Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Μπισκοτογλυκό με ζελέ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Μπισκοτογλυκό με ζελέ | Dreamstime.com

Ροδάκινο δωράκινο!

Σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού ένα παιδικό μουτράκι που «βουτάει» σε μια φέτα καρπούζι, το δικό μου θερινό φρούτο όμως ήταν ανέκαθεν το ροδάκινο, αυτό με το γλυκό κίτρινο της σάρκας του. Θυμάμαι μια φίλη από τη Νάουσα και τα δώρα της όταν έρχονταν από «πάνω», βάζα με κομπόστα ροδάκινο που έφτιαχνε κάθε χρόνο η μητέρα της. Αλλο φρούτο!

♦ Από το λατινικό duracinum και το μεταγενέστερο δωράκινον, σαν ένα δώρο, έτσι κι αλλιώς, της φύσης…

Αναποδογυριστό κέικ

Dreamstime.com
● Για το ταψί:
120 γραμμ. βούτυρο
150 γραμμ. ζάχαρη
6 ροδάκινα
● Για τη ζύμη:
125 γραμμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
150 γραμμ. ζάχαρη
5 αυγά
1 βανίλια
200 γραμμ. γιαούρτι
300 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
ξύσμα ενός λεμονιού
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

 

Καθαρίζουμε τα ροδάκινα και τα κόβουμε χοντρές φέτες. Λιώνουμε το βούτυρο, το ρίχνουμε σε στρογγυλό ταψί 26-28 εκ. και πασπαλίζουμε τη ζάχαρη. Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη. Το βγάζουμε από τον φούρνο και στρώνουμε κυκλικά τα ροδάκινα. Βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε μπολ και με μίξερ χειρός τα χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού και τη βανίλια. Στη συνέχεια προσθέτουμε εναλλάξ το βούτυρο και το αλεύρι και μόλις ενσωματωθούν κλείνουμε το μίξερ. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω στα ροδάκινα και ισιώνουμε την επιφάνεια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 50 λεπτά. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.

Παγωτό ροδάκινο

Dreamstime.com
500 γραμμ. καθαρισμένα ροδάκινα
350 γραμμάρια στραγγιστό γιαούρτι
100 γραμμ. ζάχαρη
χυμό μισού λεμονιού

 

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα ροδάκινα. Τα ζυγίζουμε και τα βάζουμε σε μούλτι ή τα διαλύουμε με ραβδομπλέντερ μαζί με τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γιαούρτι και συνεχίζουμε να τα πολτοποιούμε μέχρι να έχουμε ομοιογενές μείγμα. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπολ με καπάκι και το βάζουμε για δύο ώρες στην κατάψυξη. Το βγάζουμε και το ξαναχτυπάμε αυτή τη φορά με μίξερ χειρός να αφρατέψει. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δύο φορές ανά δύο ώρες. Ετσι το παγωτό θα γίνει λείο και κρεμώδες. Το αφήνουμε να παγώσει 4-5 ώρες πριν το σερβίρουμε.

Μπισκοτογλυκό με ζελέ

6 φρέσκα ροδάκινα
ή 1 κομπόστα των 825 γραμμ.
● Για τη βάση:
1 πακέτο πτι μπερ ολικής αλέσεως
125 γραμμ. μαργαρίνη ή βούτυρο
● Για την κρέμα:
1 φακελάκι κρέμα ζαχαροπλαστικής
300 γραμμ. φρέσκο γάλα
100 γραμμ. κρέμα γάλακτος
● Για το ζελέ:
2 φακελάκια ζελέ ανανά των 100 γραμμ.
450 γραμμ. ζεστό νερό
450 γραμμ. κρύο νερό

 

Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει. Σε μπολ βάζουμε τη σκόνη ζελέ. Προσθέτουμε το ζεστό νερό και ανακατεύουμε. Οταν λιώσει προσθέτουμε το κρύο νερό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Βάζουμε το ζελέ στο ψυγείο. Θρυμματίζουμε τα μπισκότα στο μπλέντερ και τα βάζουμε σε στρογγυλή φόρμα με σούστα 26 εκατ. Προσθέτουμε το βούτυρο και τα ανακατεύουμε μέχρι να βραχεί το μπισκότο. Πατάμε το μείγμα με την ανάποδη κουταλιού και καλύπτουμε όλη τη βάση. Αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ τη σκόνη της κρέμας ζαχαροπλαστικής και ρίχνουμε το κρύο γάλα και την κρέμα γάλακτος. Χτυπάμε μέχρι να γίνει κρέμα. Προσθέτουμε το μισό ζελέ που έχει κρυώσει, αλλά δεν έχει πήξει και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στο μπισκότο και βάζουμε το σκεύος στην κατάψυξη για μισή ώρα περίπου. Καθαρίζουμε και κόβουμε φέτες τα ροδάκινα ή τα κομμάτια της κομπόστας και τα στρώνουμε κυκλικά πάνω στην κρέμα. Με προσοχή αδειάζουμε το υπόλοιπο ζελέ πάνω τους και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο, τουλάχιστον για 5-6 ώρες πριν το σερβίρουμε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ροδάκινο δωράκινο!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας