ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Τα μικρά θαύματα της ζύμης

Πλάθοντας κουλουράκια

Με τα δυο μας τα χεράκια... Μπισκότα και βουτήματα κι όλα αυτά τα μικρά θαύματα της ζύμης, που βγαίνουν από τον φούρνο και μας χαρίζουν τις γεύσεις της μνήμης και τη μνήμη των γεύσεων. Ενα αφράτο μπισκότο σε σχήμα αχιβάδας βουτάει στο τσάι και διαπλέοντας τις αναμνήσεις, σαν τη σχεδία του ναυαγού, μας πάει πίσω στην παιδική ηλικία, τη μοναδική μας πατρίδα. Μπορεί κάποια στιγμή, έστω για μια στιγμή, να γίνει αυτό; Ετσι λένε όσοι αναζήτησαν τον χαμένο χρόνο...

Μπισκότα με σιμιγδάλι

  • 100 γραμμ. αλεύρι μαλακό
  • 250 γραμμ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 200 γραμμ. βούτυρο
  • 180 γραμμ. ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι

Σε μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο κομματάκια. Τρίβουμε τα υλικά να ανακατευτούν. Προσθέτουμε τα αυγά, το ξύσμα και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε αφράτο μείγμα. Το σκεπάζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο 10 λεπτά. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψί. Με κουταλάκι παίρνουμε ζύμη και φτιάχνουμε μπισκότα στρογγυλά πλακέ. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν οι άκρες τους και να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Τα βγάζουμε και σε 5 λεπτά τα μεταφέρουμε πάνω σε σχάρα, μέχρι να κρυώσουν τελείως.

Μπισκότα βουτύρου

υλικά

  • 200 γραμμ. βούτυρο λιωμένο
  • 170 γραμμ. καστανή ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 240 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γραμμ. αμύγδαλα, καβουρντισμένα
  • 1/4 κουταλάκι αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι μπέικιν
  • φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι. Σε μπολ βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Ρίχνουμε το αυγό και χτυπάμε για λίγο. Προσθέτουμε το αλεύρι, τα αμύγδαλα και με σπάτουλα διπλώνουμε απαλά το μείγμα. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψί. Με κουτάλι παίρνουμε από το μείγμα και φτιάχνουμε στρογγυλά, πλακέ μπισκότα. Τα τυλίγουμε με φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, 12-15 λεπτά. Τα βγάζουμε και σε 5 λεπτά τα μεταφέρουμε πάνω σε σχάρα, μέχρι να κρυώσουν τελείως. Αν θέλουμε σοκολατένια μπισκότα, μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα 1/2 φλιτζάνι κακάο και 100 γραμμ. σταγόνες κουβερτούρας, αφαιρώντας τα αμύγδαλα.

  • 200 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γραμμ. βούτυρο λιωμένο και λίγο για τα φορμάκια
  • 240 γραμμ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 1/2 κουταλάκι ξηρή μαγιά
  • το ξύσμα 1/2 λεμονιού
  • λίγη βανίλια σκόνη
  • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα (προαιρετικά)

Αναμειγνύουμε το αλεύρι με τη μαγιά. Χτυπάμε με μίξερ χειρός τα αυγά μαζί με τη ζάχαρη και τη βανίλια, να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Ανακατεύουμε το μείγμα των αυγών με το αλεύρι και το ξύσμα του λεμονιού. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύοντας ελαφρά. Βουτυρώνουμε ειδικές φόρμες για μαντλέν και τις γεμίζουμε λίγο πάνω απ’ τη μέση. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς, για 13-15 λεπτά. Ξεφορμάρουμε τις μαντλέν ενώ είναι ακόμη καυτές και τις πασπαλίζουμε με άχνη.

Κουλούρια (σιμίτια)

  • 500 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 280 γραμμ. χλιαρό νερό
  • 30 γραμμ. μαργαρίνη
  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • 1 κουταλιά μέλι
  • 1 κουταλιά αλάτι
  • 8 γραμμ. νωπή μαγιά
  • σουσάμι για το πασπάλισμα

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μεγάλο μπολ και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε ζύμη ομοιόμορφη και ελαστική. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο μισή ώρα να «ξεκουραστεί». Φτιάχνουμε κορδόνια ζύμης, τα βουτάμε σε νερό, τα τυλίγουμε σε σουσάμι και σχηματίζουμε κουλούρια. Τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, 20-25 λεπτά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πλάθοντας κουλουράκια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας