Μαύρο φίδι που σας έφαγε αν αποσύρετε πρόωρα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης διεμήνυσε προς τις κυβερνήσεις η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Στην καθιερωμένη ομιλία της, λίγο πριν την έναρξη της φθινοπωρινής συνόδου ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας, η Γκεοργκίεβα προειδοποίησε ότι παρά τις καλύτερες των αναμενόμενων επιδόσεις στο β’ και γ’ τρίμηνο της χρονιάς ο δρόμος της ανάκαμψης από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού είναι ακόμη μακρύς και δύσκολος. «Η παγκόσμια οικονομία επιστρέφει από τα βάθη της κρίσης. Ομως ο όλεθρος δεν έχει ακόμη τελειώσει. Ολες οι χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με αυτό που αποκαλώ “μακρύς ανήφορος”- μια δύσκολη ανάβαση που θα είναι μακρά, άνιση, αβέβαιη και ευάλωτη σε οπισθοδρομήσεις», τόνισε.
Η Βουλγάρα οικονομολόγος αποκάλυψε ότι η επόμενη εξαμηνιαία έκθεση World Economic Outlook –που θα δοθεί στη δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα- θα δείξει μια μικρή βελτίωση από τη συρρίκνωση 4,9% που το Ταμείο προέβλεπε για την παγκόσμια οικονομία τον περασμένο Ιούνιο. Σύμφωνα με την Γκεοργκίεβα, αυτό οφείλεται κυρίως στα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα περίπου 12 τρισ. δολαρίων που οι κυβερνήσεις έλαβαν προκειμένου να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Παρατήρησε ότι αυτή η στήριξη ήταν άνιση, καθώς κάποιες χώρες (οι ανεπτυγμένες) μπόρεσαν να κάνουν περισσότερα από άλλες (αναπτυσσόμενες). Παρά τις βελτιωμένες προβλέψεις, η έκθεση του ΔΝΤ θα δείχνει πιθανότατα όμως ότι η παγκόσμια οικονομία θα βυθιστεί φέτος στη χειρότερη ύφεση από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Γκεοργκίεβα προειδοποίησε τις κυβερνήσεις να αποφύγουν μια πρόωρη απόσυρση των πολιτικών στήριξης. «Οπου η πανδημία παραμένει, είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθούν οι γραμμές ζωής σε όλη και την οικονομία, για επιχειρήσεις και εργαζόμενους – με μέτρα όπως η αναστολή καταβολής φόρων, οι πιστωτικές εγγυήσεις, οι παροχές μετρητών και οι επιδοτήσεις μισθών» είπε χαρακτηριστικά.
Προσδιόρισε ακόμη ως άλλες προτεραιότητες των κυβερνώντων: την υπεράσπιση της υγείας των πολιτών, την προετοιμασία των χωρών του για τις διαρθρωτικές αλλαγές που πυροδότησε η πανδημία και την αντιμετώπιση του χρέους, ιδίως στις φτωχές χώρες.
Γερμανική αισιοδοξία
Σε αντίθεση με την Γκεοργκίεβα πάντως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς φάνηκε χθες να ανησυχεί λιγότερο. Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης διεμήνυσε σε συνέντευξή του ότι η Γερμανία θα ανακάμψει πολύ γρήγορα από την κρίση του κορονοϊού. «Η άποψή μου είναι ότι τα περισσότερα τμήματα της οικονομίας θα ανακάμψουν αρκετά γρήγορα, κάτι το οποίο βλέπουμε ήδη στα σημερινά στοιχεία».
Η αναφορά του αφορούσε τις παραγγελίες γερμανικών προϊόντων, οι οποίες σύμφωνα με τα χθεσινά επίσημα στοιχεία αυξήθηκαν κατά 4,5% τον Αύγουστο σχεδόν διπλάσια απ’ ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές οι αναλυτές. Η άνοδος αυτή οφειλόταν κυρίως στους Ευρωπαίους εταίρους της Γερμανίας, οι παραγγελίες των οποίων αυξήθηκαν κατά 14,6%. Τη σημασία της κοινής αγοράς σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο αναγνωρίζουν εδώ και καιρό τόσο οι Γερμανοί βιομήχανοι που εξάγουν όσο και η κυβέρνηση Μέρκελ. Η τελευταία πιέζει για την ταχύτερη υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης που αποφάσισαν νωρίτερα το καλοκαίρι οι ηγέτες της Ευρώπης και θα μοιράσει 750 δισ. ευρώ στη Γερμανία και τους εταίρους της.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας