Η οικονομική ελίτ της Κίνας φαίνεται να αιμορραγεί τον τελευταίο χρόνο, αφού βλέπει τον πλούτο της να καταγράφει τη μεγαλύτερη γενική μείωση των τελευταίων δύο δεκαετιών, ως αποτέλεσμα του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, την επιδημιολογική πολιτική μηδενικών κρουσμάτων Covid του ΚΚΚ και την υποχώρηση των τοπικών χρηματιστηρίων. Αυτό έδειξε η ετήσια λίστα Hurum Rich με τους πλουσιότερους Κινέζους.
Η λίστα Hurun Rich, η οποία κατατάσσει τους πλουσιότερους ανθρώπους της Κίνας με ελάχιστη περιουσία τα πέντε δισεκατομμύριαν γουάν (690 εκατομμύρια δολάρια), είπε ότι μόνο 1.305 άτομα ξεπέρασαν το όριο φέτος, αριθμός κατά 11% μειωμένος σε σχέση με πέρυσι. Ο συνολικός πλούτος τους άγγιξε τα 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, μειωμένος κατά 18% συγκριτικά με πέρυσι.
Την ίδια στιγμή, ο φετινός αριθμός των ατόμων με περιουσία 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων και άνω μειώθηκε κατά 29 σε σχέση με τον περσινό και ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων, σε δολάρια ΗΠΑ, μειώθηκε κατά 239 φέτος, σύμφωνα με τη λίστα.
«Φέτος σημειώθηκε η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 24 ετών στη λίστα Hurun China Rich List», δήλωσε ο Ρούπερτ Χούγκεργουερφ, πρόεδρος και επικεφαλής ερευνητής της Hurun Report που συντάσσει τη λίστα.
Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί σε μεγάλο βαθμό από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας, η οποία με τη σειρά της επιδεινώθηκε από τις εξαιρετικά αυστηρές υγειονομικές πολιτικές της χώρας για την πανδημία.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι η οικονομία της Κίνας θα επεκταθεί μόνο κατά 3,2% το 2022 --ο χαμηλότερος ρυθμός μεγέθυνσης από τη δεκαετία του 1980, εξαιρουμένου του ρυθμού που καταγράφηκε στη διάρκεια του πρώτου lockdown (2,4% το 2020).
Τα απανωτά αυστηρότατα lockdown σε διάφορα μεγάλα αστικά κέντρα που έπληξαν τα μεγαλύτερα τεχνολογικά ονόματα της Κίνας, όπως η Alibaba Group και η Tencent Holdings, και οι ανησυχίες ότι ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα θυσιάσει την οικονομική ανάπτυξη στο όνομα του δόγματος των μηδενικών κρουσμάτων επηρέασαν επίσης την εμπιστοσύνη των επενδυτών, με τα χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ και της ηπειρωτικής χώρας να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση τις τελευταίες βδομάδες.
Ο Zhong Shanshan, του οποίου οι εταιρείες περιλαμβάνουν την εμφιαλώτρια νερού Nongfu Spring και την εταιρεία ανάπτυξης εμβολίων Beijing Wantai Biological Pharmacy Enterprise, κατέλαβε την πρώτη θέση στη λίστα για δεύτερη συνεχή χρονιά, με περιουσία που αυξήθηκε κατά 17% στα 65 δισ. δολάρια.
Ο ιδρυτής της ByteDance, στην οποία ανήκει το TikTok, ο Ζανγκ Γιμίνγκ, κατέλαβε τη δεύτερη θέση, αλλά είδε την περιουσία του να μειώνεται κατά 28% στα 35 δισ. δολάρια λόγω της υποχώρησης της μετοχής της ByteDance. Στην τρίτη θέση βρέθηκε ο Zeng Yuqun, πρόεδρος του γίγαντα μπαταριών CATL.
Η Yang Huiyan, η επιχειρηματίας πίσω από την Country Garden Holdings, η οποία όπως και πολλοί άλλοι Κινέζοι προγραμματιστές αντιμετωπίζει περιπέτειες γιγάντιων χρεών, είδε την περιουσία της να μειώνεται κατά 15,7 δισ. δολάρια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση στη φετινή λίστα.
Επιπλέον, ο ιδρυτής της Tencent, Pony Ma, σημείωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση, με πτώση 14,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων εν μέσω γενικής υποχώρησης της αξίας των τεχνολογικών μετοχών, καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση στη λίστα. Ο ιδρυτής της Alibaba, Τζακ Μα και η οικογένειά του έπεσαν τέσσερις θέσεις στη λίστα κατάταξης, καταλαμβάνοντας την έννατη θέση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας