Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
19°C
20.4° 17.6°
2 BF
67%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 20.0°
3 BF
59%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 19.9°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
4 BF
49%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
3 BF
43%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
23.2° 23.2°
2 BF
52%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
1 BF
42%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.5° 21.5°
1 BF
64%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.9° 19.8°
4 BF
76%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
19.9° 18.2°
3 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
22.4° 22.4°
4 BF
46%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 19.8°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
54%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.2° 19.1°
3 BF
47%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
3 BF
82%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.6° 21.6°
1 BF
42%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.3°
4 BF
76%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.0° 22.0°
3 BF
61%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
2 BF
59%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
paolo gentiloni
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
O Πάολο Τζεντιλόνι | EC - Audiovisual Service

Χαραμάδα συμφωνίας στο... Σύμφωνο

Οι 27 δεσμεύονται για εντατικές διαπραγματεύσεις τις επόμενες εβδομάδες ώστε να υπάρξουν νέοι δημοσιονομικοί κανόνες μέχρι το τέλος του έτους. ● Διαπιστώσεις Τζεντιλόνι για προθυμία συμβιβασμού επί της πρότασης της Κομισιόν με σπόντες κατά Γερμανίας.

Στην πρωτεύουσα της ισπανικής Γαλικίας, Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, όπου υπάρχει ο τάφος του Αποστόλου Ιακώβου ο οποίος κατά τη χριστιανική μυθολογία δίδαξε στην Ισπανία πριν μαρτυρήσει στην Ιερουσαλήμ (θεωρείται ο πρώτος μάρτυρας), συνεδρίασαν για δύο μέρες (15 και 16 Σεπτεμβρίου) το Eurogroup και το Ecofin.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκε για πολλοστή φορά η αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε., του περίφημου Συμφώνου Σταθερότητας, που θεωρητικά επανέρχεται από το 2024 σε πλήρη ισχύ, έπειτα από τέσσερα χρόνια αναστολής. Αν οι 27 δεν συμφωνήσουν μέχρι το τέλος του έτους, η ολική επαναφορά των σκληρών κανόνων για έλλειμμα και χρέος θα είναι μια οδός… μαρτυρίου ανάλογου με αυτό του Αγίου Ιακώβου, ιδιαίτερα για τα πιο υπερχρεωμένα κράτη-μέλη, περιλαμβανομένης της Ελλάδας. Αλλά, οι 27 υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. δεσμεύτηκαν να δουλέψουν εντατικά τις επόμενες εβδομάδες για να υπάρξει συμφωνία στην αναθεώρηση των κανόνων μέχρι το τέλος του έτους.

Ως γνωστόν, η Γερμανία επιμένει να αντιτίθεται στην πρόταση της Κομισιόν που ζητεί μεγαλύτερη ευελιξία στη μείωση του χρέους, με στόχους προσαρμοσμένους στις ανάγκες κάθε χώρας και με έναν επταετή κύκλο προσαρμογής. Αντίθετα, η γερμανική ηγεσία επιμένει σε ενιαίους για όλους κανόνες και δέσμευση των πιο υπερχρεωμένων χωρών σε μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 1% τον χρόνο. Αν δεν υπάρξει τέτοια δέσμευση, οι παλιοί και πολύ αυστηρότεροι κανόνες πρέπει να ισχύσουν ξανά.

Κατά τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι, στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα η απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές μειώθηκε. «Νομίζω ότι η συζήτηση είχε ένα σημαντικό αποτέλεσμα όσον αφορά την επίδειξη προθυμίας για συμβιβασμό», είπε ο Τζεντιλόνι, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Από τη δική μας άποψη (σ.σ.: της Κομισιόν) είναι σαφές ότι η πρόταση που έχουμε υποβάλει είναι ανοιχτή σε τροποποιήσεις, αλλά αν υπάρξουν διορθώσεις, δεν πρέπει να αλλάξουν την ισορροπία της. Με άλλα λόγια, δεν μπορούμε να τροποποιήσουμε μόνο προς μία κατεύθυνση μια πρόταση που πρέπει να διατηρήσει μαζί τόσο τον στόχο της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας όσο και τον στόχο της προώθησης των επενδύσεων και της ανάπτυξης σε ένα πλαίσιο επιβράδυνσης της οικονομίας». Η σπόντα είναι σαφής και υπαινίσσεται αδιαλλαξία από την πλευρά της Γερμανίας και των λοιπών «φειδωλών» χωρών.

Η προεδρεύουσα υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Νάντια Καλβίνιο, που πήρε από τους ομολόγους της ένα «ναι» στο χρονοδιάγραμμα διαπραγμάτευσης το επόμενο δίμηνο, υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής έχει επιτευχθεί τεχνική συναίνεση για το 70% του νέου κανονισμού για την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά τώρα επιδιώκει να περάσουν και στην ουσία, δηλαδή στην πολιτική διαπραγμάτευση για τη μεταρρύθμισή του γύρω από τέσσερις άξονες:

● Για ορόσημα μείωσης του χρέους συμβατά με την ανάπτυξη

● Για τους μηχανισμούς συμμόρφωσης με τους κανόνες

● Για ένα δημοσιονομικό πλαίσιο που θα επιτρέπει τη χρηματοδότηση των απαραίτητων επενδύσεων

● Για τον ρόλο που θα παίζουν τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. στο νέο πλαίσιο.

Το παζάρι συνεχίζεται και το άγχος για τις υπερχρεωμένες χώρες κορυφώνεται.

Ενισχύεται ο εσωτερικός κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Στους 12.465 ανήλθαν το 2022 οι φορείς διαφόρων συμφερόντων (λομπίστες) που καταγράφηκαν στο Μητρώο Διαφάνειας της Ε.Ε. Εξ αυτών οι κυβερνητικές οργανώσεις, πλατφόρμες και δίκτυα και συναφείς ανήλθαν σε 3.483. Οι εμπορικές και επιχειρηματικές ενώσεις σε 2.630, ενώ οι εταιρείες και οι όμιλοι σε 3.035. Το 18% του συνόλου είναι εγκαταστημένο στο Βέλγιο. Επίσης, το 2022 η Γραμματεία διενήργησε 4. 238 στοχευμένους ποιοτικούς ελέγχους. Μεταξύ αυτών: 1.872 έλεγχοι κατέληξαν σε ικανοποιητική ποιότητα δεδομένων (44,1%), 1.492 από τους εγγεγραμμένους που ενημερώθηκαν επικαιροποίησαν την εγγραφή τους (35,2%), 578 διαγράφηκαν από το μητρώο μετά τον έλεγχο, λόγω μη επιλεξιμότητας ή μη επικαιροποίησης (13,6%), 296 βρίσκονταν ακόμη σε εκκρεμότητα στο τέλος του 2022 (6,9%). Στην Ολομέλεια της προηγούμενης εβδομάδας οι ευρωβουλευτές υπερψήφισαν την ενίσχυση του εσωτερικού κανονισμού αποδεχόμενοι 14 νέα σημεία.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, από την 1η Νοεμβρίου 2023 όλοι οι ευρωβουλευτές θα είναι υποχρεωμένοι να γνωστοποιούν τις συναντήσεις τους με εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων («Lobbying») ή τρίτων χωρών και να δημοσιεύουν δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης κατά την έναρξη και λήξη της θητείας τους. Ακόμη, τίθενται σε ισχύ αυστηρότεροι κανόνες για τις περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων, τυχόν πρόσθετα εισοδήματα και δώρα. Οι σχέσεις των ευρωβουλευτών με τον ιδιωτικό τομέα, τα δικαιολογημένα έξοδά τους και οι δραστηριότητες ανεπίσημων ομάδων ευρωβουλευτών επίσης θα ελέγχονται από νέο πλαίσιο με βαρύτερες κυρώσεις σε περιπτώσεις παραβίασης του κώδικα δεοντολογίας.

Ατζέντα
Σήμερα

Οι υπουργοί της Ισπανίας θα συνεχίσουν τον κύκλο των ακροάσεων στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές για να παρουσιάσουν τις προτεραιότητες της ισπανικής προεδρίας του Συμβουλίου μέχρι το τέλος του 2023.

Τρίτη 19/9

■ Η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO) θα ψηφίσει νέους

κανόνες για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, με στόχο τη διαφάνεια και ένα ασφαλέστερο, πιο βιώσιμο τουριστικό οικοσύστημα με θετικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινότητες.

■ Η Επιτροπή Βιομηχανίας, Ερευνας και Ενέργειας (ITRE) θα ψηφίσει κανόνες για τη διευκόλυνση και την τόνωση της ανάπτυξης δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών πολύ υψηλής χωρητικότητας.

Τετάρτη 20/9

■ Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) θα εγκρίνει τη θέση της σχετικά με τη μεταρρύθμιση των κανόνων του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν για την ελεύθερη κυκλοφορία.

■ Διορισμός του προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Η Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) θα εξετάσει και θα ψηφίσει σχετικά με τον υποψήφιο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την προεδρία του Εποπτικού Συμβουλίου της.

■ Σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης (AFET) και της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (DROI), οι ευρωβουλευτές θα παρουσιάσουν τους υποψηφίους τους για το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης 2023, την ύψιστη τιμή που αποδίδει η Ε.Ε. στο έργο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κάθε Δευτέρα η «Eφ.Συν.» ενημερώνει τους αναγνώστες της μέσα από αυτήν τη σελίδα για ειδήσεις που «γεννιούνται» στα όργανα της θεσμικής Ευρώπης και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Χαραμάδα συμφωνίας στο... Σύμφωνο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας