Και τώρα τι λέμε; Επειδή η ευχή «καλό χειμώνα» ηχούσε μια ζωή πρόωρη και μας χάλαγε το κέφι, με τον καιρό έγινε «καλό φθινόπωρο», για να καταλήξει στο… εκσυγχρονιστικό «καλό αποκαλόκαιρο»! Ο,τι και να πούμε, αυτή είναι η εποχή της… επανεκκίνησης και στη μαγειρική με τις δικές της γεύσεις αλλά και τους τελευταίους θερινούς καρπούς, τα σταφύλια.
♦ «Σε μια ρώγα από σταφύλι έπεσαν οχτώ σπουργίτες και τρωγόπιναν οι φίλοι…».
Σαλάτα με σταφύλια
ρόκα
2 ώριμα αχλάδια
100 γραμμ. μπλε τυρί
4-5 φέτες προσούτο
1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα
ρόγες σταφυλιού
● Για τη σάλτσα:
4 κουταλιές βαλσάμικο ξίδι
6 κουταλιές λάδι
1/2 κουταλάκι πετιμέζι ή μέλι
αλάτι
Σε μεγάλη σαλατιέρα βάζουμε τη ρόκα. Καθαρίζουμε και κόβουμε φέτες τα αχλάδια και τα προσθέτουμε μαζί με τις ρώγες σταφυλιού. Με πιρούνι λιώνουμε το μπλε τυρί και το σκορπίζουμε πάνω στη σαλάτα μαζί με την καρυδόψιχα που έχουμε χοντροκόψει. Σε μπολάκι ανακατεύουμε καλά τα υλικά της σάλτσας. Κόβουμε λωρίδες το προσούτο και το μοιράζουμε πάνω στη σαλάτα. Αλατίζουμε ελαφρά, περιχύνουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε.
Χοιρινό με σταφύλια
1 κιλό χοιρινή σπάλα
3-4 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά θυμάρι ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι λάδι
1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
2 κουταλιές πετιμέζι
1 φλιτζάνι ρόγες σταφύλι
αλάτι, πιπέρι + κόκκους πιπεριού
Λιώνουμε το σκόρδο. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το αλείφουμε με το σκόρδο. Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το λάδι να ζεσταθεί. Βάζουμε το κρέας και το ροδίζουμε 5-6 λεπτά από κάθε πλευρά. Σβήνουμε με το κρασί και το πετιμέζι και μεταφέρουμε το κρέας με τα ζουμιά του σε γάστρα. Πασπαλίζουμε με το θυμάρι και τους κόκκους πιπεριού και κλείνουμε τη γάστρα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα. Ανοίγουμε τη γάστρα και ρίχνουμε τις ρώγες. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Συνεχίζουμε το ψήσιμο χωρίς το καπάκι μέχρι να ψηθεί το κρέας, να μαραθούν τα σταφύλια και να καραμελώσει η σάλτσα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας