Μήνυμα προς την ιταλική κυβέρνηση να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό της ώστε να αποφύγει τη σύγκρουση με τις Βρυξέλλες έστειλαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα στο Λουξεμβούργο με θέμα την ιταλική οικονομία.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, τόνισε ότι «πρέπει να διαβεβαιώσουμε τους πάντες, τους Ιταλούς πολίτες, τις επιχειρήσεις και τους Ευρωπαίους επενδυτές, ότι υπάρχει μια δέσμευση» και πρέπει να την τηρούμε όλοι.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το δημόσιο χρέος της Ιταλίας έχει φτάσει το 132,2% του ΑΕΠ της, που είναι υπερδιπλάσιο του του ορίου του 60%, ενώ μέσα στο 2019 εκτιμάται ότι θα φτάσει το 135%.
Κατά τη άφιξή τους στη σύνοδο Λουξεμβούργου, οι υπουργοί Οικονομικών χωρών-μελών της Ε.Ε. κάλεσαν την ιταλική κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της χώρας όπως απορρέουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά, εκτός από τη σοβαρή σύγκρουση με τις Βρυξέλλες θα τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα της ευρωζώνης.
«Ελπίζω πως η Ιταλία θα πιάσει το χέρι που της τείνει η Επιτροπή λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ κατά την άφιξή του στη σύνοδο στο Λουξεμβούργο.
«Υπάρχουν κανόνες στην ευρωζώνη, κανόνες που αφορούν τους προϋπολογισμούς και το χρέος. Δεν είναι εύκολο, αλλά όλοι προσπαθούμε να τους τηρήσουμε», τόνισε.
«Στο τέλος τέλος, οι κανόνες δεν είναι μόνο κάτι γραμμένο σε ένα χαρτί, έχουν σκοπό», επέμεινε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς.
Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί τόνισε επίσης ότι η «πόρτα μου είναι ανοικτή».
«Είμαι έτοιμος να εξετάσω νέα στοιχεία, νέα μέτρα» που θα δείχνουν «ξεκάθαρα πως η Ιταλία είναι εντός τροχιάς», πρόσθεσε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε την περασμένη εβδομάδα τον δρόμο για οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ιταλίας, εκτιμώντας πως μια πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της «αιτιολογείται» λόγω του κολοσσιαίου χρέους της.
Η έναρξη της «διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος» δεν πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή πριν από το τέλος μιας πολύπλοκης διαδικασίας που απαιτεί την έγκριση των άλλων κρατών-μελών μπορεί να καταλήξει σε κυρώσεις που φθάνουν το 0,2% του ιταλικού ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Τζοβάνι Τρία, υποστήριξε ότι η Ιταλία «δεν έχει ανάγκη διορθωτικά μέτρα, αν όχι θα το κάναμε».
«Διαπραγματευόμαστε τους στόχους του ελλείμματος και θα αποδείξουμε πως θα τους φθάσουμε γιατί οι στόχοι αυτοί μας τοποθετούν σε θέση ασφάλειας», είπε επίσης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας