Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
22.2° 15.8°
2 BF
94%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
22.8° 20.5°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 20.5°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
2 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
60%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.5° 21.5°
2 BF
59%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
0 BF
63%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
2 BF
62%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.1° 20.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 16.5°
2 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
4 BF
49%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
77%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
1 BF
49%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
23.8° 21.2°
2 BF
47%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.8° 19.3°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
23.8° 23.8°
0 BF
35%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
43%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.1° 22.1°
2 BF
63%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
1 BF
56%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Αγαπημένο πιάτο, όπως κι αν είναι...

Ζυμαρικά παντός καιρού

Είναι τα αγαπημένα των παιδιών, χωρίς πολλές... σάλτσες, με λίγο κιμά μόνο ή τυρί τριμμένο. Τα πρώτα που σκέφτονται νεαροί επίδοξοι μάγειρες μακριά από τη μαρμίτα της μαμάς λόγω σπουδών, συνήθως σε τόπο ξένο και άνοστο. Με αυτά επιχειρούν να «ξεκλειδώσουν» την κουζίνα και να πετύχουν τη δική τους σπεσιαλιτέ, κάτι που θα τρώγεται τελοσπάντων. Σαράντα χρόνια... μαγείρισσα δεν έχω δει κανέναν ασυγκίνητο μπροστά σε μια μακαρονάδα, είτε «φοιτητική», γρήγορη και απλή, είτε πιο δύσκολη, γκουρμέ και «σοφιστικέ». Παντός καιρού με δυο λόγια.

Μακαρόνια με κιμά

υλικά

  • 1 πακέτο μακαρόνια
  • 250 γραμμ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 250 γραμμ. κιμά αρνίσιο
  • 1 κρεμμύδι
  • 4 ντομάτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1/3 φλιτζάνι λάδι + 2 κουταλιές
  • 1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
  • 1/2 κουταλάκι ζάχαρη
  • αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
  • μυζήθρα τριμμένη

εκτέλεση

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τον κιμά. Ρίχνουμε το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε τις ντομάτες τριμμένες και το σκόρδο λιωμένο, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, λίγη ρίγανη και μισό ποτήρι ζεστό νερό. Αφήνουμε τον κιμά να βράσει μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του.

Σε κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει με 2 κουταλιές λάδι και 1/2 κουταλιά αλάτι. Ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα βράζουμε όσο αναγράφεται στη συσκευασία τους. Τα σουρώνουμε και τα σερβίρουμε αμέσως με τον κιμά και μυζήθρα τριμμένη.

Λιγκουίνι με μπράντι

  • 1 πακέτο λιγκουίνι
  • 3 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
  • 3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
  • 1/2 φλιτζάνι λάδι
  • 8 κουταλιές μπράντι
  • 5 κουταλιές καρυδόψιχα
  • αλάτι, πιπέρι
  • τυρί τριμμένο για το σερβίρισμα

Βάζουμε στο μπλέντερ την παρμεζάνα, το σκόρδο, τα καρύδια, με το λάδι και το μπράντι, και τα πολτοποιούμε. Ανακατεύουμε στη σάλτσα τον βασιλικό και τον μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε. Βράζουμε τα ζυμαρικά, σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας και τα σουρώνουμε. Αν η σάλτσα είναι πολύ πηχτή, την αραιώνουμε με 1-2 κουταλιές ζεστό νερό από τα ζυμαρικά που έβρασαν.

Βάζουμε τα λιγκουίνι σε ζεστό πυρέξ, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα, ανακατεύουμε και τα σερβίρουμε αμέσως, με επιπλέον τυρί τριμμένο.

Πένες με σπανάκι

  • 1 πακέτο πένες
  • 1/2 φλιτζάνι λάδι
  • 1 κιλό σπανάκι
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1/2 μάτσο άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 250 γραμμ. φέτα θρυμματισμένη
  • 250 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη
  • 100 γραμμ. ρεγκάτο τριμμένο

για την μπεσαμέλ

  • 3 κουταλιές βούτυρο
  • 4 κουταλιές αλεύρι
  • 2/3 λίτρου γάλα
  • 1 αυγό
  • αλάτι, πιπέρι

Καθαρίζουμε το σπανάκι, το πλένουμε και το στραγγίζουμε. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και μετά το σπανάκι. Τα σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν και να εξατμιστούν τα υγρά τους. Αλατοπιπερώνουμε και τα κατεβάζουμε από τη φωτιά. Οταν κρυώσουν ρίχνουμε τα τυριά τριμμένα (εκτός από το ρεγκάτο) και ανακατεύουμε. Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα ζυμαρικά και τα σουρώνουμε. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε γρήγορα με σύρμα και προσθέτουμε το γάλα ζεστό.

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει η σάλτσα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και όταν κρυώσει λίγο ρίχνουμε το αυγό και αναμειγνύουμε. Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο πυρέξ, ρίχνουμε τα μισά ζυμαρικά, το μισό σπανάκι και 5-6 κουταλιές μπεσαμέλ. Από πάνω βάζουμε τα υπόλοιπα ζυμαρικά, το σπανάκι, σκεπάζουμε με την μπεσαμέλ και το τριμμένο ρεγκάτο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, 30-40 λεπτά.

Κοχυλάκια με μπρόκολο

  • 1 πακέτο κοχυλάκια
  • 500 γραμμ. μπρόκολο (μπουκετάκια)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 4 κουταλιές λάδι
  • 2 κουταλιές βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • 1/2 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα
  • 1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
  • αλάτι, πιπέρι

Σε αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε τα μπουκετάκια μπρόκολου. Βράζουμε 5-6 λεπτά, τα στραγγίζουμε και τους ρίχνουμε κρύο νερό κάτω από τη βρύση. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το μπρόκολο και την κρέμα, ανακατεύουμε, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να πήξει η κρέμα.

Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε ζεστό πυρέξ. Τα ανακατεύουμε με τις 2 κουταλιές βούτυρο και τα μισά τυριά. Ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα μπρόκολου, σκεπάζουμε με το υπόλοιπο τυρί και σερβίρουμε αμέσως.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ζυμαρικά παντός καιρού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας