Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Γλυκό καρότο-πορτοκάλι

Να γλυκαθεί το μέσα μας

«Ενα γλυκό βρε παιδιά, να πάνε κάτω οι τοξίνες, να γλυκαθεί το μέσα μας», λόγια καλοφαγά συναδέλφου, ύστερα από ένα λιπαρό, χορταστικό γεύμα. «Τι γλυκά σερβίρετε;», ερώτηση φίλης γλυκατζούς σε εστιατόριο την ώρα που παραγγέλναμε τα κυρίως πιάτα. Το φαγητό δεν της λέει τίποτα.

Το γλυκό όμως! Ζει για να τρώει γλυκά. Δεν ξέρει να φτιάχνει κανένα. Πολλές φορές τής αρέσει να ακούει την εκτέλεση μιας γλυκιάς συνταγής.

Τα μάτια της λάμπουν και τα σάλια της τρέχουν! Είναι ικανή να διανύσει το μισό Λεκανοπέδιο με λεωφορείο, μετρό, τρένο για να φτάσει στο ζαχαροπλαστείο με το καλύτερο γαλακτομπούρεκο, μιλφέιγ ή σοκολατίνα. Γι' αυτήν και για όλους όσοι τα αγαπούν, πάμε να φτιάξουμε γλυκά με φθινοπωρινά φρούτα.

Γλυκό καρότο-πορτοκάλι

◆ 1 κιλό καρότα

◆ 3 πορτοκάλια

◆ 1 1/2 κιλό ζάχαρη

◆ 2 ξυλάκια κανέλας

◆ χυμός ενός λεμονιού

Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε ραβδάκια. Ξύνουμε τα πορτοκάλια και τα ζεματάμε σε βραστό νερό 3-4 φορές, 8-10 λεπτά κάθε φορά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα κόβουμε σε τέταρτα και τα καθαρίζουμε από κουκούτσια και ίνες.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα καρότα, τα πορτοκάλια και από πάνω ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα ξυλάκια της κανέλας. Μετά από 2 ώρες τα βράζουμε, μέχρι να δέσει το σιρόπι. Ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού και ανακινούμε την κατσαρόλα. Τα αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Μήλα με σαντιγί

◆ 5 μεγάλα μήλα, ξεφλουδισμένα, κομμένα σε κύβους

◆ 1/2 φλιτζάνι μέλι + λίγο για διακόσμηση

◆ 1/2 φλιτζ. νερό

◆ 1/2 κουταλάκι κανέλα + λίγη για πασπάλισμα

◆ 1/2 κουταλάκι τζίντζερ

◆ 1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο

◆ λίγο αλάτι

◆ 250 γραμμ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί

◆ 2 φλιτζάνια τριμμένο μπισκότο

◆ 1/2 φλιτζάνι μούσλι

◆ 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια ή αμύγδαλα

Βάζουμε τα μήλα, το μέλι, το νερό και τα μπαχαρικά σε αντικολλητικό τηγάνι. Τα μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα και να δέσει η σάλτσα. Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Ανακατεύουμε τα μπισκότα, τα καρύδια και το μούσλι. Παίρνουμε ένα βαθύ μεγάλο μπολ και δημιουργούμε στρώσεις από τα μήλα, το μπισκότο και τη σαντιγί. Ρίχνουμε λίγο μέλι, πασπαλίζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο.

Κέικ κολοκύθας

◆ 400 γραμμ. πουρέ κολοκύθας

◆ 3 αυγά

◆ 2 φλιτζάνια ζάχαρη

◆ 1 φλιτζάνι γιαούρτι

◆ 3/4 φλιτζανιού νερό

◆ 2 βανίλιες σκόνη

◆ 2 φλιτζάνια αλεύρι ολικής αλέσεως

◆ 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

◆ 2 κουταλάκια μαγειρική σόδα

◆ 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

◆ 1 κουταλάκι αλάτι

◆ 1/2 κουταλάκι τζίντζερ

◆ 1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε την κολοκύθα, τα αυγά, τη ζάχαρη, το γιαούρτι, το νερό και τη βανίλια. Τα χτυπάμε με μίξερ χειρός 2-3 λεπτά. Σε άλλο μπολ αναμειγνύουμε τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Ενώνουμε τα δύο μείγματα μεταξύ τους και στη συνέχεια τα ρίχνουμε σε φόρμα που έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει. Ψήνουμε περίπου 1 ώρα. Βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ και ελέγχουμε το ψήσιμο. Αν βγει καθαρό, σημαίνει πως είναι έτοιμο. Το αφήνουμε να κρυώσει 10-15 λεπτά και μετά το ξεφορμάρουμε.

Με σοκολάτα και πορτοκάλι

◆ 1 πακέτο μπισκότα πτι-μπερ ολικής άλεσης

◆ 600 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη

◆ 600 γραμμ. κρέμα γάλακτος

◆ 2 κουταλιές σούπας λικέρ πορτοκάλι

◆ ξύσμα ενός πορτοκαλιού

◆ 1 φλιτζάνι του τσαγιού γλυκό κουταλιού πορτοκάλι ψιλοκομμένο + 2 κουταλιές από το σιρόπι του

◆ 1 φλιτζάνι καρυδόψιχα ψιλοκομμένη

Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και τη ρίχνουμε πάνω στη σοκολάτα. Την αφήνουμε 2 λεπτά και ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού, το λικέρ, το σιρόπι και αναμειγνύουμε. Στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας το γλυκό κουταλιού και το ψιλοκόβουμε. Σε μακρόστενη φόρμα στρώνουμε μεμβράνη και αδειάζουμε το 1/3 της σοκολάτας.

Τοποθετούμε από επάνω μια σειρά μπισκότα το ένα δίπλα στο άλλο. Το παγώνουμε στην κατάψυξη για 5 λεπτά. Ρίχνουμε άλλη τόση σοκολάτα, βάζουμε το γλυκό κουταλιού και πασπαλίζουμε με την καρυδόψιχα. Αλλα 5 λεπτά στην κατάψυξη.

Στρώνουμε την υπόλοιπη κρέμα σοκολάτας και αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν το σερβίρουμε. Αφαιρούμε τη μεμβράνη και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγο καρύδι ή με φέτες από γλυκό πορτοκάλι.

Εκτός μενού

Υπάρχει Ελπίδα!

Με το που δρόσισε λίγο και οι πρώτες βροχές έδωσαν μια φθινοπωρινή νότα στο τοπίο, η ανάγκη για «ζεστές» μαζώξεις είναι πια έντονη.

Παρέες χαμένες μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, γονείς που αφιέρωσαν πολύ χρόνο στα παιδιά τους, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και πολλοί «πιστοί» του: «έξω κι όπου να 'ναι», όσο το επιτρέπει ο καιρός, σιγά σιγά μαζεύονται με φίλους στις εστίες τους.

Η σημερινή κατάσταση με τα μνημόνια, την ανεργία, την αβεβαιότητα για το μέλλον, την έλλειψη ρευστού, όχι λόγω ορίου αναλήψεων, έχει δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα, ακόμη και υγείας. Υπάρχει λύση;

Την προηγούμενη Κυριακή το μεσημέρι, βρέθηκα στο σπίτι της φίλης-συμμαθήτριας Ελπίδας μαζί με μια ντουζίνα φίλους.

Η ιδέα έπεσε μεσοβδόμαδα, δηλώσαμε συμμετοχή και... με τα χειροποίητα καλούδια μας ανά χείρας κοπιάσαμε γύρω από δυο ενωμένα τραπέζια.

Ζυμαρικά με παρμεζάνα και κιμά, χειροποίητη γιγάντια πίτσα, κεφτεδάκια, τυροπιτάκια, σπανακόπιτα, σαλάτες, γλυκά, ρακί, μπίρες, κρασί.

Και κατά τη διάρκεια του φαγητού συζήτηση και διάθεση για επίλυση κάθε προβλήματος που έπεφτε στο... τραπέζι.

Και ύστερα άρχισαν τα παρεΐστικα πειράγματα! Και η διάθεση ανέβαινε, τα μάτια άρχισαν να γυαλίζουν, η μουσική δυνάμωνε.

Και μόλις το οινόπνευμα κύλησε για τα καλά στις φλέβες μας και οι κουβέντες γλύκαναν το μέσα μας, ήρθε η ώρα του χορού. Και τι καλύτερο από ένα απογευματινό ζεϊμπέκικο που σε σηκώνει από την καρέκλα, ανοίγεις τα χέρια και νιώθεις να πετάς!

Λύση δεν ξέρω άμεσα αν υπάρχει! Οσο υπάρχουν φίλοι, όμως, υπάρχει Ελπίδα!

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Να γλυκαθεί το μέσα μας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας