Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν κατόρθωσαν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους όσον αφορά τον μελλοντικό προϋπολογισμό των 19 χωρών που μοιράζονται το κοινό νόμισμα, που ήταν και το θέμα του σημερινού Eurogroup. Παρέπεμψαν τις αποφάσεις στην επόμενη συνάντηση του Εurogoup τον Ιούνιο.
Οι 28 χώρες της Ε.Ε. έχουν έναν κοινό προϋπολογισμό, ο οποίος ορίζεται κάθε επτά χρόνια και ισούται με το 1% του ακαθάριστου προϊόντος της Ένωσης. Οι χώρες της ευρωζώνης ζητούν έναν δικό τους, ξεχωριστό προϋπολογισμό, ώστε να μπορούν να παρεμβαίνουν στη νομισματική πολιτική της ομάδας παράλληλα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ο κοινός προϋπολογισμός της ευρωζώνης έχει συμφωνηθεί να είναι μέρος του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2021, με τα κονδύλιά του να προορίζονται για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών της ζώνης του ευρώ και την επίτευξη μεγαλύτερης συνοχής μεταξύ τους, ειδικά σε περιπτώσεις κρίσης.
Σύμφωνα με τον Μάριο Σεντένο, πρόεδρο του Eurogroup, ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης είναι πολύ σημαντικός για την περαιτέρω ολοκλήρωση της ομάδας των 19, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
Καθώς το μέγεθος του προϋπολογισμού θα ορίζεται στο πλαίσιο του κεντρικού προϋπολογισμού της Ε.Ε. πολλές χώρες αντιδρούν θεωρώντας ότι αφήνει περιθώρια για πολιτικά παιχνίδια από τους ηγέτες των χωρών.
Γαλλία και Γερμανία έχουν προτείνει οι προϋπολογισμός της ευρωζώνης να χρηματοδοτείται τόσο από την Ε.Ε. όσο και από ένα μίγμα φόρων, μεταξύ των οποίων ο φόρος χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Η Γαλλία επιμένει επίσης να εφαρμοστεί και ένας φόρος στην ψηφιακή οικονομία.
Ωστόσο, για να εγκριθούν όλα αυτά θα πρέπει να υπογραφεί μια ειδική διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ των χωρών-μελών, ανάλογη αυτής που υπογράφτηκε για τη δημιουργία του ταμείου για τη διάσωση χωρών.
«Υπάρχουν σημαντικά κρίσιμα σημεία που παραμένουν ανοιχτά, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι θα βρούμε κοινό τόπο τον Ιούνιο», δήλωσε ο Μάριο Σεντένο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιτίθεται στη διακυβερνητική προσέγγιση του προϋπολογισμού της ευρωζώνης, διότι έτσι θα αυξηθεί ο έλεγχος των πόρων από τις κυβερνήσεις και θα μειωθεί η ισχύς των ευρωπαϊκών θεσμών στη διαχείρισή τους.
Το Απρίλιο, συμφωνήθηκε ότι η Κομισιόν, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη, θα θέσει τις προτεραιότητες του προϋπολογισμού.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας