Ημερήσιο άλμα σχεδόν 30% σημείωσαν οι χθεσινές τιμές χονδρικής του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, αγγίζοντας κατά τη διάρκεια της ημέρας ώς και τα 40 ευρώ τη μεγαβατώρα, στα προθεσμιακά συμβόλαια-futures Σεπτεμβρίου στο ολλανδικό χρηματιστήριο ενέργειας. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο, με αναλυτές να αποδίδουν την αύξηση στους φόβους για ελλείψεις στις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) εξαιτίας υψηλής ζήτησης από τις αγορές της Ασίας.
Το «φαινόμενο της πεταλούδας» φαίνεται πως ισχύει και για τους κερδοσκόπους στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg η βασική αιτία που πυροδότησε το ράλι στα futures ήταν η απόφαση δύο σωματείων εργαζομένων σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην Αυστραλία (Chevron και Woodside Energy) να κατέβουν σε απεργία διαρκείας. Αν η απεργία πραγματοποιηθεί, προειδοποιούν οι αναλυτές της Citigroup, θα υπάρξουν αναταράξεις στις εξαγωγές LNG από την Αυστραλία, προκαλώντας αντίστοιχα πιέσεις στις ευρωπαϊκές και ασιατικές αγορές, οδηγώντας ώς και σε διπλασιασμό των μακροπρόθεσμων συμβολαίων του Ιανουαρίου.
«Οι αγοραστές από την Ασία θα αυξήσουν τις προσφορές για εισαγωγή LNG για να υποκαταστήσουν τυχόν ελλείψεις, και αυτό με τη σειρά του θα ωθήσει ανοδικά τις τιμές στην Ευρώπη» σχολιάζει ο Νικ Κάμπελ, διευθυντής στην εταιρεία συμβούλων Ιnspired PLC, η οποία ειδικεύεται στην ενεργειακή αγορά.
Aλλοι παράγοντες που πυροδοτούν τα φαινόμενα «ταύρου» στα χρηματιστήρια (όπως ονομάζονται οι απότομες ανοδικές τάσεις) είναι η μείωση των εισαγωγών LNG στην Ευρώπη τον τελευταίο μήνα, με αντίστοιχα αυξημένες ροές προς την Ουκρανία, η οποία έχει μεγαλύτερες δυνατότητες αποθήκευσης, και πιθανές καθυστερήσεις στη συντήρηση εγκαταστάσεων φυσικού αερίου στη Νορβηγία.
«Είναι επίσης πιθανό η εβδομαδιαία άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου να προξένησε ένα κύμα “κάλυψης θέσεων” (επαναγορά συμβολαίων) από επενδυτές που είχαν προηγουμένως ποντάρει σε περαιτέρω μείωση τιμών», σχολιάζει το Bloomberg, υπενθυμίζοντας ότι δεν έχουν ξεπεραστεί οι κίνδυνοι έλλειψης φυσικού αερίου για την ευρωπαϊκή αγορά, μολονότι οι τιμές έχουν υποχωρήσει πάνω από 80% σε σχέση με πέρυσι και τα αποθέματα βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο.
Υψηλό 15ετίας στο ρύζι
Μετά την απόφαση της Ινδίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές λευκού ρυζιού (πλην της ποικιλίας μπασμάτι) σε μια προσπάθεια να ελέγξει τις τιμές και να καλύψει την εγχώρια αγορά, μια νέα απειλή προστίθεται πάλι από την ασιατική ήπειρο. Η τιμή του λευκού ρυζιού Ταϊλάνδης, που θεωρείται σημείο αναφοράς για την Ασία, σκαρφάλωσε στα 648 δολάρια/τόνο, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 50% σε σύγκριση με πέρυσι.
Η Ταϊλάνδη είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, μετά την Ινδία, ενώ η αύξηση της τιμής οφείλεται σε πιθανή μείωση της σοδειάς, καθώς η χώρα ετοιμάζεται για ένα νέο κύμα έντονης ξηρασίας εξαιτίας του καιρικού φαινομένου El Niño. Οι Αρχές συμβουλεύουν τους αγρότες να περιορίσουν τους ορυζώνες και να τους αντικαταστήσουν με εναλλακτικές καλλιέργειες που χρειάζονται λιγότερο νερό.
Ενδεικτικά, για κάθε κιλό ρυζιού χρειάζονται κατά μέσο όρο 2.500 λίτρα νερού, ενώ για σπορές όπως το κεχρί χρειάζονται 650 ώς 1.200 λίτρα για την αντίστοιχη ποσότητα. Οι συνολικές βροχοπτώσεις στην κεντρική περιοχή καλλιέργειας ρυζιού είναι μειωμένες κατά 40% σε σχέση με τα συνήθη επίπεδα και βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι να εξοικονομήσουν νερό για χρήση από τα νοικοκυριά.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) το ρύζι είναι καθημερινή τροφή για πάνω από 3 δισ. ανθρώπους, το 36% του παγκόσμιου πληθυσμού, και η έλλειψή του εγείρει σοβαρό θέμα διατροφικής ασφάλειας. Η άνοδος στις τιμές του ρυζιού προστίθεται στις διεθνείς αναταραχές στην αγορά τροφίμων λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Χαρακτηριστικά ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO σημείωσε άνοδο τον Ιούλιο, για πρώτη φορά μετά από 9 μήνες, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών του ηλιέλαιου κατά 15%, η οποία συνδέεται με την αβεβαιότητα που επικράτησε μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα.
Ανοδικά κινήθηκαν και τα υπόλοιπα σπορέλαια (κραμβέλαιο, σογιέλαιο) λόγω προβλέψεων για μειωμένη προσφορά. Αντίστοιχα στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων μεγάλη ετήσια αύξηση σημειώνουν η ζάχαρη, το κακάο και ο χυμός πορτοκαλιού, σχεδόν κατά 30%, 40% και 69% αντίστοιχα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας