Τα 28 τρισεκατομμύρια δολάρια θα φτάσει το συνολικό κόστος της πανδημίας μεταξύ 2020 και 2025, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στην εξαμηνιαία έκθεσή του World Economic Outlook, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο της φθινοπωρινής συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, το Ταμείο αναθεώρησε προς το καλύτερο την τελευταία του εκτίμηση για την ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας φέτος -σε 4,4% από 5,2%- καθώς οι επιδόσεις του β’ και του γ’ τριμήνου ήταν καλύτερες από αυτές που είχαν προβλεφθεί.
Σε αυτό συνετέλεσαν τα περίπου 12 τρισ. ευρώ που οι κυβερνήσεις έχουν ήδη ρίξει για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών της συνεπειών. Ωστόσο, η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας σε κάποιες χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου υποχρέωσε το ΔΝΤ σε μετριασμό των προβλέψεών του για την ανάκαμψη του 2021. Το Ταμείο εκτιμά πλέον ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα προσεγγίσει το 5,2% έναντι 5,4% που προέβλεπε στην αρχή του καλοκαιριού και υπολογίζει ότι η συνολική απώλεια στο παγκόσμιο ΑΕΠ από την πανδημία στη διετία 2020-21 θα αγγίξει τα 11 τρισ. δολάρια, ενώ μεταξύ 2020 και 2025 θα εκτοξευτεί στα 28 τρισ. δολάρια.
Το Ταμείο εκτιμά επίσης ότι οι περισσότερες οικονομίες της υφηλίου θα υποστούν μόνιμη ζημία, η οποία, όπως πιθανολογεί, θα οδηγήσει σε «μια μεγάλη οπισθοδρόμηση του βιοτικού επιπέδου σε σχέση με αυτό που αναμενόταν πριν από την πανδημία».
Ο κορονοϊός, υπογράμμισε η επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Γκίτα Γκοπινάθ, αποτελεί τη χειρότερη κρίση στην παγκόσμια οικονομία από τη Μεγάλη Υφεση της δεκαετίας του 1930 και θα αφήσει βαθιές και μακροχρόνιες πληγές, οι οποίες θα προκληθούν από τις τεράστιες απώλειες θέσεων εργασίας, τις χαμηλότερες επενδύσεις και τη στέρηση εκπαίδευσης σε εκατομμύρια παιδιά.
Οι πληγές αυτές θα παραμείνουν ορατές για χρόνια, οδηγώντας σε διεύρυνση των ανισοτήτων, έξαρση της φτώχειας και ακόμη μεγαλύτερο άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών. Υπολογίζεται ότι μόνο φέτος 90 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο θα βυθιστούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας προσπαθώντας να επιβιώσουν καθημερινά με λιγότερα από 1,9 δολάριο. Η ανεργία προβλέπεται να διατηρηθεί για καιρό σε υψηλά επίπεδα. Η μείωση των ωρών εργασίας που προκάλεσαν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης μόνο στο β’ τρίμηνο ισοδυναμεί με 400 εκατομμύρια χαμένες θέσεις πλήρους απασχόλησης.
Υφεση 8,3% στην ευρωζώνη
Το Ταμείο αναμένει ότι η ευρωζώνη θα βυθιστεί σε ύφεση 8,3% φέτος, ενώ η ανάκαμψή της το 2021 εκτιμάται στο 5,2%. Τη μεγαλύτερη ύφεση φέτος από τις 19 χώρες του ευρώ θα καταγράψουν η Ισπανία (12,8%), η Ιταλία (10,6%), η Πορτογαλία (10%) και η Γαλλία (9,8%).
Το ΔΝΤ κάλεσε τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν να στηρίζουν τα εισοδήματα που χάνονται, χορηγώντας ρευστό, επιδοτώντας μισθούς και ανέργους. Ακόμη, για την αντιμετώπιση χρεοκοπιών μεγάλης κλίμακας και τη διασφάλιση της επιστροφής των εργαζομένων σε παραγωγικές θέσεις εργασίας οι ευάλωτες αλλά βιώσιμες επιχειρήσεις θα πρέπει να στηριχθούν με αναβολές πληρωμής φόρου, μορατόριουμ αποπληρωμής χρεών και κεφαλαιακές ενέσεις. Η ανάκαμψη, όπως υπογραμμίζει, θα είναι μακρά, άνιση και αβέβαιη.
Τα ομόλογα «μηδενίζουν» το κοντέρ
Σταθερά κάτω από το 1% κινούνται οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων, που χθες, έστω και για λίγο, έπεσαν κάτω και από το 0,8%. Η ρευστότητα που διοχετεύει αφειδώς η ΕΚΤ σε συνδυασμό με τη βεβαιότητα που εκπέμπουν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης και η Κομισιόν ότι θα συνεχιστεί η δημοσιονομική επέκταση καθιστούν εξαιρετικά ελκυστικά τα ομόλογα όλων των χωρών της ζώνης του ευρώ.
Τα ισπανικά και τα πορτογαλικά ομόλογα αγοράζονται με απόδοση ελάχιστα πάνω από το 0%, αρνητικές παραμένουν οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων Γερμανίας και Γαλλίας, που αυτές τις μέρες ετοιμάζονται να δανειστούν από τις αγορές πάνω από 30 δισ., ενώ η Ιταλία δανείστηκε χθες 3,75 δισ. με μηδενικό επιτόκιο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας