Η ευρωπαϊκή οικονομία μόλις που κατάφερε να κλείσει με θετικό πρόσημο το πρώτο τρίμηνο του 2023, σημειώνοντας ανάπτυξη 0,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς ο επίμονος πληθωρισμός ψαλιδίζει τις αγορές απ' τους καταναλωτές.
Οι 20 χώρες της ζώνης ευρώ σημείωσαν μικρή ταχύτητα από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο μετά τη μηδενική ανάπτυξη τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022. Η ευρωζώνη απέφυγε μια χειμερινή ύφεση χάρη στον ήπιο καιρό που μείωσε την πίεση για τις προμήθειες φυσικού αερίου.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας προσπάθησαν επίσης να δημιουργήσουν πρόσθετες πηγές για τη θέρμανση των σπιτιών, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και εργοστάσια ηλεκτρισμού, αφού η Ρωσία διέκοψε το μεγαλύτερο μέρος του εφοδιασμού της στην ήπειρο λόγω του πολέμου κατά της Ουκρανίας.
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, παρουσίασε απογοητευτική μηδενική ανάπτυξη από το προηγούμενο τρίμηνο. Μετά από συρρίκνωση 0,5% στο τέλος του 2022, η χώρα βρίσκεται στην «επικίνδυνη ζώνη ύφεσης», δήλωσε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής της παγκόσμιας μακροοικονομικής στην ING bank.
Η οικονομία της Ιρλανδίας συρρικνώθηκε κατά 2,7%. Η Ισπανία και η Ιταλία είχαν καλύτερες επιδόσεις, και των δύο οι οικονομίες αυξήθηκαν κατά 0,5%, ενώ η Γαλλία κατάφερε αύξηση 0,2% χάρη στις εξαγωγές.
Αυτή που ξεχώρισε ήταν η Πορτογαλία, η οποία χρειαζόταν ένα πρόγραμμα διάσωσης κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης πριν από μια δεκαετία, σημειώνοντας ανάπτυξη 1,6%.
Η ευρωπαϊκή βιομηχανική δραστηριότητα έχει ανέβει και το άνοιγμα της Κίνας από τους περιορισμούς της COVID-19 ενίσχυσε τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία. Αλλά οι ΗΠΑ απογοήτευσαν, καθώς η οικονομία ενισχύθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,1%, ή 0,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Στην Ευρώπη, ο ήπιος καιρός επέτρεψε επίσης την πρώιμη έναρξη της κατασκευαστικής δραστηριότητας.
Ο πληθωρισμός, ωστόσο, συγκρατεί τις καταναλωτικές δαπάνες, με τις αυξήσεις των μισθών να αντισταθμίζουν μόνο εν μέρει το πόσο περισσότερα πρέπει να πληρώσουν οι άνθρωποι για τρόφιμα, ρούχα και άλλα. Οι υψηλότερες τιμές των τροφίμων αντικατέστησαν την ενέργεια ως βασικό μοχλό του πληθωρισμού, σημειώνοντας ένα οδυνηρό 15,5% τον Μάρτιο, καθώς το κόστος ενέργειας μειώθηκε κατά 0,9% από ένα χρόνο πριν.
Οι αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με στόχο τον έλεγχο του πληθωρισμού θα επιβαρύνουν επίσης την ανάπτυξη, καθιστώντας την πίστωση πιο δαπανηρή για αγορές ή επιχειρηματικές επενδύσεις.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε στο 6,9% τον Μάρτιο από 8,5% τον προηγούμενο μήνα, αλλά είναι πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2% που θεωρείται καλύτερος για την οικονομία. Ο λεγόμενος πυρήνας του πληθωρισμού, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, έφτασε επίσης στο ρεκόρ 5,7%.
Με τους φόβους ότι ο πληθωρισμός εδραιώνεται μακροπρόθεσμα στην οικονομία, η ΕΚΤ είναι πιθανό να επιτύχει νέα αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίαση πολιτικής της την ερχόμενη Πέμπτη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας