H άνοδος της παγκόσμιας ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσε να παρατείνει την αστάθεια στην αγορά και τις υψηλές τιμές για ακόμη τρία χρόνια, προειδοποιεί η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).
Στην ετήσια έκθεσή της, η ΙΕΑ διαπιστώνει ότι η παγκόσμια ζήτηση για ηλεκτρισμό, μετά από μια μικρή υποχώρηση το 2020, αυξήθηκε ξανά πέρυσι κατά 6%. Η άνοδος αυτή (πάνω από 1.500 terawatt ανά ώρα) ήταν σε απόλυτες τιμές η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί ποτέ, ενώ σε ποσοστιαία βάση η μεγαλύτερη από το 2010, έναν χρόνο μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Τροφοδοτήθηκε από την ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και τις δυσμενέστερες καιρικές συνθήκες και οδήγησε σε ανισορροπίες και ελλείμματα, που είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικές διακοπές ρεύματος σε μεγάλες οικονομίες της υφηλίου, όπως η Κίνα και η Ινδία, ιστορικά υψηλά στις τιμές και ρεκόρ εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Η ΙΕΑ διεμήνυσε πως αν δεν υπάρξει μια ταχύτερη διαρθρωτική αλλαγή στον τρόπο παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας, ενδέχεται οι επιπτώσεις αυτές να συνεχιστούν για ακόμη μια τριετία, με σοβαρές συνέπειες για τους καταναλωτές και τις οικονομίες. «Οι απότομες αυξήσεις στις τιμές ρεύματος προκάλεσαν δυσκολίες σε πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και ενδέχεται να εξελιχθούν σε κινητήριο μοχλό κοινωνικών και πολιτικών εντάσεων», προειδοποίησε ο εκτελεστικός διευθυντής της ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ. Στην Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση, λόγω των ιδιαίτερα υψηλών τιμών φυσικού αερίου και του μεριδίου 20% που κατέχει στο μείγμα των πηγών παραγωγής, οι μέσες τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας ήταν στο δ’ τρίμηνο του 2021 υπερτετραπλάσιες του μέσου όρου της περιόδου 2015-2020.
Η εκρηκτική άνοδος του κόστους οδήγησε αρκετές οικονομίες της υφηλίου στην παραγωγή ρεύματος από φτηνότερες πηγές όπως ο άνθρακας. Η παραγωγή από άνθρακα κάλυψε πάνω από τη μισή αύξηση της ζήτησης πέρυσι, καταγράφοντας άνοδο 9%, την υψηλότερη από το 2011.
Ισχυρή άνοδο 6% σημείωσε και η παραγωγή ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ η παραγωγή από φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια αυξήθηκαν κατά 2% και 3,5% αντίστοιχα. Η στροφή στον φθηνότερο άνθρακα συντέλεσε ώστε οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να αυξηθούν -μετά από δύο συνεχόμενα χρόνια πτώσης- πέρυσι κατά περίπου 7%, προσεγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Η ΙΕΑ εκτιμά ότι την επόμενη τριετία η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνθρακα και τα άλλα ορυκτά καύσιμα θα παραμείνει στάσιμη, τόσο λόγω της επιβράδυνσης ανόδου της ζήτησης όσο και λόγω της ραγδαίας αύξησης της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές. Η στασιμότητα αυτή όμως δεν είναι αρκετή για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί από τη διεθνή κοινότητα για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την πλήρη απεξάρτηση από τον άνθρακα ως το 2050. Οι εκπομπές ρύπων από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να μειωθούν κατά 55% ως το 2030 και για να γίνει αυτό οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναλάβουν δράση. Για τον Μπιρόλ, αυτό σημαίνει «μεγαλύτερες επενδύσεις σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, υψηλότερες ενεργειακές αποδόσεις και… πυρηνική ενέργεια παράλληλα με την επέκταση έξυπνων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας