Ο φετινός χειμώνας φαίνεται να έχει τρελά κέφια! Πολικές θερμοκρασίες απ' άκρη σ' άκρη στη χώρα μας, αποκλεισμένα χωριά, νησιά ντυμένα στα λευκά, χιόνια μέχρι την άκρη της θάλασσας.
Και έπεται συνέχεια, όπως μας ενημερώνουν οι μετεωρολόγοι.
Μέσα στο κρύο και την κρίση, με πολλές εστίες χωρίς κεντρική θέρμανση (δεν θα επεκταθώ σε πολύ χειρότερες συνθήκες), η σωστή διατροφή θα μας βοηθήσει να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας και να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία του σώματός μας.
Χρειαζόμαστε μικρά ζεστά γεύματα ή ροφήματα κάθε τρεις ώρες, ώστε να κάνουμε περισσότερες καύσεις και να λειτουργούμε σε υψηλούς ρυθμούς.
Ας συνδυάσουμε τρόφιμα κι ας μαγειρέψουμε πιάτα με θρεπτική αξία να μας ζεστάνουν τα σωθικά.
Ας «πάρουμε» και μερικές θερμίδες παραπάνω, δεν χάλασε κι ο κόσμος, σαν αντίδοτο στο κρύο.
Φακές με λουκάνικα
- 2 ξερά κρεμμύδια
- 2 κίτρινες πιπεριές
- 1 πιπεριά Φλωρίνης
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1/2 φλιτζάνι λάδι
- 500 γραμμ. χωριάτικο λουκάνικο
- 3 ντομάτες ψιλοκομμένες
- 300 γραμμ φακές
- αλάτι, πιπέρι, πιπέρι καγιέν, πάπρικα και λίγο θυμάρι
Βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί και χοντροκόβουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές και τα ρίχνουμε. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε τα λουκάνικα κομμένα σε ροδέλες. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε τις ντομάτες και το σκόρδο ψιλοκομμένο. Ανακατεύουμε 2-3 λεπτά ακόμη. Ρίχνουμε τις φακές και 4 φλιτζάνια ζεστό νερό. Προσθέτουμε αλάτι, τα πιπέρια και το θυμάρι. Αφήνουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά, χαμηλώνουμε και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και δέσει η σάλτσα του φαγητού.
Κοτόπουλο με ρεβίθια
- 300 γραμμ. ρεβίθια
- 4-5 μπούτια κοτόπουλου
- 2 κρεμμύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 3/4 φλιτζανιού λάδι
- αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, ρίγανη
- χυμό και ξύσμα από ένα λεμόνι
- 2-2 1/2 φλιτζάνια ζωμό κότας
- μαϊντανό ψιλοκομμένο
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το κοτόπουλο, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, ρίγανη και το σκόρδο λιωμένο. Τα ανακατεύουμε, τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο από το προηγούμενο βράδυ. Μουλιάζουμε και τα ρεβίθια. Την επομένη τα στραγγίζουμε, τα πασπαλίζουμε με λίγη σόδα και τα αφήνουμε 15 λεπτά. Τα ξεπλένουμε καλά και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Τα στραγγίζουμε. Χοντροκόβουμε τα κρεμμύδια και τα στρώνουμε σε βαθύ ταψί. Τα αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε λίγο λάδι. Στρώνουμε τα κομμάτια κοτόπουλου και στα κενά βάζουμε τα ρεβίθια. Ρίχνουμε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το υπόλοιπο λάδι και καλύπτουμε το φαγητό με τον ζωμό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 1 ώρα και ένα τέταρτο ή μέχρι να μαλακώσουν τα ρεβίθια και να ροδίσει το κοτόπουλο. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε.
Φασόλια με λάχανο
- 500 γραμμ. φασόλια
- 1/2 φλιτζάνι λάδι
- λάχανο, περίπου 500 γραμμ.
- 2 κρεμμύδια
- 3-4 κλωνάρια σέλερι ή σέλινο
- χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
- αλάτι, μπούκοβο
Μουλιάζουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ. Την επομένη τα βράζουμε σε αρκετό νερό, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Τα σουρώνουμε και κρατάμε 2 φλιτζάνια από το νερό που έβρασαν. Χοντροκόβουμε το λάχανο, το πλένουμε και αφήνουμε να στραγγίσει. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε τα κρεμμύδια χοντροκομμένα και το λάχανο. Τα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαραθούν. Τα σβήνουμε με τον χυμό λεμονιού, προσθέτουμε 1 φλιτζάνι από το νερό όπου έβρασαν, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει το λάχανο. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα φασόλια, αλάτι, το ξύσμα λεμονιού, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για άλλα 10-15 λεπτά. Μόλις το φαγητό χυλώσει και μείνει με πηχτή σάλτσα είναι έτοιμο. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο σέλινο και μπούκοβο.
Μανιτάρια με πατάτες
- 500 γραμμ. μανιτάρια
- 500 γραμμ. μικρές στρογγυλές πατάτες
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
- 1 κουταλιά μουστάρδα
- 1/2 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο και λάδι (μισό μισό)
- 100 γραμμ. ροκφόρ (μπλε τυρί)
- μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις αφήνουμε να στεγνώσουν. Δεν τις καθαρίζουμε. Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι με το βούτυρο, ρίχνουμε τις πατάτες και τις γυρίζουμε με ξύλινη κουτάλα να σοταριστούν γύρω γύρω. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα, ρίχνουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε άλλα 5 λεπτά. Διαλύουμε στο κρασί τη μουστάρδα και «σβήνουμε» το φαγητό. Αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Μαγειρεύουμε μέχρι να ψηθούν οι πατάτες (αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό) και να εξατμιστούν τα υγρά. Λιώνουμε το τυρί με ένα πιρούνι και το ρίχνουμε στο τηγάνι. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό, ανακατεύουμε προσεκτικά να λιώσει το τυρί και σερβίρουμε αμέσως.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας