Έναν δυσεπίλυτο γρίφο καλούνται να επιλύσουν ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι επιθυμούν να επιβάλουν εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, χωρίς ωστόσο να πλήξουν τις οικονομίες των κρατών-μελών της Ε.Ε., να αντιμετωπίσουν πρόβλημα επάρκειας και να εκτινάξουν τις τιμές εις βάρος των καταναλωτών. Την ίδια στιγμή, η Μόσχα διαμηνύει σε υψηλούς τόνους ότι μπορεί κι η ίδια να προχωρήσει σε αντίμετρα, προειδοποιώντας τη Δύση για τις συνέπειες των (πιθανών) ενεργειών της.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους να προχωρήσουν «συντονισμένα» με τους συμμάχους τους σε εμπάργκο, καθώς ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τη Γερουσία.
Την ίδια στιγμή όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται διχασμένη μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να παραδέχεται ότι η Ε.Ε. «έχει σκόπιμα εξαιρέσει από κυρώσεις τις προμήθειες ενέργειας από τη Ρωσία». Όπως ξεκαθάρισε, «ο ενεργειακός ανεφοδιασμός της Ευρώπης δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να διασφαλιστεί με κανέναν άλλον τρόπο (…) Δεν υπάρχει επί του παρόντος άλλος τρόπος για να διασφαλίσουμε τον εφοδιασμό σε ενέργεια για θέρμανση, μετακίνηση, παροχή ρεύματος και βιομηχανία».
Ανάλογες δηλώσεις έγιναν από τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, ενώ Ουγγαρία και Βουλγαρία υπογράμμισαν πως δεν θα συμμετέχουν σε τυχόν εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου.
Λίγη ώρα αργότερα, ο Μπάιντεν και οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας επιχείρησαν να παρουσιάσουν ένα αρραγές μέτωπο κατά της Ρωσίας, στις συνομιλίες που είχαν μέσω βιντεοκλήσης. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι ηγέτες εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν να αυξάνουν το κόστος που θα πληρώσει η Ρωσία (δηλαδή τις κυρώσεις) «για την απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή στην Ουκρανία». Ωστόσο, οι ρωγμές είναι ήδη ορατές και αφορούν το ρωσικό εμπάργκο.
Οι πιθανές κινήσεις
Αν και πλέον οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν ακόμα και μόνες τους στην απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση σε αυτό το στάδιο. Η Ψάκι είπε πως το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας, τονίζοντας: «Έχουμε διάφορες δυνατότητες», προσθέτοντας πως οι συζητήσεις συνεχίζονται στο εσωτερικό της χώρας για το θέμα καθώς αξιωματούχοι εξετάζουν επιλογές για να τιμωρήσουν τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία. Πρόσθεσε πως η Γερμανία ειδικότερα αντιτίθεται σε οποιοδήποτε εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο, από το οποίο εξαρτάται πολύ, τη στιγμή που οι ΗΠΑ εισάγουν λίγο ρωσικό αργό.
Την Τρίτη η Ε.Ε. πρόκειται να κάνει ανακοινώσεις για την ενέργεια, ρίχνοντας την ευθύνη στη Ρωσία για την κλιμακούμενη κρίση και τη συνεχή άνοδο των τιμών. Αναμένεται να αναφερθεί σε σχέδιο απεξάρτησης των Ευρωπαίων από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Θα τονίζει επίσης ότι οι τιμές για το φυσικό αέριο και την ενέργεια θα παραμείνουν υψηλές και ασταθείς μέχρι το 2023, ενώ δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Προειδοποιεί η Μόσχα
Στο πλαίσιο αυτό, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ απείλησε να κλείσει τη στρόφιγγα, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα για αντίμετρα, μέσω του Nord Stream 1, αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει. Όπως είπε, ο αγωγός αυτή τη στιγμή είναι σε μέγιστη λειτουργία, τονίζοντας ότι ένα πιθανό «κλείσιμο» δεν θα ωφελήσει κανέναν, αν και «ορισμένοι Ευρωπαίοι μας σπρώχνουν προς τα εκεί με τις δηλώσεις και τις κατηγορίες τους».
Σημείωσε ότι ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μπορεί να οδηγήσει τις τιμές πάνω από τα 300 δολ. το βαρέλι. Σημείωσε επίσης το αυτονόητο: ότι είναι αδύνατο να επιτευχθεί η αντικατάσταση της ποσότητας ρωσικού πετρελαίου στην ευρωπαϊκή αγορά. «Θα χρειαστεί πάνω από έναν χρόνο και θα είναι πολύ πιο ακριβό το πετρέλαιο για τους καταναλωτές, οι οποίοι σε αυτό το σενάριο, αυτοί θα είναι τα θύματα», είπε και πρόσθεσε:
«Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα πρέπει με εντιμότητα να προειδοποιήσουν τους πολίτες και τους καταναλωτές τους για το τι τους περιμένει... Εάν ΕΕ και ΗΠΑ δεν θέλουν το πετρέλαιό μας, εμείς ξέρουμε πού να το στείλουμε, είμαστε έτοιμοι για αυτό. Το ερώτημα είναι το ποιος ωφελείται από αυτό και γιατί αυτό είναι απαραίτητο».
→ Όλα αυτά τη στιγμή που η τιμή του πετρελαίου μπρεντ έκλεισε στα 123,21 δολάρια το βαρέλι (καταγράφοντας άνοδο 4,32%), ενώ το αργό στα 119,40 δολ. (άνοδος: 3,22%).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας