Πρώτη ύλη για την παρασκευή του τσιζκέικ. Γλυκό με φανατικούς φίλους σε όλο τον κόσμο. Το τυρί κρέμα, όμως, είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν που ταιριάζει τόσο σε γλυκά όσο και σε αλμυρά εδέσματα.
Μπορεί να συνδυαστεί με ήπιες αλλά και δυνατές γεύσεις άλλων τροφίμων. Λατρεύω να το αλείφω σε φρέσκο ψωμί και να το «σκεπάζω» με μαρμελάδα πορτοκάλι, με ροκφόρ, με αλλαντικά, με μέλι, με καπνιστό σολομό, με... τα πάντα και να το απολαμβάνω!
Σήμερα θα το μαγειρέψω, μαζί με αλμυρά υλικά, μέσα σε κατσαρόλες και ταψιά, δημιουργώντας νόστιμα πιάτα.
Κοτόπουλο με ροζ σάλτσα
•4 φιλέτα στήθος κοτόπουλου
•2 ντομάτες ψιλοκομμένες
•1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
•2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•1 κουταλιά αλεύρι
•4 κουταλιές λάδι
•2 φλιτζάνια ζωμός κοτόπουλου
•50 γραμμ. τυρί κρέμα τύπου Φιλαδέλφεια
•αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε 2 κουταλιές λάδι να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Το βγάζουμε, ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι 2-3 λεπτά και στη συνέχεια ρίχνουμε το σκόρδο. Γυρίζουμε με ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε το αλεύρι και λίγη πάπρικα.
Ανακατεύουμε 1 λεπτό και προσθέτουμε σιγά σιγά τον ζωμό συνεχίζοντας το ανακάτεμα για να μη σβολιάσει. Ρίχνουμε τις ντομάτες και το κοτόπουλο, πιπέρι και αλάτι (εκτός αν χρησιμοποιήσαμε κύβο για τον ζωμό), χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με καπάκι και μαγειρεύουμε 20 περίπου λεπτά.
Βάζουμε 3-4 κουταλιές σάλτσα από το φαγητό σε μπολ μαζί με το τυρί, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μείγμα πάνω στο κοτόπουλο. Αφήνουμε 2-3 λεπτά να δέσουν οι γεύσεις και κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά.
Τυρόπιτα
•9 φύλλα κρούστας
•300 γραμμ. φέτα
•300 γραμμ. ανθότυρο
•300 γραμμ. γκούντα
•300 γραμμ. έμενταλ
•3-4 αυγά
•200 γραμμ. τυρί κρέμα τύπου Φιλαδέλφεια σε θερμοκρασία δωματίου
•100 γραμμ. φέτα για το πάνω πάνω φύλλο
•λάδι ή βούτυρο για τα φύλλα
Τρίβουμε στο χοντρό του τρίφτη τα πρώτα τέσσερα τυριά και τα βάζουμε σε μπολ. Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε. Ανακατεύουμε καλά κι αν χρειάζεται ρίχνουμε 2-3 κουταλιές γάλα για να έχουμε ομοιογενές μείγμα. Λαδώνουμε ένα πυρέξ και στρώνουμε 3 φύλλα (λαδώνοντας ενδιάμεσα). Στρώνουμε το μισό μείγμα.
Σκεπάζουμε με άλλα 3 φύλλα, πάντα λαδωμένα και καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα τυριών. Στρώνουμε άλλα δύο, απλώνουμε επάνω το τυρί κρέμα να καλύψει όλη την επιφάνεια και σκεπάζουμε με το τελευταίο φύλλο.
Το λαδώνουμε, ραντίζουμε λίγο νερό και τη φέτα που έχουμε θρυμματίσει με πιρούνι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, 35-40 λεπτά ή ώσπου ροδίσει η τυρόπιτα πάνω κάτω.
Σουφλέ με σπανάκι και τυριά
•100 γραμμ. σπανάκι φρέσκο
•150 γραμμ. τυρί κρέμα τύπου Φιλαδέλφεια
•1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
•1 φλιτζάνι γάλα
•4 κουταλιές βούτυρο
•100 γραμμ. ανθότυρο τριμμένο
•50 γραμμ. μοτσαρέλα τριμμένη
•50 γραμμ. παρμεζάνα τριμμένη
•3 αυγά
•αλάτι, πιπέρι
•βούτυρο για το πυρέξ
Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά το σπανάκι. Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο πυρέξ ή 4-5 μικρά. Διαλέγουμε μεγάλα φύλλα και ντύνουμε το πυρέξ. Το υπόλοιπο σπανάκι το ψιλοκόβουμε.
Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε ανακατεύοντας με σύρμα, το γάλα, το τυρί κρέμα, το βούτυρο (λιωμένο) και τα τυριά.
Στο τέλος κοσκινίζουμε και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω στα φύλλα και ψήνουμε το σουφλέ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου ή ώσπου να ροδίσει. Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.
Αρνί με αγκινάρες
•1 κιλό αρνί, χωρίς κόκαλο
•10-12 αγκινάρες (καρδιές)
•χυμός ενός λεμονιού
•1 φλιτζάνι κρασί λευκό
•1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα
•2 σκελίδες σκόρδο
•1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
•100 γραμμ. τυρί κρέμα τύπου Φιλαδέλφεια
•1/2 φλιτζάνι λάδι
•αλάτι, πιπέρι
Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια, μπουκιές. Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκες αγκινάρες τις καθαρίζουμε και τις καρδιές τις φυλάμε σε μπολ με λίγο νερό και τον χυμό λεμονιού. Βάζουμε σε μπλέντερ τα αμύγδαλα και 1 σκελίδα σκόρδο και τα πολτοποιούμε.
Τα ρίχνουμε σε μπολ, προσθέτουμε το τυρί, το μισό λάδι και ένα φλιτζάνι νερό. Τα ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει κρέμα. Μπορεί να χρειαστεί λίγο νερό ακόμη.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι και ροδίζουμε το κρέας. Το βγάζουμε και ρίχνουμε το κρεμμύδι και 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη. Τσιγαρίζουμε 2-3 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.
Ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα, ρίχνουμε αλάτι και ζεστό νερό ίσα να το σκεπάζει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε περίπου μισή ώρα.
Προσθέτουμε τις αγκινάρες και την κρέμα τυριού. Ρίχνουμε πιπέρι και αν χρειάζεται λίγο ζεστό νερό ακόμη και συνεχίζουμε το μαγείρεμα άλλη μισή ώρα ή ώσπου μαλακώσουν το κρέας και οι αγκινάρες. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με άνηθο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας