Συμβιβασμένοι με την ιδέα ότι ο πληθωρισμός θα καθυστερήσει να επανέλθει στα επιθυμητά επίπεδα αλλά και της ανάγκης ακόμη υψηλότερων επιτοκίων για καιρό δείχνουν οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι που συμμετέχουν στο ετήσιο φόρουμ της ΕΚΤ για τις κεντρικές τράπεζες, στη Σίντρα της Πορτογαλίας.
Το φετινό φόρουμ της ΕΚΤ -που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα και ολοκληρώνεται σήμερα- συγκεντρώνει επικεφαλής κορυφαίων κεντρικών τραπεζών της υφηλίου, ακαδημαϊκούς, στελέχη τραπεζών και άλλων εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα, δημοσιογράφους, και έχει ως βασικό του θέμα τη «μακροοικονομική σταθεροποίηση στο ασταθές περιβάλλον πληθωρισμού».
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έδωσε κατευθείαν το στίγμα στη χθεσινή της τοποθέτηση λέγοντας -για ακόμη μια φορά φέτος- ότι «ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ είναι πολύ υψηλός και θα παραμείνει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα». Η Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρύξει η ΕΚΤ νίκη απέναντι στις αυξήσεις των τιμών αλλά και την κορύφωση της ανόδου των επιτοκίων. Πρόσθεσε δε ότι δύο στοιχεία της πολιτικής της ΕΚΤ είναι βασικά και σαφή: α. τα επιτόκια να προσεγγίσουν αρκετά περιοριστικά επίπεδα και β. να διατηρηθούν εκεί για όσο διάστημα χρειαστεί.
Αισιοδοξία
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Λετονός κεντρικός τραπεζίτης Μάρτινς Καζάκς είπε ότι τα επιτόκια του ευρώ θα αυξηθούν τόσο τον Ιούλιο όσο και μετά. Εκτίμησε ότι η οικονομία της ευρωζώνης δεν θα μπει σε ύφεση αλλά απλώς θα επιβραδυνθεί ή θα παραμείνει στάσιμη, κάτι που όπως είπε δεν πρέπει να σταματήσει την ΕΚΤ στον αγώνα της κατά του υψηλού πληθωρισμού.
Θεώρησε δε λανθασμένες τις εκτιμήσεις της αγοράς για γρήγορη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ μετά τον τερματισμό του κύκλου των αυξήσεών τους. Με τον Καζάκς συμφώνησε και η πρώτη αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Γκίτα Γκόπιναθ, δηλώνοντας χθες στο CNBC ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα χρειαστεί να διατηρήσουν τα επιτόκιά τους υψηλά για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που αναμένουν οι επενδυτές.
Μία ημέρα νωρίτερα, στην εναρκτήρια ομιλία του φόρουμ, η Γκόπιναθ είχε αποδώσει στη χρηματοπιστωτική κοινότητα υπεραισιοδοξία για το κόστος και τη δυσκολία του ελέγχου του πληθωρισμού, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που ενέχουν οι πολιτικές μείωσής του για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα αλλά και για τον ενδεχόμενο ελλιπή εξοπλισμό των κεντρικών τραπεζών στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η αξιωματούχος του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι οι επενδυτές φαίνονται υπερβολικά αισιόδοξοι για την πορεία του πληθωρισμού και δεν βλέπουν το μεγάλο πλήγμα στην οικονομική ανάπτυξη, ειδικά εάν τα υψηλά επιτόκια διατηρηθούν για περισσότερο από ό,τι προβλέπεται σήμερα. Προειδοποίησε ότι αν οι τάσεις για τα επιτόκια επιβεβαιωθούν, οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσαν να αυξηθούν, προκαλώντας πιθανώς το είδος της αναταραχής που σημειώθηκε με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και την πώληση της Credit Suisse νωρίτερα φέτος.
Εργαλεία
Πρόσθεσε δε ότι αν και οι κεντρικές τράπεζες ισχυρίζονται πως διαθέτουν τα εργαλεία για να διαχειριστούν τους κινδύνους του πληθωρισμού και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η πραγματικότητα είναι ότι οι εξουσίες τους είναι περιορισμένες αν οι πιέσεις μετεξελιχθούν σε συστημική κρίση. Στη συνέχεια, εναπόκειται στις κυβερνήσεις να αποτρέψουν μια κρίση, αλλά η σημερινή δημοσιονομική τους ικανότητα, όπως είπε, είναι αρκετά περιορισμένη.
Επομένως οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να χρειαστεί να αφήσουν τον πληθωρισμό να μειωθεί ακόμη πιο αργά προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο η δική τους πολιτική να προκαλέσει χρηματοπιστωτική κρίση. Ενώ οι κεντρικές τράπεζες δεν πρέπει ποτέ να παραβλέπουν τη δέσμευσή τους για σταθερότητα των τιμών, θα μπορούσαν να ανεχθούν μια κάπως πιο αργή επιστροφή στον στόχο για τον πληθωρισμό προκειμένου να αποτρέψουν το συστημικό στρες, τόνισε.
Με άλλα λόγια, ο μεγάλος φόβος της Γκόπιναθ, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, της Fed και άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών της υφηλίου ίσων να μην είναι πλέον τόσο πολύ το ενδεχόμενο μιας ύφεσης εξαιτίας του υψηλού κόστους του χρήματος, αλλά ο κίνδυνος αυτή να προκαλέσει πίεση σε τράπεζες και σκιώδη τραπεζικό τομέα, κανόνια, χρεοκοπίες υπερχρεωμένων κρατών και χρηματοπιστωτική κρίση.
Μομφή για τα υπερκέρδη
Και η Κριστίν Λαγκάρντ συμφώνησε ότι τα εταιρικά κέρδη ήταν ο βασικός παράγοντας που οδήγησε πέρυσι τις τιμές στα ύψη. Σε ομιλία της, η οποία δόθηκε στο πλαίσιο χθεσινής συζήτησης με θέμα τη «μακροοικονομική σταθεροποίηση στο ασταθές περιβάλλον πληθωρισμού» στη Σίντρα της Πορτογαλίας, η πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι τα εταιρικά κέρδη αντιπροσώπευαν περίπου τα δύο τρίτα του πληθωρισμού το 2022 σε σύγκριση με τον μέσο όρο του ενός τρίτου στις προηγούμενες δύο δεκαετίες.
Εκτίμησε ότι οι εργαζόμενοι της ευρωζώνης θα ανακτήσουν τις απώλειες στο εισόδημά τους από τον πληθωρισμό μέχρι το τέλος του 2025. Αυτό -όπως είπε- θα σήμαινε αύξηση των μισθών κατά 14% σε διάστημα δύο ετών. Το ζητούμενο είναι τι θα κάνουν οι επιχειρήσεις.
Η Λαγκάρντ εξέφρασε την ανησυχία της μήπως οι επιχειρήσεις «δοκιμάσουν» και πάλι την όρεξη των καταναλωτών, μετακυλίοντας σε αυτούς το υψηλότερο εργατικό κόστος με αύξηση των τιμών, παρακάμπτοντας την απότομη μείωση του μεγαλύτερου μέρους του κόστους τους τελευταίους μήνες. Για να διατηρηθεί ο πληθωρισμός σε χαμηλά επίπεδα «πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι επιχειρήσεις θα απορροφήσουν το αυξανόμενο κόστος εργασίας στα περιθώρια κέρδους», διεμήνυσε.
Διαφορετικά, χωρίς αλλαγή στην εταιρική συμπεριφορά, τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως. Το μήνυμα της Γαλλίδας προς τις επιχειρήσεις σαφές. Αν θέλετε φθηνότερο χρήμα κάποια στιγμή κόψτε τη ληστρική συμπεριφορά που οδηγεί σε υπερκέρδη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας