Ο ρυθμός πληθωρισμού της ευρωζώνης μειώθηκε στην αρχή του έτους, δίνοντας κάποια ανακούφιση στους καταναλωτές, αφήνοντάς τους ωστόσο αντιμέτωπους με υψηλότερες τιμές.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τις 20 χώρες που χρησιμοποιούν το νόμισμα του ευρώ υποχώρησε στο 8,5% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ανακοίνωσε την Τετάρτη η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Eurostat. Αυτό συμβαίνει αφού ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε στο 9,2% τον Δεκέμβριο.
Είναι η πρώτη έκθεση για τις τιμές καταναλωτή που περιλαμβάνει στοιχεία από την Κροατία, η οποία εντάχθηκε στην ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου.
Ο πληθωρισμός στην Ευρώπη έχει πλέον επιβραδυνθεί για τρίτο συνεχόμενο μήνα, υποχωρώντας από το υψηλό ρεκόρ του 10,6% τον Οκτώβριο. Οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, που υπήρξαν σημαντικοί παράγοντες αύξησης του πληθωρισμού στην Ευρώπη, συνέχισαν να τροφοδοτούν το υψηλότερο κόστος ζωής.
Οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν από τα υψηλά όλων των εποχών το περασμένο καλοκαίρι, χάρη στον αγώνα για εύρεση προμηθειών εκτός Ρωσίας και στον ήπιο χειμώνα που μείωσε την πίεση από τη ζήτηση ενέργειας για θέρμανση. Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ταράξει τις αγορές τροφίμων και ενέργειας και ενώ οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων έχουν πέσει από τα υψηλά όλων των εποχών πέρυσι, οι καταναλωτές δεν βλέπουν ακόμη ανακούφιση στους λογαριασμούς κοινής ωφελείας και παντοπωλείου.
Η ενεργειακή αναταραχή έχει κάνει τη συμπίεση του κόστους ζωής πιο επώδυνη στην ηπειρωτική Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο από ό,τι στις ΗΠΑ, οδηγώντας σε διαμαρτυρίες και απεργίες εργαζομένων σε πολλές χώρες που αναζητούν αμοιβή που συμβαδίζει με τον πληθωρισμό. Οι τιμές των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 14,1%, ενώ οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν 17,2%.
Ο λεγόμενος βασικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει το ασταθές κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, παρέμεινε σταθερός στο 5,2% τον περασμένο μήνα, υπογραμμίζοντας ότι οι τιμές αυξάνονται επίσης τόσο για υπηρεσίες όσο και για αγαθά όπως ρούχα, συσκευές, αυτοκίνητα και υπολογιστές.
Ο αυξανόμενος πληθωρισμός επιβάρυνε την οικονομία της Ευρώπης, η οποία σημείωσε ανάπτυξη 0,1% τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους και 3,5% για όλο το 2022. Αυτό στην πραγματικότητα ξεπέρασε την ανάπτυξη 2,1% στις ΗΠΑ και την ανάπτυξη 3% της Κίνας πέρυσι.
Αλλά με τον πληθωρισμό πολύ πάνω από τον στόχο του 2%, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια που καθιστούν ακριβότερο για τους καταναλωτές το δανεισμό χρημάτων. Με στόχο να θέσει υπό έλεγχο τις αυξήσεις των τιμών, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή μονάδα την Πέμπτη.
Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί στο 7,2% τον Ιανουάριο, από 7,6% το Δεκέμβριο του 2022. Το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν τον Ιανουάριο, η Λετονία (21,6%), η Εσθονία (18,8%) και η Λιθουανία (18,4%). Το χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη καταγράφουν η Ισπανία και το Λουξεμβούργο (5,8%). Ακολουθούν η Μάλτα (6,7%), η Κύπρος (6,8%), η Γαλλία (7%), η Ελλάδα (7,2%) και το Βέλγιο (7,5%).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας