Πριν από λίγες ημέρες ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών του βρετανικού Εργατικού Κόμματος Τζον Μακ Ντάουελ κατέθεσε αίτημα στο Κοινοβούλιο της χώρας του για τη διεξαγωγή έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί αν μια έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία θα αποφέρει τεράστια κέρδη σε κερδοσκόπους επενδυτές που χρηματοδοτούν γενναία τόσο τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζονσον όσο και το Συντηρητικό Κόμμα.
Το αίτημα –που απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από την κυβέρνηση Τζόνσον– αποτελεί το επιστέγασμα σωρείας καταγγελιών, δημοσιευμάτων αλλά και πραγματικών στοιχείων που βομβαρδίζουν τους τελευταίους μήνες τη βρετανική κοινή γνώμη.
Σύμφωνα με αυτά, δεκάδες hedge funds έχουν επενδύσει τεράστια ποσά –κάποιες εκτιμήσεις λένε πως ξεπερνούν τα 8 δισεκατομμύρια λίρες– στο ενδεχόμενο ενός «άτακτου Brexit» ποντάροντας στην πτώση της στερλίνας και μετοχών επιλεγμένων βρετανικών εταιρειών.
Τα funds αυτά λέγεται ότι έχουν χρηματοδοτήσει αδρά, νωρίτερα, τον Μπόρις Τζόνσον και τους Τόρηδες, τροφοδοτώντας τεράστια ερωτήματα για τα πραγματικά κίνητρα των αποφάσεων του Βρετανού πρωθυπουργού στην υπόθεση Brexit και των εξαγγελιών του για μια οριστική έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. στο τέλος του μήνα.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των Τόρις στην κυβέρνηση Μέι, Φίλιπ Χάμοντ, ήταν αποκαλυπτικότατος πριν από μία εβδομάδα: «Ο Τζόνσον υποστηρίζεται από κερδοσκόπους οι οποίοι έχουν ποντάρει δισεκατομμύρια σε ένα σκληρό Brexit και υπάρχει μόνον ένας τρόπος αυτό να φέρει κέρδη σε αυτούς: μια συντριβή χωρίς συμφωνία που θα γονατίσει τη στερλίνα και θα εκτοξεύσει τον πληθωρισμό».
Η επίθεση Χάμοντ στον Τζόνσον βρήκε στήριξη από τον Νικ Μακφέρσον, πρώην ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος τόνισε ότι τα ερωτήματα για τις πολιτικές διασυνδέσεις των hedge funds που έχουν σορτάρει σε λίρα και χώρα είναι απόλυτα λογικά.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο Τζόνσον μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου, στη διάρκεια της εκστρατείας του για την κατάληψη της ηγεσίας του Συντηρητικού Κόμματος, έλαβε εξαψήφια ποσά χρηματοδότησης από hedge funds, μερικά εκ των οποίων είχαν χρηματοδοτήσει και την εκστρατεία υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. (Leave Vote) στο δημοψήφισμα του 2016. Στην ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων ο ΜακΝτόνελ ισχυρίστηκε ότι η χρηματοδότηση του Τζόνσον ανήλθε στις 726.000 στερλίνες και μέρος αυτής προερχόταν από hedge funds.
«Οσοι χρηματοδότησαν την εκστρατεία του Τζόνσον δεν επιδιώκουν αναγκαία να επηρεάζουν την πολιτική του. Ενδεχομένως τον βλέπουν ως καλύτερη ελπίδα για το Brexit που επιθυμούν. Η οικονομική του στήριξη, όμως, από ανθρώπους που θέλουν να κερδίσουν από το Brexit δημιουργεί σύγκρουση συμφερόντων για τον Τζόνσον καθώς ασκεί ψυχολογική πίεση προκειμένου να κάνει αυτό που οι υποστηρικτές τους θέλουν, αντί γι' αυτό που είναι καλύτερο για το συμφέρον της χώρας», υπογραμμίζει ο οικονομολόγος Φράνσις Κόπολα.
Σαφέστερη η αδελφή του Τζόνσον, Ραχήλ, που προσπαθώντας να εξηγήσει την τελολογική στρατηγική του Βρετανού πρωθυπουργού για μια πάση θυσία έξοδο της Βρετανία από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου, μίλησε πριν από λίγες ημέρες στο ραδιόφωνο του BBC για «επιρροή από ανθρώπους που έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια σορτάροντας τη στερλίνα και τη χώρα με την ελπίδα ενός άτακτου Brexit».
Οι φίλοι του Μπόρις
Ποιοι είναι όμως αυτοί οι άνθρωποι;
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Byline Times, μεταξύ 10 Μαΐου και 23 Ιουλίου ο Τζόνσον έλαβε για την προσωπική του εκστρατεία στη διεκδίκηση της ηγεσίας των Τόρηδων δωρεές 665.000 λιρών, εκ των οποίων τα 2/3 (435.500 λίρες) προέρχονταν από hedge funds, traders του City και πολύ πλούσιους Βρετανούς.
Περί τις 318.000 λίρες από αυτές τις δωρεές χορηγήθηκαν καθυστερημένα, μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος και προέρχονταν από hedge funds και ανθρώπους με τους οποίους ο Τζόνσον είχε συνεργαστεί στην εκστρατεία του Vote Leave για το δημοψήφισμα.
Οι Κρίσπιν Οντεϊ, Πολ Μάρσαλ, Πίτερ Κρούντας, Τζον Μουνιχαν, Τζον Γουντ, Ρόμπιν Βάρλεϊ,Φίλιπ Χάρις, η JCB και η Τhe Bristol Port Company δώρισαν «κάτι» όλοι μαζί, άμεσα ή έμμεσα (μέσω εταιρειών στις οποίες συμμετείχαν), στην εκστρατεία του Τζόνσον για την ηγεσία των Τόρις. Οι ίδιοι περίπου είχαν συνεισφέρει περισσότερες από 2 εκατ. στερλίνες στην εκστρατεία Vote Leave.
Σύμφωνα πάντα με τους Byline Times, τα hedge funds που χρηματοδότησαν άμεσα ή έμμεσα την εκστρατεία του Τζόνσον έχουν μέχρι στιγμής σορτάρει περί τα 4,6 δισ. στερλίνες σε αξίες που θα φέρουν κέρδη μετά από ένα άτακτο Brexit. Οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες ήταν δωρήτριες του Vote Leave και σόρταραν και με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Ακόμη 3,7 δισ. στερλίνες είναι οι σορτ θέσεις εταιρειών που ήταν δωρήτριες της εκστρατείας Vote Leave, αλλά δεν δώρισαν άμεσα την εκστρατεία του Τζόνσον.
Το συνολικό ποσό που παίζεται δηλαδή αυτή τη στιγμή σε υποτιμητική κερδοσκοπία στην προοπτική ενός άτακτου Brexit αγγίζει, σύμφωνα με τους Byline Times, τα 8,3 δισ. στερλίνες. Αρκετοί αναλυτές το βρίσκουν υπερβολικό.
Ανεξαρτήτως αυτού, η πραγματικότητα είναι πάντως ότι τα μεγάλα κέρδη από το σορτάρισμα πραγματοποιούνται από μια σχετικά μικρή ομάδα πλούσιων ατόμων. Τα επίσημα στοιχεία για τις θέσεις σορτ δείχνουν καθημερινά τα ίδια ονόματα – Marshall Wace, Odey Asset Management, GLG, AQR και BlackRock.
H Marshall Wace διαχειρίζεται 39 δισ. δολάρια. Ιδρυτές της είναι οι Πολ Μάρσαλ και Ιαν Γουέις που τον περασμένο Ιανουάριο δημοσίευαν στους Times άρθρο υπό τον τίτλο: «Ας βιαστούμε με το Brexit: θα υπάρξουν οφέλη για όλους».
Ο Κρίσπιν Οντεϊ ιδιοκτήτης της Odey Asset Management δώρισε περί τις 900.000 λίρες για τη Vote Leave και σόρταρε σε λίρα και κρατικά ομόλογα αποκομίζοντας μετά το δημοψήφισμα κέρδη 220 εκατ. λιρών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας