Ζημιές 3,7 δισ. δολαρίων αναμένεται πως θα έχει ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός TotalEnergies, ο οποίος δήλωσε πως θα αποχωρήσει από τη ρωσική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου Novatek.
Σημειώνεται ότι η κίνηση αυτή έρχεται ενώ έχει προηγηθεί έντονη κριτική κατά της TotalEnergies, επειδή η γαλλική εταιρεία συνέχιζε ορισμένες από τις δραστηριότητές της στη Ρωσία εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. Παράλληλα, γίνεται ενώ έχει ήδη τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση αγοράς και εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου στις χώρες της Ε.Ε. αλλά και η απαγόρευση μεταφοράς του από ευρωπαϊκές ναυτιλιακές και άλλες μεταφορικές επιχειρήσεις σε τρίτες χώρες, σε τιμή πάνω από το πλαφόν των 60 δολαρίων το βαρέλι.
Όπως ανακοίνωσε η TotalEnergies, οι δυτικές κυρώσεις την εμποδίζουν να πουλήσει το 19,4% της συμμετοχής της στη ρωσική εταιρεία. Έτσι, ανακοίνωσε ότι αποσύρει τους εκπροσώπους της από το διοικητικό συμβούλιο της Novatek, οι οποίοι απείχαν από την ψηφοφορία λόγω κυρώσεων, με «άμεση ισχύ». Ως αποτέλεσμα, η γαλλική εταιρεία δεν θα καρπώνεται πλέον το ιδιοκτησιακό της δικαίωμα στη Novatek, κάτι που θα την οδηγήσει «να καταγράψει απομείωση περίπου 3,7 δισ. δολαρίων στους λογαριασμούς για το 4ο τρίμηνο του 2022», όπως ανέφερε σχετική ανακοίνωση.
Υπενθυμίζεται ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι δυτικές κυρώσεις και η «φειδωλή» ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς τις χώρες της Ε.Ε. έχουν προκαλέσει ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών αερίου και τις προειδοποιήσεις κυβερνήσεων προς τους πολίτες για έναν «σκληρό» χειμώνα. Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή οι τιμές έχουν υποχωρήσει από το καλοκαίρι και η Ευρώπη φαίνεται να έχει γεμίσει σημαντικό μέρος από τις αποθήκες της σε φυσικό αέριο. Ωστόσο, ένας ψυχρότερος από τον αναμενόμενο χειμώνας, μια πλήρης διακοπή παροχής αερίου από τη Ρωσία και άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να διαφοροποιήσουν εντελώς την κατάσταση.
Μερίδια, κέρδη και αντιδράσεις
Η γαλλική εταιρεία έχει μερίδια και σε άλλα ρωσικά έργα που προορίζονται για την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου μεριδίου 20% στο Yamal LNG και 10% στο Artic LNG.
Από την πλευρά της, η περιβαλλοντική ΜΚΟ Greenpeace της Γαλλίας δήλωσε ότι η ανακοίνωση έρχεται «πολύ αργά» και κατήγγειλε τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της TotalEnergies στη Ρωσία. Σύμφωνα με την ΜΚΟ, η εν λόγω απόφαση «δεν αρκεί για να γίνει η TotalEnergies μια υπεύθυνη εταιρεία, καθώς κρατά το πόδι της στη Ρωσία και θα συνεχίσει να τροφοδοτεί την κλιματική κρίση».
Τον Οκτώβριο, η TotalEnergies ανέφερε ότι τα καθαρά κέρδη του τρίτου τριμήνου αυξήθηκαν στα 6,6 δισ. δολάρια παρά τις απώλειες από την απόσυρση μιας επιχείρησης στη Ρωσία. Η εταιρεία παρουσίασε προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 9,9 δισ. δολαρίων, αλλά κυρίως ανέλαβε επιβάρυνση 3,1 δισ. δολαρίων αφού πούλησε το 49% της συμμετοχής σε ένα κοίτασμα φυσικού αερίου της Σιβηρίας στη Novatek.
Κι άλλες εταιρείες που αποχώρησαν από τη Ρωσία υπέστησαν μεγάλες απώλειες, που κυμαίνονται από τα 3,9 δισ. δολαρίων της Shell έως τα 1,2-1,4 δισ. δολ. της McDonald's.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας