Σκεπτικισμό προκαλεί η νέα προειδοποίηση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) –για δεύτερη φορά σε διάστημα μόλις 40 ημερών– ότι η Ε.Ε. θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη το 2023 με ελλείψεις φυσικού αεριού.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο επικεφαλής του «ενεργειακού ΟΟΣΑ» Φετίχ Μπιρόλ διεμήνυσε χθες προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι αέριο υπάρχει αρκετό, αλλά μόνο γι’ αυτό τον χειμώνα. Το 2023 όμως, αν η Ρωσία κλείσει εντελώς την κάνουλα, η ζήτηση από την Κίνα ανακάμψει και ο καιρός πάψει να είναι τόσο ζεστός, «θα έχουμε πρόβλημα», είπε ο Μπιρόλ, αναπαράγοντας σενάριο ανάλυσης που είχε παρουσιάσει η ΙΕΑ πριν από έναν μήνα.
Σύμφωνα με αυτό, αν συντρέξουν οι 3 παραπάνω αναποδιές και η πληρότητα των εγκαταστάσεων αποθήκευσης της Ευρώπης υποχωρήσει μόλις στο 30% στο τέλος αυτού του χειμώνα, η Ε.Ε. θα μπορούσε να έχει τον επόμενο χρόνο έλλειμμα 27 δισ. κυβικών μέτρων – ποσότητα ίση περίπου με το 7% της ετήσιας κατανάλωσής της. Το έλλειμμα θα μπορούσε να περιοριστεί με εντονότερες προσπάθειες για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την επέκταση χρήσης αντλιών θερμότητας, την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας και την αύξηση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο.
Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η ΙΕΑ έχει επικριθεί επανειλημμένα στο παρελθόν για την ακρίβεια των προβλέψεών της, όπως για συστηματική υποτίμηση του ρόλου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε μελλοντικά ενεργειακά συστήματα. Το 1998, για παράδειγμα, προέβλεπε ότι η παγκόσμια παραγωγή αιολικής ηλεκτρικής ενέργειας θα έφτανε τις 47,4 GW περί το 2020, κάτι που επιτεύχθηκε μόλις στο 2004. Πρώην στελέχη της έχουν καταγγείλει μαγείρεμα των στοιχείων και προβλέψεων ύστερα από πολιτικές πιέσεις ισχυρών κυβερνήσεων και επιχειρηματικών λόμπι.
Αναλύσεις ανεξάρτητων επιστημόνων έχουν βγάλει μάλιστα κάποιες από τις προβλέψεις εντελώς αναξιόπιστες. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν, κάποιες από τις εκθέσεις της IEA αποτελούν κατά κύριο λόγο «πολιτικά έγγραφα». Εχοντας όλα αυτά κατά νου αλλά και τις επιπτώσεις που έχουν οι προβλέψεις στις αυξομειώσεις των διεθνών τιμών, σοφό είναι να κρατά κανείς μικρό καλάθι για το αν θα ξεμείνουμε τελικά φέτος από αέριο.
Ας μην ξεχνάμε, δε, ότι πρόσφατη έρευνα του Corporatei Europe Observatory, που αποκάλυψε το μέγεθος της επιρροής του λόμπι των ορυκτών καυσίμων σε Κομισιόν και Ευρωκοινοβούλιο τον τελευταίο χρόνο, κατέληξε ότι οι αποφάσεις που πάρθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία (για την απεξάρτηση της Ε.Ε. από το ρωσικό φυσικό αέριο) στην πραγματικότητα επιδείνωσε την εξάρτησή της από το αέριο.
Οι λομπίστες ορυκτών καυσίμων πίεσαν και πέτυχαν ευρεία δημόσια υποστήριξη σε νέες εισαγωγές φυσικού αερίου και σε νέες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων και 300 νέων έργων φυσικού αερίου τα επόμενα δέκα χρόνια. Μεταξύ αυτών και αρκετών σταθμών εκφόρτωσής υγροποιημένου αερίου. Κάτι που θα κρατήσει την Ε.Ε. εξαρτημένη από την ασταθή αγορά φυσικού αερίου για καιρό, αυξάνοντας επιχειρηματικά κέρδη και λογαριασμούς καταναλωτών. Μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο είναι σήμερα οι ΗΠΑ, δεύτερη η Ρωσία και τρίτο το… Κατάρ... Και ίσως τελικά τίποτα να μην είναι τυχαίο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας