Ψηφιακό νόμισμα, αλλά με κανόνες, περιορισμούς και... ΕΚΤ. Η Κομισιόν παρουσίασε χθες την πρότασή της για το ψηφιακό ευρώ, προσπαθώντας να... προλάβει την εποχή της ψηφιοποίησης. Η Ε.Ε. ελπίζει ότι θα ανακόψει κάπως την ξέφρενη πορεία των κρυπτονομισμάτων τύπου bitcoin που έχουν κυριαρχήσει στην ψηφιακή αγορά.
Ενα ψηφιακό ευρώ είναι ουσιαστικά ηλεκτρονικό χρήμα και θα δώσει στους καταναλωτές μια εναλλακτική λύση πληρωμών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, πέρα από τις επιλογές που υπάρχουν σήμερα, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την Κομισιόν, «θα διασφαλίσει μια πρόσθετη επιλογή για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που τους επιτρέπει να πληρώνουν ψηφιακά με μια ευρέως αποδεκτή, φτηνή, ασφαλή και ανθεκτική μορφή δημόσιου χρήματος στη ζώνη του ευρώ (συμπληρώνοντας τις ιδιωτικές λύσεις που υπάρχουν σήμερα)».
Παρότι η πρόταση -αφού εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο- θα θεσπίσει το νομικό πλαίσιο για το ψηφιακό ευρώ, εναπόκειται τελικά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποφασίσει εάν και πότε θα εκδώσει το ψηφιακό ευρώ.
«Με το ψηφιακό ευρώ, οι πολίτες θα μπορούν να πληρώνουν με “δημόσιο χρήμα”. Θα μπορούν να πληρώνουν τόσο online όσο και offline. Το να έχει κανείς ένα πλήρες ψηφιακό πορτοφόλι με ευρώ στο τηλέφωνο ή σε άλλη συσκευή θα είναι το ίδιο με το να έχει κέρματα και χαρτονομίσματα στην τσέπη. Θα μπορεί να πληρώνει το ίδιο εύκολα. Δεν χρειάζεται καν να έχει σύνδεση στο διαδίκτυο», εξήγησε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, το 55% των πολιτών της Ε.Ε. προτιμούν να πληρώνουν χωρίς μετρητά, το 22% με μετρητά, ενώ το 23% δεν έχει καμία προτίμηση. Η πρόταση αυτή αντιμετώπισε ένα ευρύ φάσμα αντιρρήσεων από τους πολίτες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής ή από τις τράπεζες για το ενδεχόμενο τραπεζικής κρίσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησε να διαβεβαιώσει ότι θα υπάρξουν ρήτρες ασφαλείας για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Οπως τονίζει η Κομισιόν, οι τράπεζες και άλλοι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών σε ολόκληρη την Ε.Ε. θα διανέμουν το ψηφιακό ευρώ στους πολίτες και στις επιχειρήσεις. Οι βασικές υπηρεσίες ψηφιακού ευρώ θα παρέχονται δωρεάν στους ιδιώτες.
Για την προώθηση της χρηματοοικονομικής ένταξης, τα άτομα που δεν διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό θα μπορούν να ανοίγουν και να τηρούν λογαριασμό σε ταχυδρομικό ταμιευτήριο ή σε άλλη δημόσια οντότητα, για παράδειγμα σε τοπική αρχή. Το ψηφιακό ευρώ θα είναι επίσης εύχρηστο, μεταξύ άλλων, και για τα άτομα με αναπηρία.
Ο τελικός νόμος πρέπει να υποστηριχθεί από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ η ΕΚΤ αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για ένα ψηφιακό ευρώ τον Οκτώβριο και θα πρέπει να είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει από το 2027.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας