Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
22.2° 15.8°
2 BF
94%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
22.8° 20.5°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 20.5°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
2 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
60%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.5° 21.5°
2 BF
59%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
0 BF
63%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
2 BF
62%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.1° 20.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 16.5°
2 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
4 BF
49%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
77%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
1 BF
49%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
23.8° 21.2°
2 BF
47%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.8° 19.3°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
23.8° 23.8°
0 BF
35%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
43%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.1° 22.1°
2 BF
63%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
1 BF
56%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025

Κλασικά και νόστιμα

Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί «τι θέλει να πει ο ποιητής;» διαβάζοντας τον τίτλο μιας συνταγής;

Και συνεχίζοντας την ανάγνωση των υλικών της να νιώθετε... χαμένοι στο Διάστημα; Και όταν αποφασίσετε να την «εκτελέσετε», έτσι για αλλαγή, να το μετανιώνετε;

Δεν λέω, υπάρχουν και ευχάριστες εκπλήξεις αρκετές φορές, που μας ανταμείβουν για τη... ριψοκίνδυνη απόφαση που πήραμε!

Ολα μέσα στο πρόγραμμα είναι. Τα πειράματα πολλές φορές βγάζουν διαμάντια, αλλά όταν δεν έχουμε οικονομικά και χρονικά περιθώρια, καλύτερα να ακολουθήσουμε γνώριμες και σίγουρες συνταγές.

Κλασικά, λοιπόν, μαγειρέματα για σήμερα, για σίγουρο και νόστιμο αποτέλεσμα.

Χοιρινό με πατάτες και μουστάρδα

● 1 κιλό χοιρινό σπάλα σε μερίδες

● 3-4 πατάτες, κομμένες ροδέλες και στη μέση

● 3 σκελίδες σκόρδο

● 1/3 φλιτζανιού λευκό κρασί

● 2 λεμόνια στυμμένα

● 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα

● 1 κουταλάκι σπόρους μουστάρδας

● 1/2 φλιτζάνι λάδι

● αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

● λάδι για το τηγάνι

Βάζουμε το λάδι σε φαρδιά κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε. Ρίχνουμε το κρέας και το τσιγαρίζουμε. Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι και ζεστό νερό, τόσο όσο να καλύπτει το κρέας. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο ζεστό νερό. Προσέχουμε όταν βράσει το κρέας να έχει μείνει αρκετή σάλτσα. Στο μεταξύ τηγανίζουμε τις πατάτες και τις ρίχνουμε στο φαγητό μόλις το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Διαλύουμε τη μουστάρδα στον χυμό λεμονιού και περιχύνουμε το φαγητό. Προσθέτουμε τους σπόρους μουστάρδας, τη ρίγανη και ανακινούμε την κατσαρόλα να πάει η σάλτσα παντού και να δέσουν οι γεύσεις. Αφήνουμε 5 λεπτά την κατσαρόλα ανοιχτή να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.

Γιουβαρλάκια

● 500 γραμμ. κιμά μοσχαρίσιο

● 1/2 φλιτζάνι ρύζι γλασέ

● 1 αυγό

● 2 κουταλιές κρασί

● 1/2 φλιτζάνι λάδι + 2 κουταλιές

● 1/3 φλιτζανιού λάδι

● 2 κρεμμύδια

● 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό

● αλάτι, πιπέρι

● 6 φλιτζάνια ζωμό κρέατος ή νερό, ζεστό

● 2 πατάτες σε μικρούς κύβους

● 2 καρότα σε μικρούς κύβους

● 2 κουταλάκια κορν φλάουρ

● χυμό 1 λεμονιού

● λίγο αλεύρι

Βάζουμε σε μεγάλο μπολ τον κιμά και προσθέτουμε το ένα κρεμμύδια τριμμένο, τον μαϊντανό και το ρύζι. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το κρασί, τις 2 κουταλιές λάδι και το αυγό. Ζυμώνουμε και βάζουμε το μείγμα για 1 ώρα στο ψυγείο. Πλάθουμε τα γιουβαρλάκια και τα αλευρώνουμε. Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και προσθέτουμε το δεύτερο κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Το γυρίζουμε με ξύλινη κουτάλα θα γίνει διάφανο και ρίχνουμε προσεκτικά τα γιουβαρλάκια. Τα γυρίζουμε σε 1 λεπτό και από την άλλη πλευρά. Προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό ή το νερό, τις πατάτες, τα καρότα και ακόμη λίγο αλάτι και πιπέρι. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Στο χυμό λεμονιού διαλύουμε το κορν φλάουρ, το ρίχνουμε στο φαγητό, το αφήνουμε για 1-2 λεπτά να δέσει η σάλτσα και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Μπακαλιάρος με χόρτα

● 750 γραμμ. φιλέτο μπακαλιάρου ξαρμυρισμένο, σε μερίδες

● 1 κιλό σέσκουλα και σπανάκι (ανάμεικτα)

● 2 πατάτες, κομμένα ροδέλες

● 2 ντομάτες, ψιλοκομμένες

● 1/2 φλιτζάνι λάδι

● 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

● 4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

● 1/2 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο

● 1/2 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο

● 1 λεμόνι (χυμό και ξύσμα)

● πιπέρι

Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα και σοτάρουμε λίγο τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τα σέσκουλα και το σπανάκι χοντροκομμένα και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε τις ντομάτες, τον άνηθο, τον μαϊντανό, ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 5-6 λεπτά. Σε ταψί απλώνουμε τις πατάτες. Βάζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου και από πάνω στρώνουμε τα λαχανικά και περιχύνουμε με το ζουμάκι. Ψήνουμε το φαγητό στους 180 βαθμούς περίπου 1 1/2 ώρα.

Κοτόπουλο με λαχανικά και ρύζι πολίτικο

● 4 μπούτια κοτόπουλο (κομμένα στη μέση)

● 3 ντομάτες

● 1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά

● 2 κρεμμύδια

● 3 σκελίδες σκόρδο

● ρίγανη ή θυμάρι, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα

● 1/2 φλιτζάνι λάδι

για το ρύζι

● 2 φλιτζάνια ρύζι

● 1/3 φλιτζανιού κριθαράκι χοντρό

● 3 κουταλιές λάδι ή βούτυρο

● (προαιρετικά 1 κύβο βοδινού)

● αλάτι, πιπέρι

Σε μπολ βάζουμε το κοτόπουλο, το αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε την πάπρικα, τη ρίγανη ή το θυμάρι, το μισό λάδι και τα ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι σε ένα πυρέξ και προσθέτουμε χοντροκομμένα το κρεμμύδι, τις ντομάτες και την πιπεριά. Απλώνουμε τα κομμάτια κοτόπουλου. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το ρίχνουμε πάνω στο κοτόπουλο. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο, στον αέρα εάν έχει ο φούρνος μας, γυρίζοντας το κρέας μέχρι να ροδίσει απ' όλες τις πλευρές. Περίπου μισή ώρα ακόμη. Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι ή το βούτυρο να ζεσταθεί, ρίχνουμε το κριθαράκι και το γυρίζουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να σκουρύνει. Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε 2-3 λεπτά και μετά ρίχνουμε 5 φλιτζάνια ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι (και τον κύβο). Οταν πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε στην αρχή μην κολλήσει το κριθαράκι και όταν πιει τα υγρά του και αρχίσει να κάνει τρύπες, το κατεβάζουμε από τη φωτιά, το σκεπάζουμε με πετσέτα και κλείνουμε με το καπάκι. Το αφήνουμε 15 λεπτά και μετά σερβίρουμε μαζί με το κοτόπουλο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κλασικά και νόστιμα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας