«Ναι μεν, αλλά...» λέει για πολλοστή φορά η γερμανική κυβέρνηση στην τραπεζική ένωση της ευρωζώνης, δηλώνοντας διά του υπουργού Οικονομικών ότι προτίθεται να συναινέσει στη δημιουργία πανευρωπαϊκού ταμείου εγγύησης καταθέσεων, αλλά με όρους επιεικώς απαγορευτικούς.
Ο Ολαφ Σολτς, σε ανοικτή επιστολή του προς τους Financial Times, προέβαλε χθες τέσσερις προϋποθέσεις για να σταματήσει η Γερμανία να μπλοκάρει το μέτρο αυτό, που θεωρείται σκληρός πυρήνας της ανολοκλήρωτης τραπεζικής ένωσης. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προτείνει:
Πρώτον, η Ε.Ε. να έχει μια κοινή πτωχευτική διαδικασία για την εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών, κατά το παράδειγμα του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Ασφάλισης Καταθέσεων στις ΗΠΑ. Δεν είναι σαφές τι περισσότερο από την -ανεφάρμοστη μέχρι στιγμής- οδηγία bail in (=διάσωση τραπεζών με χρήματα των μετόχων, των ομολογιούχων και των μεγάλων καταθετών) εννοεί η πρόταση αυτή.
Δεύτερον, να μειωθούν περαιτέρω τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και οι κίνδυνοι που συνδέονται με το κρατικό χρέος. «Τα κρατικά ομόλογα δεν αποτελούν μια επένδυση χωρίς ρίσκο», λέει ο Σολτς και ζητεί οι τράπεζες να υποχρεώνονται να σχηματίζουν προβλέψεις έναντι κρατικών ομολόγων που έχουν στο ενεργητικό τους.
Τρίτον, να υπάρχει μεν κάποια μορφή κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού ασφάλισης των καταθέσεων, αλλά «η εθνική ευθύνη πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί κεντρικό στοιχείο». Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προτείνει, σε περίπτωση χρεοκοπίας μιας τράπεζας, έναν μηχανισμό τριών βημάτων: πρώτα να χρησιμοποιούνται τα χρήματα του εθνικού σχήματος εγγύησης καταθέσεων, έπειτα, εάν εξαντληθούν οι εθνικοί πόροι, ένα ευρωπαϊκό ταμείο ασφάλισης καταθέσεων να παρέχει περιορισμένη πρόσθετη ρευστότητα μέσω δανείων και, τέλος, αν χρειάζεται επιπλέον χρηματοδότηση, να παρεμβαίνει η χώρα της χρεοκοπημένης τράπεζας.
Τέταρτη προϋπόθεση για να προχωρήσει το ευρωπαϊκό ταμείο ασφάλισης καταθέσεων, κατά τον Σολτς, είναι η ενιαία φορολογία των τραπεζών στην Ε.Ε. «Το Βερολίνο επιθυμεί να συμβιβαστεί και να άρει το αδιέξοδο...Κατανοούμε ότι οι συμβιβασμοί είναι αναγκαίοι για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης», αναφέρει ο Σολτς στην επιστολή του στους FT. Ωστόσο, οι όροι που προβάλλει είτε οδηγούν την τραπεζική ένωση σε νέο αδιέξοδο, είτε την απωθούν στο... πολύ απώτατο μέλλον.
Γ. Κιμπουρόπουλος
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας