Γευστική και γλυκιά αμαρτία τα σιροπιαστά γλυκά. Κανείς γλυκατζής δεν μπορεί να τους αντισταθεί. Ο όρος σιροπιαστά φέρνει στο μυαλό των περισσοτέρων τα γλυκά ταψιού με φύλλα, γέμιση και φυσικά... σιρόπι.
Το σιρόπι, όμως, μπορούμε να το προσθέσουμε και σε πολλά άλλα γλυκά, που θα τα κάνει πιο ζουμερά και γευστικά.
Ας ανακατέψουμε ζάχαρη με νερό, με μέλι, ας τα αρωματίσουμε με λεμόνι, πορτοκάλι ή κανέλα, ας τα βράσουμε κι ας σιροπιάσουμε τώρα που είναι Απόκριες, κέικ φτιαγμένα αλλιώς και φλογέρες με τυριά!
Σιροπιαστή μηλόπιτα
⚫ 3 αυγά
⚫ 250 γραμμ. ανθότυρο θρυμματισμένο
⚫ 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
⚫ 150 ml νερό
⚫ 100 γραμμ. γιαούρτι
⚫ 2 μήλα τριμμένα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
⚫ 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
⚫ 1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού
⚫ 2 βανίλιες
⚫ 1/2 κουταλάκι αλάτι
⚫ 1 κουταλάκι κανέλα
⚫ 6 φύλλα κρούστας κομμένα σε μικρά κομματάκια
⚫ 2 κουταλιές βούτυρο + λίγο για το ταψί
Για το σιρόπι
⚫ 1 1/2 φλιτζάνι νερό
⚫ 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
⚫ 1 ξυλάκι κανέλας
Αλείφουμε με βούτυρο ένα πυρέξ. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε μπολ βάζουμε τα αυγά, το γιαούρτι, το γάλα, το νερό, τη βανίλια, το μπέικιν, το αλάτι και την κανέλα και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός.
Προσθέτουμε τα μήλα, το ξύσμα, το ανθότυρο θρυμματισμένο και ανακατεύουμε με σπάτουλα. Τέλος, ρίχνουμε τα φύλλα κρούστας και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί 15-20 λεπτά, εκτός ψυγείου και το ρίχνουμε στο πυρέξ. Ψήνουμε περίπου 40-50 λεπτά ή μέχρι η πίτα να πάρει χρυσαφένιο χρώμα, το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει. Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας τα υλικά 5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει και περιχύνουμε το γλυκό.
Φλογέρες τυριών με σιρόπι μπίρας
⚫ 6 φύλλα κρούστας
⚫ 250 γραμμ. ανθότυρο θρυμματισμένο
⚫ 120 γραμμ. φέτα θρυμματισμένη
⚫ 100 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό
⚫ λίγο γάλα
⚫ σουσάμι καβουρντισμένο για το πασπάλισμα
Για το σιρόπι
⚫ 10 κουταλιές μέλι
⚫ 2 κουταλιές μηλόξιδο
⚫ 300 ml μπίρα ξανθιά
Σε μπολ ανακατεύουμε τα τυριά με το γιαούρτι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Διπλώνουμε το κάθε φύλλο στα δύο, στη μεγάλη του πλευρά και το κόβουμε πάλι στη μέση. Βάζουμε 1 1/2 κουταλιά γέμιση και διπλώνουμε τις δύο άκρες, να κλείσουμε μέσα τη γέμιση, να μη χυθεί στο ψήσιμο.
Τυλίγουμε και κλείνουμε την άκρη αλείφοντας με λίγο νερό. Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα ταψί και βάζουμε τις φλογέρες. Τις αλείφουμε με λίγο γάλα και τις πασπαλίζουμε με σουσάμι. Τις ψήνουμε 20-25 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσουν. Τις βγάζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν...
Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 10-12 λεπτά, προσέχοντας κάθε φορά που φουσκώνει να το απομακρύνουμε από τη φωτιά στιγμιαία και μόλις ξεφουσκώσει θα το ξαναβάζουμε. Το σιρόπι θα πρέπει να είναι ελαφρώς παχύρρευστο. Το αφήνουμε να κρυώσει, περιχύνουμε τις φλογέρες και σερβίρουμε.
Σιμιγδαλόπιτα
⚫ 500 γραμμ. σιμιγδάλι
⚫ 75 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
⚫ 100 γραμμ. αμυγδαλόψιχα σε σκόνη
⚫ 1 φλιτζάνι νερό
⚫ 120 γραμμ. βούτυρο λιωμένο
⚫ 120 γραμμ. αραβοσιτέλαιο + λίγο για το πυρέξ
⚫ 4 κουταλιές ζάχαρη
⚫ 2 βανίλιες
⚫ 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
⚫ 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
⚫ λίγα αμύγδαλα φιλέ
Για το σιρόπι
⚫ 3 φλιτζάνια ζάχαρη
⚫ 3 φλιτζάνια νερό
⚫ 3 κουταλιές μέλι
⚫ φλούδα λεμονιού
Σε μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, τη βανίλια, το μπέικιν, τη μαγιά και τη σκόνη αμυγδάλου. Σε άλλο μπολ αναμειγνύουμε το βούτυρο, το αραβοσιτέλαιο και το νερό και τα ρίχνουμε στα στερεά υλικά. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε καλά για 3-4 λεπτά. Η ζύμη που παίρνουμε είναι σφιχτή και λαδερή. Αλείφουμε με αραβοσιτέλαιο ένα πυρέξ και την απλώνουμε, όσο μπορούμε, να έχει το ίδιο πάχος παντού. Πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα φιλέ και το χαράζουμε σε κομμάτια. Ανάβουμε τον φούρνο στους 40 βαθμούς και το βάζουμε μέσα. Αφήνουμε το γλυκό για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να φουσκώσει λίγο. Το βγάζουμε και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς. Μόλις «κάψει» ο φούρνος ψήνουμε το γλυκό μας για 40-45 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει. Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά 5 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει και σιροπιάζουμε το γλυκό μας.
Πορτοκαλόπιτα
⚫ 500 γραμμ. φύλλο καταΐφι
⚫ 5 αυγά
⚫ 250 γραμμ. ζάχαρη
⚫ 250 γραμμ. βούτυρο
⚫ 250 γραμμ. γιαούρτι
⚫ 250 γραμμ. γάλα
⚫ 1 βανίλια
⚫ 2 κουταλάκια μπέικιν
⚫ 1/2 κουταλάκι σκόνη σόδας
⚫ 1/2 κουταλάκι αλάτι
⚫ ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι
Για το σιρόπι
⚫ 2 φλιτζάνια χυμό πορτοκαλιού
⚫ 1 φλιτζάνι νερό
⚫ 2 φλιτζάνια ζάχαρη
⚫ 2 κουταλιές μέλι
Ψιλοκόβουμε το καταΐφι και το αφήνουμε στον αέρα να στεγνώσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάζουμε σε μπολ το βούτυρο (λιωμένο) με τη ζάχαρη, το αλάτι και τη βανίλια. Χτυπάμε με μίξερ χειρός. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και στη συνέχεια το γιαούρτι, το γάλα, το μπέικιν, τη σόδα και το ξύσμα. Τέλος ρίχνουμε το καταΐφι και ανακατεύουμε με σπάτουλα. Το μείγμα είναι αρκετά σφιχτό. Το αδειάζουμε σε βουτυρωμένο πυρέξ, χαράζουμε την επιφάνεια σε κομμάτια και το ψήνουμε για 40-50 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας τα υλικά 5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει και περιχύνουμε το γλυκό με το μισό σιρόπι. Περνάμε το μαχαίρι να φτάσει μέχρι κάτω στις γραμμές που είχαμε χαράξει και ρίχνουμε το υπόλοιπο σιρόπι.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας