Ποια σχέση μπορεί να έχει η συνέντευξη ενός μέλους του Γενικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) με την έρευνα για τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων;
Σε χθεσινή συνέντευξή της στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το μέλος του Γενικού Συμβουλίου της και θεωρούμενη επικεφαλής της ομάδας των «γερακιών» Ιζαμπελ Σνάμπελ εξήγησε, μεταξύ άλλων, τα τρία στάδια της επίδρασης της αύξησης των επιτοκίων στον δείκτη του πληθωρισμού.
Την ίδια μέρα (χθες) η ΕΚΤ δημοσιοποίησε έρευνα για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, από την οποία προκύπτει ότι δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο επίδρασης της νομισματικής πολιτικής στον πληθωρισμό.
Στη συνέντευξή της (η οποία χρήζει ειδικής αναφοράς) η κ. Σνάμπελ είπε για τα τρία στάδια μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας στις τιμές (πληθωρισμός) τα εξής:
«Οι αποφάσεις μας για τα επιτόκια εξαρτώνται από δεδομένα και βασίζονται σε τρία στοιχεία: τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, την εξέλιξη του υποκείμενου πληθωρισμού και τη μετάδοση της νομισματικής μας πολιτικής στην οικονομία. Το τελευταίο συμβαίνει σε τρία στάδια: η αύξηση του επιτοκίου πολιτικής έχει πρώτα αντίκτυπο στις συνθήκες χρηματοδότησης, στη συνέχεια στην πραγματική οικονομία και τελικά στους μισθούς και τις τιμές».
Η ταυτόχρονη ανακοίνωση της έρευνας της ΕΚΤ για τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων αποδεικνύει γιατί τα «γεράκια» της ΕΚΤ θεωρούν ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού όχι μόνο δεν έληξε, αλλά έχει ακόμα πολύ δρόμο καθώς η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων άρχισε να πιέζεται, αλλά όχι αρκετά ακόμα, και σε κάθε περίπτωση το πρώτο στάδιο μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Το γενικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι οι επιχειρήσεις στη ζώνη του ευρώ «ζορίζονται»: οι ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης αυξάνονται και η πρόσβαση στη χρηματοδότηση δυσκολεύει εξαιτίας του ακριβού χρήματος λόγω υψηλών επιτοκίων.
Στο πλαίσιο αυτό ο ρυθμός αύξησης της χρηματοδότησης επιβραδύνεται και το κενό χρηματοδότησης αυξάνεται. Οσον αφορά τη διαθεσιμότητα τραπεζικών δανείων, πιστωτικών γραμμών και εμπορικής πίστωσης παρατηρείται καθαρή μείωση, στο leasing και hire-leasing σχεδόν μηδενικοί ρυθμοί, όπως και στη χρηματοδότηση από μετοχές και άλλες κατηγορίες δανείων και καθαρή μείωση ρυθμών στη χρηματοδότηση από ομολογιακές εκδόσεις. Οσον αφορά το κενό χρηματοδότησης, αυτό τείνει πλέον στα επίπεδα του 2012-2013.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας