Hχηρό μήνυμα, ότι πάνω από τους νόμους της αγοράς και την περιβόητη «οικονομική αποτελεσματικότητα» υπάρχουν οι άνθρωποι, έστειλαν οι αγρότες της Ινδίας με την τεράστιας σημασίας νίκη τους επί της κυβέρνησης Μόντι.
Ο Ινδός πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες με τηλεοπτικό διάγγελμα την κατάργηση των τριών νόμων της αγροτικής μεταρρύθμισης που εισήγαγε πέρυσι και οι οποίοι προκάλεσαν απίστευτο κύμα διαμαρτυρίας και αναταραχής στην πολυάνθρωπη χώρα για περισσότερο από έναν χρόνο. «Αποφασίσαμε να ανακαλέσουμε τους τρεις νόμους για τη γεωργία» τόνισε στο διάγγελμά του ο Μόντι, προσθέτοντας ότι η διαδικασία ακύρωσής τους θα ξεκινήσει στα τέλη αυτού του μήνα. Οι επονομαζόμενοι από τους αγρότες και «μαύροι νόμοι» εισήχθησαν από την κυβέρνηση Μόντι το φθινόπωρο του 2020 και στόχευαν στην ανατροπή του συστήματος πώλησης, τιμολόγησης και αποθήκευσης των αγροτικών προϊόντων που ισχύει επί δεκαετίες στην Ινδία και το οποίο προστατεύει τους αγρότες από τις αρπαχτικές διαθέσεις των δυνάμεων της αγοράς.
Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές που προωθούσε η νέα νομοθεσία ήταν ότι επέτρεπε στους ιδιώτες –δηλαδή μεγάλες επιχειρήσεις, αλυσίδες σουπερμάρκετ, διαδικτυακά παντοπωλεία– να αγοράζουν απευθείας από τους αγρότες τα προϊόντα τους και να τα αποθηκεύουν. Η αλλαγή αυτή έθετε σε κίνδυνο το εισόδημα και την ύπαρξη των αγροτών οι οποίοι, με βάση το υπάρχον σύστημα, πωλούσαν εδώ και δεκαετίες το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους σε ελεγχόμενες από το κράτος αγορές χονδρικής –ή mandis– σε διασφαλισμένες ελάχιστες τιμές στήριξης που τους επέτρεπαν να επιβιώνουν.
Οι νέοι νόμοι έβαζαν στην αγορά τους ιδιώτες και τους επέτρεπαν να συσσωρεύουν τρόφιμα, όπως ρύζι, σιτάρι και όσπρια, για μελλοντικές πωλήσεις, κάτι που μέχρι τότε μόνο εξουσιοδοτημένοι από την κυβέρνηση έμποροι μπορούσαν να πράττουν.
Οι αγρότες, που αποτελούν το 60% του εργατικού δυναμικού της Ινδίας, αντέδρασαν καταγγέλλοντας ότι η νέα νομοθεσία διαμορφώθηκε χωρίς να ερωτηθούν και ότι επί της ουσίας μεταβιβάζει τον καθορισμό των τιμών των προϊόντων τους σε πανίσχυρες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα. Η σταδιακή απώλεια της ελάχιστης τιμής στήριξης θα ήταν το τελικό αποτέλεσμα αυτής της μεταρρύθμισης και θα τους οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στον οικονομικό αφανισμό και στην απώλεια της γης τους.
Με ορμητήριο τα κρατίδια του ινδικού Βορρά, Ούταρ Πραντές και Πουντζάμπ, και την ισχυρή κοινότητα των Σιχ βγήκαν στους δρόμους. Εκατοντάδες χιλιάδες πραγματοποίησαν πορεία προς το Δελχί σπάζοντας τα οδοφράγματα της αστυνομίας και από τον περασμένο Νοέμβριο έστησαν τεράστια στρατόπεδα διαμαρτυρίας στις παρυφές της ινδικής πρωτεύουσας, κατά μήκος των βασικών αυτοκινητόδρομων.
Στον περίπου έναν χρόνο που πέρασε συγκρούστηκαν αρκετές φορές με τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ δεκάδες εξ αυτών πέθαναν στα αντίσκηνα από το κρύο, τον καύσωνα ή την πανδημία. Στο τέλος, ωστόσο, δεδομένης και της πίεσης επικείμενων τοπικών εκλογών σε Πουντζάμπ, Ούταρ Πραντές και σε άλλα κρατίδια το 2022, η κυβέρνηση Μόντι υποχώρησε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας