Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
22.2° 15.8°
2 BF
94%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
22.8° 20.5°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 20.5°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
2 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
60%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.5° 21.5°
2 BF
59%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
0 BF
63%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
2 BF
62%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.1° 20.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 16.5°
2 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
4 BF
49%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
77%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
1 BF
49%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
23.8° 21.2°
2 BF
47%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.8° 19.3°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
23.8° 23.8°
0 BF
35%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
43%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.1° 22.1°
2 BF
63%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
1 BF
56%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025

Γλυκά και... νηστίσιμα

Διατροφή και γλυκό... ένας συνδυασμός που πονάει! Εκτός από τις πολλές θερμίδες, τα γλυκά συνήθως περιέχουν πολλά σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά.

Οταν αποφασίζουμε να ακολουθήσουμε μια διατροφή για λόγους δίαιτας, αποτοξίνωσης ή ακόμη και νηστείας και είμαστε γλυκατζήδες, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.

Ολα όμως τα προβλήματα, ή σχεδόν όλα, έχουν τη λύση τους. Ας δοκιμάσουμε να φτιάξουμε γλυκά με λάδι ή και χωρίς, αλλά με ζάχαρη, όση χρειάζεται (τι γλυκά θα ήταν άλλωστε) κι ας τα απολαύσουμε χωρίς πολλές τύψεις!

Καρυδόπιτα

● 1/2 φλιτζάνι ταχίνι

● 1 φλιτζάνι ζάχαρη

● 2 φλιτζάνι χλιαρό χυμό πορτοκαλιού

● 1/2 φλιτζάνι ξανθές σταφίδες

● 1/2 φλιτζάνι μαύρες σταφίδες

● 1 1/2 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα

● 1 φλιτζάνι τρούφα σοκολάτας

● 1 1/2 φλιτζάνι μαλακό αλεύρι

● 1 1/2 φλιτζάνι σκληρό αλεύρι

● ξύσμα από 1 πορτοκάλι

● 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ

● 1 κουταλάκι σόδα

● 250 γρ. κουβερτούρα

● λίγο λάδι για το ταψί

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το ταχίνι με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε τον χυμό σιγά σιγά και στη συνέχεια χαμηλώνοντας την ταχύτητα ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από την κουβερτούρα). Ανακατεύουμε καλά. Λαδώνουμε ένα ταψί και το αλευρώνουμε. Αδειάζουμε τη ζύμη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 30 λεπτά. Αφήνουμε την καρυδόπιτα να κρυώσει. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και περιχύνουμε το κέικ.

Κέικ με σοκολάτα και μπανάνα

● 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

● 1 1/3 φλιτζάνι ζάχαρη

● 2/3 φλιτζανιού κακάο

● 1 1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα

● 1/4 φλιτζανιού λάδι

● 1/4 φλιτζανιού ηλιέλαιο

● 1 φλιτζάνι ζεστό νερό

● 1 κουταλάκι απόσταγμα βανίλιας

● 1 φλιτζάνι λιωμένες μπανάνες

Σε μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά. Προσθέτουμε το λάδι και το ηλιέλαιο, το ζεστό νερό και τη βανίλια και αναμειγνύουμε με σύρμα μέχρι να ομοιογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τις μπανάνες και ανακατεύουμε ξανά, για 2-3 λεπτά. Το μείγμα θα έχει ρευστή υφή. Το τοποθετούμε σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 50-60 λεπτά ή μέχρι δοκιμάζοντας με μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει στεγνή. Μόλις βγει από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει για 15-20 λεπτά πριν το αναποδογυρίσουμε σε πιατέλα.

Τρουφάκια

● 100 γραμμ. κακάο

● 200 γραμμ. ζάχαρη

● 200 γραμμ. φρυγανιά τριμμένη

● 200 γραμμ. καρύδια χοντροκομμένα

● νερό (όσο πάρει για να γίνει σφιχτή η ζύμη)

● 4 κουταλιές κονιάκ + λίγο για το πλάσιμο

● τρούφα ή καρύδα ή κακάο ή ξηροί καρποί για την επικάλυψη

Σε μπολ βάζουμε όλα τα υλικά. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Σε ένα πιάτο βάζουμε κονιάκ, βρέχουμε τα χέρια μας και πλάθουμε μπαλίτσες. Τις ρολάρουμε στην τρούφα ή σε ό,τι άλλο προτιμάμε και τις τοποθετούμε σε δροσερό μέρος να στεγνώσουν.

Τηγανίτες

● 1 φλιτζάνι αλεύρι

● 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

● 1 κουταλιά ζάχαρη

● 1 κουταλάκι αλάτι

● περίπου 1/2 κούπα νερό

● λίγο λάδι για το τηγάνι

● μέλι, καρύδια, κανέλα για το σερβίρισμα

Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά και αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο νερό ακόμη, μέχρι να χυλώσει το μείγμα. Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε κουταλιές από το μείγμα και μόλις ροδίσουν, τις γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά. Τις βγάζουμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί και τις σερβίρουμε ζεστές ακόμη με καρύδια, μέλι και κανέλα.

Στρούντελ

● 3 φύλλα κρούστας

για τη γέμιση:

● 5 μήλα

● 100 γραμμ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη

● 50 γραμμ. αμυγδαλόψιχα τριμμένη

● 50 γραμμ. σταφίδα ξανθή

● 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη

● 1/2 φλιτζάνι ρούμι

● 4 κουταλιές λάδι + λίγο για τα φύλλα

● 1 κουταλάκι κανέλα

● ζάχαρη άχνη για το γαρνίρισμα

Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με όλα τα υλικά και προσθέτουμε τα μήλα. Τα πιέζουμε να σφίξουν σε ένα μείγμα. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για δύο ώρες.

Απλώνουμε σε πάγκο το ένα φύλλο κρούστας, το λαδώνουμε ελαφρά και τοποθετούμε το δεύτερο λαδώνοντάς το κι αυτό. Καλύπτουμε με το τρίτο. Βάζουμε τη γέμιση στη στενή πλευρά του φύλλου, αφήνοντας περιθώριο στα πλαϊνά. Τυλίγουμε σε ρολό, σφίγγοντας τη γέμιση και κλείνουμε τις άκρες, τυλίγοντας τες κάτω από το ρολό. Σε ταψί απλώνουμε μια λαδόκολλα, ακουμπάμε το ρολό, λαδώνουμε όλη την επιφάνεια και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Γλυκά και... νηστίσιμα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας