Οι κυβερνήσεις πρέπει να προωθήσουν τις οικονομίες τους και να εξασφαλίσουν καλύτερη ποιότητα ζωής για τους λιγότερο προνομιούχους, τόνισε ο Άνχελ Γκουρία από την Παγκόσμια Κυβερνητική Σύνοδο Κορυφής που είναι σε εξέλιξη στα ΗΑΕ. Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ επισήμανε ότι οι πολίτες θα εγκαταλείπουν τις αρχές της δημοκρατίας, εξαιτίας του λαϊκισμού και της διεύρυνση του χάσματος μεταξύ εχόντων και μη προνομιούχων.
Από το Ντουμπάι, όπου διεξάγεται η Παγκόσμια Κυβερνητική Σύνοδος Κορυφής 2018, με τη συμμετοχή 4.000 αντιπροσώπων, μεταξύ των οποίων πρωθυπουργοί και εκπρόσωποι 16 διεθνών οργανισμών, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης αναφέρθηκε στο μεγάλο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών και τόνισε ότι οι κυβερνήσεις σ' όλον τον κόσμο πρέπει να βρουν πιο σταθερό έδαφος για να προωθήσουν τις οικονομίες τους και να εξασφαλίσουν καλύτερη ποιότητα ζωής για τους λιγότερο προνομιούχους πολίτες τους.
Σύμφωνα με τον Άνχελ Γκουρία, οι κυβερνήσεις διατρέχουν τον κίνδυνο οι πολίτες να εγκαταλείψουν τις βασικές αρχές της δημοκρατίας καθώς οι χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με αυξανόμενο λαϊκισμό και με τη διεύρυνση του χάσματος ανάμεσα στους έχοντες και τους μη προνομιούχους.
«Μερικές χώρες μοιάζουν μάλιστα να βρίσκονται στα πρόθυρα της παραίτησης από την εκλογική διαδικασία», είπε και συμπλήρωσε: «Γιατί χάσαμε το Brexit; Επειδή 60% των νέων δεν πίστεψε ότι χρειαζόταν να πάει να ψηφίσει».
Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ υποστήριξε πως πολλές παγκόσμιες κυβερνήσεις έχασαν το τρένο για να βοηθήσουν τους μη προνομιούχους ψηφοφόρους τους τα 10 τελευταία χρόνια μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 και ο «κατακερματισμός μπορεί να είναι χειρότερος στο μέλλον, αν δεν απαντηθούν οι ανάγκες των πιο ευάλωτων στοιχείων της κοινωνίας».
«Αφήσαμε υπερβολικά πολλούς ανθρώπους έξω από τη διαδικασία. Πρέπει να δούμε πώς θα τους πάρουμε και πάλι μαζί μας».
Η Λαγκάρντ δεν ανησυχεί
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο Ντουμπάι, εξέφρασε την πεποίθηση πως οι τελευταίες διακυμάνσεις στις χρηματαγορές, με τα σκαμπανεβάσματα στα διεθνή χρηματιστήρια, δεν είναι ανησυχητικές.
Όπως είπε, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη είναι ισχυρή και η διαθέσιμη χρηματοδότηση επαρκής.
Όσον αφορά την παγκόσμια ανάπτυξη, μιλώντας σε συνέδριο στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Κυβερνητικής Συνόδου Κορυφής για τις παγκόσμιες επιχειρήσεις και τις κοινωνικές τάσεις, δήλωσε ότι οι ρυθμιστικές αρχές και οι κυβερνήσεις πρέπει να επωφεληθούν από την ευκαιρία να αποφύγουν μελλοντικές κρίσεις προχωρώντας σε οικονομικές και χρηματοπιστωτικές μεταρρυθμίσεις.
«Είμαι ευλόγως αισιόδοξη εξαιτίας του τοπίου που έχουμε αυτή τη στιγμή. Όμως δεν μπορούμε να καθίσουμε και να περιμένουμε να συνεχιστεί η ανάπτυξη σαν κάτι φυσικό».
Τι είναι η Παγκόσμια Κυβερνητική Σύνοδος Κορυφής
Η Παγκόσμια Κυβερνητική Σύνοδος Κορυφής θα διαρκέσει από τις 11 ώς τις 13 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 120 συνεδριάσεις, που θα επικεντρωθούν στο κεντρικό θέμα με τίτλο «Διαμόρφωση Μελλοντικών Κυβερνήσεων».
Η σύνοδος κορυφής περιλαμβάνει έξι παγκόσμια φόρουμ που θα επικεντρώσουν στην ενοποίηση των προσπαθειών για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος και ενός ασφαλέστερου κόσμου με ειρήνη, ευημερία και αειφορία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας