Σκληρές και επίμονες εθνικές μάχες δόθηκαν στο όνομά της, για να αποδοθεί πάλλευκη στην κοινωνία, όπως αρμόζει στην ένδοξη καταγωγή της και να μην περιφέρεται ντροπιασμένη στις αγορές του κόσμου με λιλιά Δανίας και... Γριλανδίας. Τελικώς αποδείχθηκε πολύ σκληρή όχι μόνο για να πεθάνει, αλλά και να... φαγωθεί. Κι αν ψάχνετε τίποτα προσφορές υπολοίπων, πληροφορίες «παντοπωλείoν το Μαξίμου», ενταύθα...
♦ «Φέτα με λάδι και ρίγανη;». «Οχι όλα μαζί, σήμερα θα πάρω μόνο τη ρίγανη».
Μελιτζάνες με γέμιση φέτας
3-4 μελιτζάνες φλάσκες
250 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό
250 γραμμ. φέτα
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα, ψιλοκομμένη
2-3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι
σπορέλαιο για το τηγάνισμα
άνηθο ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε μισή ώρα σε τρυπητό. Τις ξεπλένουμε και τις στεγνώνουμε πολύ καλά. Τις τηγανίζουμε και τις τοποθετούμε πάνω σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξει το πολύ λάδι. Σε μπολ βάζουμε το γιαούρτι, τη φέτα θρυμματισμένη πολύ καλά με πιρούνι, το σκόρδο λιωμένο, την καρυδόψιχα και τον μαϊντανό. Ρίχνουμε λίγο αλάτι, αρκετό πιπέρι και ανακατεύουμε καλά το μείγμα. Βάζουμε μία γεμάτη κουταλιά γέμιση στην άκρη κάθε φέτας μελιτζάνας, ρολάρουμε και κλείνουμε με μία οδοντογλυφίδα. Πριν τις σερβίρουμε αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες και τις πασπαλίζουμε με άνηθο.
Κρεμμυδοτηγανίτες
2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα
350 γραμμ. φέτα
3-4 κλωναράκια φρέσκο δυόσμο
1 κουτάκι σόδα (αναψυκτικό)
1 αυγό
1/2 φλιτζάνι γάλα
αλάτι, πιπέρι
αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια. Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το αυγό με το γάλα και τα χτυπάμε. Προσθέτουμε τη φέτα που έχουμε θρυμματίσει με πιρούνι, τον δυόσμο ψιλοκομμένο, λίγο αλάτι, αρκετό πιπέρι και τη σόδα. Τα ανακατεύουμε και ρίχνουμε αλεύρι ανακατεύοντας, τόσο μέχρι το μείγμα μας να γίνει πηχτός χυλός. Βάζουμε σε τηγάνι αρκετό σπορέλαιο να ζεσταθεί και με κουτάλι ρίχνουμε τον χυλό. Τηγανίζουμε τις κρεμμυδοτηγανίτες 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά.
Ζυμαρικά με φέτα
500 γραμμ. ζυμαρικά
500 γραμμ. ντοματίνια
2-3 σκελίδες σκόρδο
400 γραμμ. φέτα
1/3 φλιτζανιού λάδι
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι
μαϊντανό ψιλοκομμένο
Πλένουμε και κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση. Τα βάζουμε σε μεγάλο πυρέξ. Λιώνουμε το σκόρδο και το προσθέτουμε. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Ρίχνουμε το λάδι και ανακατεύουμε. Κάνουμε χώρο στη μέση του σκεύους και τοποθετούμε τη φέτα, κομμένη κομμάτια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 30-40 λεπτά. Συγχρόνως βράζουμε τα ζυμαρικά και τα σουρώνουμε. Βγάζουμε το πυρέξ από τον φούρνο, λιώνουμε τη φέτα με πιρούνι και την ανακατεύουμε με τα ντοματίνια. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά, τον μαϊντανό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.
Τάρτα με φέτα και ντομάτα
1 φύλλο σφολιάτας ή κουρού
1 κουταλιά βούτυρο
250 γραμμ. φέτα
150 γραμμ. ρεγκάτο
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
3 κουταλιές λάδι
1 κρεμμύδι
2 αυγά
2 ντομάτες
αλάτι, πιπέρι
Ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο για 2-3 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Κόβουμε τις ντομάτες χοντρές φέτες και τις βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν τα υγρά τους. Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά με την κρέμα γάλακτος. Προσθέτουμε τη φέτα που έχουμε θρυμματίσει, το κρεμμύδι και ανακατεύουμε το μείγμα. Βουτυρώνουμε μία ταρτιέρα και στρώνουμε τον πάτο και τα πλαϊνά της με το φύλλο. Αδειάζουμε πάνω στη ζύμη το μείγμα και το ισιώνουμε. Απλώνουμε τις φέτες ντομάτας και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τριμμένο ρεγκάτο. Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας