«Χάλια νιώθω, θέλω επειγόντως ένα γλυκό». Πόσες φορές το έχουμε πει ή ακούσει αυτό.
Ανάγκη, επιθυμία ή απλώς δικαιολογία; Κάπου στη μέση μάλλον κρύβεται η αλήθεια.
Ενα είναι σίγουρο: εκτός από πολλές θερμίδες η κατανάλωση ενός γλυκού μάς χαρίζει ευεξία.
Είναι λοιπόν ένα νόμισμα με δύο πλευρές, που δίνει ενέργεια στον οργανισμό μας, αλλά ταυτόχρονα και «ύπουλος» εχθρός του.
Δεν το κουράζω άλλο, μέρα που είναι σήμερα. Ενα γλυκάκι θέλω να φάω, αλλά όχι σοκολατένιο.
Ας περάσουμε στην κουζίνα να φτιάξουμε άσπρα, λαχταριστά γλυκά, να ευχηθούμε χρόνια πολλά στην «Εφ.Συν.» που σήμερα γίνεται τεσσάρων χρόνων.
Τσίζκεϊκ λεμόνι
για τη βάση:
● 200 γραμμ. αλεύρι
● 80 γραμμ. ζάχαρη
● 100 γραμμ. βούτυρο
για τη γέμιση:
● 200 γραμμ. τυρί Φιλαδέλφεια
● 400 γραμμ. ανθότυρο
● 3 αυγά
● 200 γραμμ. ζάχαρη
● 50 ml χυμό λεμονιού
● το ξύσμα από 1 λεμόνι
λίγες σταγόνες εσάνς βανίλια
2 1/2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
για το γαρνίρισμα:
● 150 γραμμ. κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε σαντιγί
Βάζουμε σε μπολ τη ζάχαρη, το αλεύρι και το κρύο βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια. Τα ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν ψίχουλα. Ντύνουμε ένα στρογγυλό ταψί με λαδόκολλα, ρίχνουμε το μείγμα και το πιέζουμε λίγο με ένα κουτάλι να ισιώσει. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, 30 λεπτά. Στο μεταξύ βάζουμε σε μπολ το ανθότυρο, το τυρί Φιλαδέλφεια και τη ζάχαρη. Τα ανακατεύουμε με σύρμα και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, τη βανίλια, το ξύσμα και τον χυμό. Τέλος κοσκινίζουμε το κορν φλάουρ συνεχίζοντας το χτύπημα με το σύρμα. Πρέπει να έχουμε μία λεία κρέμα χωρίς σβόλους. Την ρίχνουμε στην ψημένη βάση και συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 180 βαθμούς για μία ώρα, περίπου. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει, γαρνίρουμε με σαντιγί και σερβίρουμε.
Κέικ καρύδας
● 150 γραμμ. αποξηραμένη καρύδα + καρύδα για τη διακόσμηση
● 150 ml νερό
● 250 γραμμ. βούτυρο
● 350 γραμμ. μαύρη ζάχαρη
● 1 βανίλια σκόνη
● 4 ασπράδια αυγών
● 400 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
για την επικάλυψη:
● 120 γραμμ. βούτυρο
● 60 ml γάλα
● 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
● 250 γραμμ. ζάχαρη άχνη
Βγάζουμε το βούτυρο από το ψυγείο και το αφήνουμε να μαλακώσει. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί 24-26 εκατ. Βάζουμε στο νερό την καρύδα και την αφήνουμε μισή ώρα να μαλακώσει. Σε μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη βανίλια και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουμε ένα ένα τα ασπράδια και συνεχίζουμε το χτύπημα. Κλείνουμε το μίξερ, προσθέτουμε το μείγμα νερού-καρύδας και ανακατεύουμε απαλά με ξύλινη κουτάλα. Κοσκινίζουμε και προσθέτουμε το αλεύρι συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, στους 180 βαθμούς. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει. Σε μπολ βάζουμε το βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου), το γάλα και τη μισή ζάχαρη και τα χτυπάμε με σύρμα. Προσθέτουμε τη βανίλια και σιγά σιγά την υπόλοιπη ζάχαρη (ή όση χρειάζεται) μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα. Καλύπτουμε με σπάτουλα το κέικ και το πασπαλίζουμε με καρύδα.
Τούρτα με μπισκότα
● 1 πακέτο πτι μπερ (ή άλλο τραγανό μπισκότο) + 5-6 για διακόσμηση
● 200 γραμμ. βούτυρο
● 500 γραμμ. κρέμα γάλακτος
● 150 γραμμ. ζαχαρούχο γάλα
● 2 φύλλα ζελατίνη
Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε τα μπισκότα (εγώ βάζω κανέλας, αυτά τα λεπτά, πολύ τραγανά που μας προσφέρουν στα «καφέ») λίγα λίγα στο μούλτι και τα αλέθουμε, να μη γίνουν σκόνη. Κρατάμε λίγα αλεσμένα για τη διακόσμηση. Τα βάζουμε σε μια φόρμα με σούστα και ρίχνουμε το βούτυρο. Τα σκεπάζουμε με λαδόκολλα και τα πατάμε με την πίσω μεριά ενός κουταλιού να ισιώσουν. Το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Μουλιάζουμε τη ζελατίνη σε λίγη κρέμα γάλακτος ζεστή. Ανακατεύουμε να διαλυθεί και την αφήνουμε να κρυώσει. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε την κρέμα γάλακτος και τη χτυπάμε. Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα και τη ζελατίνη. Καταψύχουμε για μισή ώρα την τούρτα μας. Την βγάζουμε και την καλύπτουμε με το τριμμένο μπισκότο. Την αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες ή καλύτερα ένα βράδυ πριν τη σερβίρουμε.
Φλογέρες με κρέμα
● 6 φύλλα κρούστας
● 400 γραμμ. τυρί Φιλαδέλφεια
● 1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
● βούτυρο (για τα φύλλα)
● καλούπια από χάλυβα (για φλογέρες)
Σε μπολ βάζουμε το τυρί με το ζαχαρούχο και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός, στη χαμηλή ταχύτητα, για 1-2 λεπτά. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και παγώνουμε την κρέμα 4-5 ώρες. Απλώνουμε σε πάγκο το πρώτο φύλλο, το αλείφουμε με βούτυρο και επάνω του στρώνουμε το δεύτερο, το βουτυρώνουμε και το σκεπάζουμε με το τρίτο. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και στα άλλα τρία φύλλα. Κόβουμε τετράγωνα κομμάτια περίπου 12 εκατοστών και τα τυλίγουμε στα καλούπια. Καλύπτουμε ένα ταψί του φούρνου με λαδόκολλα και τα τοποθετούμε με την ένωση προς τα κάτω. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς, περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα, χωρίς να τα αφήσουμε από τα μάτια μας ούτε για ένα λεπτό. Τα βγάζουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν και αφαιρούμε τα καλούπια. Τα γεμίζουμε με την κρέμα και τα βάζουμε μία ώρα στο ψυγείο πριν τα σερβίρουμε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας