε., έχοντας φτάσει στο 64% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, από 46% πριν από μία δεκαετία, η Ελλάδα αντιθέτως διολισθαίνει. Ενδεικτικά το 2013 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του ελληνικού πληθυσμού σε MAΔ ανερχόταν σε 72 μονάδες (100 = μ.ό Ε.Ε.) και έκτοτε έχει υποχωρήσει κατά 5 μονάδες, ενώ τη διετία της πανδημίας είχε πέσει ακόμα πιο χαμηλά (62 και 63 μονάδες το 2020 και το 2021 αντίστοιχα).
Στην κορυφή των αναλογικά «πλουσιότερων» της Ευρώπης βρίσκεται το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία, των οποίων το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ ανέρχεται στο +140% και 112% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, με 240 και 212 μονάδες αντίστοιχα. Ακολουθούν οι Ολλανδοί, Δανοί και Αυστριακοί με 30%, 28% και 23% υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ από τον μέσο όρο της Ε.Ε.
Και φορολογικές διαφορές
Η Εurostat εμμέσως παραδέχεται ότι η τεράστια απόκλιση του Λουξεμβούργου και της Ιρλανδίας από την υπόλοιπη Ε.Ε. οφείλεται εν μέρει και στο καθεστώς φορολογικού παραδείσου που διέπει τις δύο χώρες. Η πρώτη, μας λέει η στατιστική υπηρεσία της Κομισιόν, συγκεντρώνει στο έδαφός της μεγάλο αριθμό εργαζομένων από τρίτες χώρες (προφανώς δεν μιλάμε για χαμηλόμισθους εργάτες γης, αλλά για υψηλόβαθμα και διευθυντικά στελέχη πολυεθνικών επιχειρήσεων), των οποίων οι παχυλές απολαβές συμβάλλουν στο ΑΕΠ, αλλά οι ίδιοι δεν καταγράφονται στον πληθυσμό. Αντίστοιχα η Ιρλανδία, έδρα πολυεθνικών γιγάντων της πληροφορικής, καταγράφει στο ΑΕΠ της κάποια από τα έσοδα των γιγάντων της πληροφορικής, όμως το μεγαλύτερο μέρος των κερδών επιστρέφει στους ιδιοκτήτες τους εκτός ευρωπαϊκών συνόρων.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το μέγεθος της κατρακύλας είναι εμφανές, αν συγκρίνουμε τη θέση της χώρας μας στην ευρωπαϊκή κατάταξη προ και μετά μνημονίων. Το 2009 το ελληνικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν στη 14η θέση ανάμεσα στα 27 κράτη, μόλις 4,7% χαμηλότερο της Ε.Ε.-27 και υπερδιπλάσιο της Βουλγαρίας. (Βλ. «Εφ.Συν.» 1/7 /2022 Μανώλης Δρεττάκης, «Μόλις 17% υψηλότερο της Βουλγαρίας το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ της Ελλάδας το 2021») Σήμερα βρισκόμαστε στην 26η θέση της Ε.Ε., ενώ η αγοραστική δύναμη του Ελληνα απέχει πλέον ελάχιστα από τους βαλκάνιους γείτονές μας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας