Από δω το φέρνει από κει το πάει, στο τέλος τους μισθούς βάζει πάντα στο στόχαστρό της η Κριστίν Λαγκάρντ. Σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα La Provence, η πρόεδρος της ΕΚΤ –που μερικές ημέρες πριν είχε παραδεχτεί για πρώτη φορά τον κομβικό ρολό των εταιρικών κερδών στην άνοδο του πληθωρισμού– επανήλθε χθες στους μισθούς, υπογραμμίζοντας ότι εκτός των περιθωρίων κέρδους έχουν αυξηθεί και αυτοί.
Η Γαλλίδα προειδοποίησε μάλιστα ότι η ΕΚΤ δεν θα μείνει άπραγη σε μια διπλή αύξηση των περιθωρίων εταιρικού κέρδους και μισθών.
Η ΕΚΤ είπε θέλει να έχει εικόνα για το αν οι επιχειρήσεις θα δεχτούν να μειώσουν κάπως τα περιθώρια κέρδους τους προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των εργαζομένων τους για υψηλότερους μισθούς και αποκατάσταση μέρους της αγοραστικής δύναμης που απώλεσαν την τελευταία διετια, όπως συνέβαινε συνήθως σε προηγούμενες φάσεις υψηλού πληθωρισμού. Η ανάκτηση των χαμένων από τους εργαζόμενους, σημαίνει –σύμφωνα με προηγουμένη εκτίμηση της Λαγκάρντ– μέση αύξηση των μισθών κατά 14% στην επόμενη διετία. Δεν είναι λίγα και είναι αμφίβολο αν οι επιχειρήσεις που έχουν καλομάθει στα ουρανοκατέβατα υπερκέρδη της τελευταίας διετίας, το καπέλο στις τιμές τους με πρόσχημα το υψηλότερο κόστος, θα δεχτούν ψαλίδισμα στα περιθώρια κέρδους τους για να πάρουν κάτι και οι εργαζόμενοι.
Εκτός της Λαγκαρντ για τα υψηλά περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων, έχει παρεμβεί τον τελευταίο καιρό και το ΔΝΤ. Με έκθεσή του την προηγούμενη εβδομάδα το Ταμείο αποκάλυψε ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης οφείλεται σχεδόν κατά το ήμισυ στα εταιρικά κέρδη. Η Λαγκάρντ είπε από την πλευρά της ότι τα κέρδη ήταν υπεύθυνα για τα 2/3 του πληθωρισμού πέρυσι έναντι 1/3 κατά μέσο όρο στις δύο προηγούμενες δεκαετίες. Βέβαια, ούτε αυτή ούτε οι υπόλοιποι κεντρικοί τραπεζίτες υπέδειξαν στις κυβερνήσεις τους πολιτικές, όπως για π.χ. οι έλεγχοι στις τιμές, η αύξηση της φορολογίας που θα μπορούσαν να χτυπήσουν την άπληστη συμπεριφορά των επιχειρήσεων. Σιώπησαν ακολουθώντας μονόπλευρα νομισματική πολιτική διαρκούς σύσφιγξης και ακριβότερου κόστους δανεισμού που προκαλεί πόνο στους πολλούς, αργεί να φέρει αποτέλεσμα και αυξάνει τους κίνδυνους για το «ξεχειλωμένο» χρηματοπιστωτικό σύστημα του πλανήτη. Οι κίνδυνοι αυτοί επισημάνθηκαν έγκαιρα πέρυσι από το ΔΝΤ που προειδοποίησε τις κυβερνήσεις ακόμη και για το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής διάσωσης του σκιώδους τραπεζικού τομέα με χρήματα των φορολογούμενων πολιτών. Οι κίνδυνοι αυτοί εκφράστηκαν σε πρώτη φάση με την τραπεζική αναταραχή του περασμένου Μαρτίου. Η αναταραχή οδήγησε στη χρεοκοπία της 16ης μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ SVB, της 2ης μεγαλύτερης της Ελβετίας Credit Suisse και αρκετών ακόμη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και ίσως αποτελεί προπομπό μιας βαθύτερης κρίσης την οποία –όπως τονίζουν οι ειδικοί– οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν έχουν το επαρκές οπλοστάσιο για να την αντιμετωπίσουν.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Αντριου Μπέιλι, τα έβαλε προχθές με τους κερδοσκόπους του λιανικού εμπορίου, τις εταιρείες που πουλούν τη βενζίνη και τα αλλά αγαθά με καπέλο πυροδοτώντας τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό. Εναν χρόνο πριν, ζητούσε από τους εργαζόμενους να μην απαιτούν αυξήσεις στους μισθούς γιατί θα προκαλέσουν πληθωριστικό σπιράλ αυξανόμενων μισθών και τιμών. Τα ίδια έλεγαν τότε και η Λαγκάρντ και οι υπόλοιποι κεντρικοί τραπεζίτες. Τώρα στο κάδρο των υπαιτίων για τις πληθωριστικές πιέσεις βάζουν εκτός από τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Και αυτό ίσως να μην οφείλεται μόνο στην επιμονή του πληθωρισμού και την αποτυχία τους να τον μειώσουν αποτελεσματικά έως τώρα, αλλά και στη μεγέθυνση των κινδύνων που απορρέουν από το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων και απειλούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας