Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
22.2° 15.8°
2 BF
94%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
22.8° 20.5°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 20.5°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
2 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
60%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.5° 21.5°
2 BF
59%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
0 BF
63%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
2 BF
62%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.1° 20.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 16.5°
2 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
4 BF
49%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
77%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
1 BF
49%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
23.8° 21.2°
2 BF
47%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.8° 19.3°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
23.8° 23.8°
0 BF
35%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
43%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.1° 22.1°
2 BF
63%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
1 BF
56%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025

Σάββατο κι απόβραδο

Τη «μόδα» της μεσημεριανής διασκέδασης μετά φαγητού την ανακάλυψα, σίγουρα, κάπως αργά! Ηταν κάτι που το είχα ακούσει, αλλά δεν το είχα κάνει!

Τελευταία, λοιπόν, συχνάζω σε στέκια, ταβερνάκια συγκεκριμένα, που προσφέρουν καλομαγειρεμένα φαγητά μετά ζωντανής μουσικής.

Εχω περάσει όμορφα μεσημέρια μέσα στα Σαββατοκύριακα του χειμώνα, τόσο όμορφα που με βρήκε το βράδυ πίνοντας και τραγουδώντας!

Το προηγούμενο Σάββατο βρέθηκα στην πλατεία Θεάτρου, στο κέντρο της Αθήνας, σε μια παλιά, κλασική ταβέρνα. Το φαγητό ήταν εξαιρετικό! Δεν την αναφέρω όμως γι' αυτό.

Η υπογράφουσα, εκτός από την αγάπη της για τη μαγειρική, έχει ακόμη μία μεγάλη: τη μουσική. Εκεί λοιπόν που βρέθηκα απόλαυσα περισσότερο από αυτά που έφαγα αυτά που άκουσα.

Τρεις νέους μουσικούς (μπουζούκι, κιθάρα, κόντρα μπάσο! ναι, καλά διαβάσατε) και μια μελωδική γυναικεία φωνή.

Τους ευχαριστώ από 'δω για όλα όσα ερμήνευσαν, μα πάνω απ' όλα για τη μοναδική εκτέλεση του κομματιού που κάναμε «παραγγελιά»: «Θεέ μου μεγαλοδύναμε»! Κι αυτός, αν υπάρχει, θα ανατρίχιαζε αν το άκουγε!

1. Αρνάκι στη γάστρα

υλικά

⚫ 1 μπούτι από αρνί, ξεκοκαλισμένο (περίπου 1 κιλό, καθαρό)

⚫ 500 γραμμ. μανιτάρια

⚫ 20 ντοματίνια

⚫ 5 σκελίδες σκόρδο

⚫ 1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο

⚫ 1/2 φλιτζάνι λάδι

⚫1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί

⚫ ρίγανη, πάπρικα

⚫ αλάτι, πιπέρι

εκτέλεση

Κόβουμε το κρέας σε μπουκιές. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και το σοτάρουμε μαζί με τα μανιτάρια, το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε τα ντοματίνια, την πάπρικα και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε και αδειάζουμε το μείγμα σε γάστρα με σκέπασμα. Ρίχνουμε τη ρίγανη, το δενδρολίβανο και το κρασί. Σκεπάζουμε τη γάστρα και τη βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς. Ψήνουμε το φαγητό, περίπου μιάμιση ώρα, ελέγχουμε αν έχει πάρει «χρώμα» κι αν έχει μαλακώσει το κρέας, το αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει και σερβίρουμε.

2. Μαυρομάτικα με μανιτάρια

υλικά

⚫ 300 γραμμ. φασόλια μαυρομάτικα

⚫ 300 γραμμ. μανιτάρια

⚫ 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

⚫ 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

⚫ 30 ντοματίνια

⚫ 2 κουταλιές μάραθο, ψιλοκομμένο

⚫ 2 κουταλιές άνηθο, ψιλοκομμένο

⚫ 1/2 φλιτζάνι λάδι

⚫ αλάτι, πιπέρι

εκτέλεση

Βάζουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ σε χλιαρό νερό να μουσκεύουν. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με ζεστό νερό να βράσουν, προσοχή μη λιώσουν, πρέπει να κρατάνε λίγο. Τα στραγγίζουμε. Κόβουμε τα μανιτάρια, αν είναι μεγάλα, στη μέση. Βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά και ρίχνουμε τα ντοματίνια, τον άνηθο, τον μάραθο και λίγο νερό. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια. Προσθέτουμε τα φασόλια, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις και να μείνει το φαγητό με το λάδι του.

3. Παστουρμαδόπιτα

υλικά

⚫ 2 φύλλα σφολιάτας

⚫ 15-20 φέτες παστουρμά

⚫ 2-3 ντομάτες, κομμένες σε φέτες

⚫ 350 γραμμ. τυρί κασέρι, σε φέτες

⚫ 2-3 κουταλιές κέτσαπ

⚫ 1 αυγό

⚫ λίγο λάδι

εκτέλεση

Λαδώνουμε ένα πυρέξ και στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας. Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια τις φέτες του παστουρμά. Από πάνω στρώνουμε τις φέτες κασέρι και την ντομάτα. Δεν ρίχνουμε καθόλου αλάτι. Ραντίζουμε με το κέτσαπ. Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και γυρίζουμε τις άκρες προς τα κάτω να κλείσει η πίτα μας. Τη χαράζουμε σε κομμάτια. Χτυπάμε το αυγό με λίγο νερό και με πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να πάρει η σφολιάτα χρυσαφένιο χρώμα.

4. Τάρτα με σπανάκι

υλικά

⚫ 1 φύλλο σφολιάτας

⚫ 400 γραμμ. σπανάκι

⚫ 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

⚫ 1/2 φλιτζάνι άνηθο, ψιλοκομμένο

⚫ 200 γραμμ. φέτα

⚫ 200 γραμμ. κασέρι, τριμμένο

⚫ 6 φέτες μπέικον

⚫ 1/2 φλιτζάνι λάδι

εκτέλεση

Πλένουμε, στεγνώνουμε και ψιλοκόβουμε το σπανάκι. Το βάζουμε σε μεγάλο μπολ μαζί με τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και με το χέρι μας αρχίζουμε να τα πιέζουμε μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε το λάδι και ανακατεύουμε. Παίρνουμε ένα ταψί, το λαδώνουμε και στρώνουμε το φύλλο της σφολιάτας. Απλώνουμε το σπανάκι. Με πιρούνι διαλύουμε τη φέτα και τη ρίχνουμε σε όλη την επιφάνεια. Ψιλοκόβουμε το μπέικον και το ρίχνουμε από πάνω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου μισή ώρα. Ανοίγουμε τον φούρνο, σκορπίζουμε παντού το κασέρι και ψήνουμε ακόμη 5-10 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Σάββατο κι απόβραδο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας